20. jan 2007 20:54
Sama sem "preživela"zelo hudo depresijo in lahko vam povem iz prve roke, da je bilo zelo hudo. Človek se počuti zelo praznega, brez energije , volje do življenja in vidiš rešitev samo v koncu......
Domači so se zelo trudili okrog mene, mi skušali pomagati na različne načine, vendar, ko si tako globoko v depresiji, ne poslušaš nikogar, misliš da imaš sam najbolj prav. Tudi psihiatri so ti odveč, kaj šele skupinske terapije. Te so bile šele muka, bilo je grozno..........veliko sem prejokala, bilo me je strah, kaj strah groza vsega kaj se lahko zgodi, najraje sem se "izključila" in sem spala, seveda če sem lahko. Včasih sem na eno noč dobila 3x uspavala, pa sem bila zjutraj budna kot zajec. Najbolje so mi pomagali antidepresivi in sem jih imela kar lepo število na dan.Ko se je depresija začela in razvijala sem shujšala 2o kg. Pri zdravljenju z antidepresivi, pa sem vse kg dobila nazaj in še katerega zraven. Ko pa se mi je stanje začelo izboljševati sem se pa začela braniti zdravil, kajti po teh tabletah si bil brez čustev. Nisem se mogla iz srca nasmejati, nisem bila žalostna ne vesela, včasih me je tiščalo v prsih (temu sem rekla, da me boli duša), rada bi se zjokala, pa se nisem mogla in to je bilo še huje.S pomočjo zdravnika sem postopoma pričela zmanševati antidepresive. Danes sem brez njih , a da sem do tega prišla je trajalo kar nekaj let.Upam, da mi ne bo treba nikoli več prestajati tega pekla.
Čeprav sem sama prestajala to hudo bolezen, pa ne znam svetovati kako bi pomagali takšnemu človeku, ker je najbrž primer od primera drugačen.
Lahko vam pa povem, da je meni bolj kot besede in prigovarjanje, pomagal topel iskren objem!
marja