Depresija

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

18. jan 2007 19:49

Čao, no, jaz vam žal ne morem kaj prida pomagati, ker se na veliko srečo s to težavo še nisem srečala, s tem mislim tudi moje domače, prijatelje, znance,... Lahko napišem samo ta nasvet - kar nam pač ponuja narava - depresije so včasih zdravili s šentjanževko, čaj in kopeli. Vem, se vam bo morda zdelo čudno, ampak to pač vem in vam povem, drugače ne morem pomagati. da napišem, kako mi je hudo, upam, da težavo rešite itd...... ne bo pomagalo. Pa veliko uspeha in potrpljenja. Lep pozdravček, S.

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

18. jan 2007 22:17

Živjo! Kljub temu,da se z depresijo "od blizu" še nisem srečala,sem pred časom na Discoveryju gledala zanimiv dokumentarec o tem,kako se je neka starejša gospa ozdravila depresije - po 20 letih - le s prehrano, t.i. "happy food". Po raznoraznih neuspečnih terapijah je obiskala nutricionista,ki ji je predpisal poseben jedilnik- predvsem brez bele moke,sladkorja (povzročata menda precej hudo odvisnost),z veliko ribami, zelenjave,...V glavnem,telo je potrebovalo približno pol leta, da je začelo povsem drugače delovati, misliti. Morda so to malce za lase privlečene stvari, a sama si,recimo takšno prehrano privoščim v izpitnih obdobjih,ko sem res pod stresom, in ko me vržejo iz tira malenkosti. Morda se počutim bolje ker v to verjamem,morda pa res,kot trdijo avtorji "antidepresivnih" jedilnikov,ta hrana stimulira določene možganske dele in nampomaga misliti drugače ter do sveta razviti nek drug,pozitiven odnos. Sashika

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

18. jan 2007 23:16

Sashika, a mogoče veš še kaj več o "happy food"? To bi, verjamem, marsikomu prav prišlo! sara

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

18. jan 2007 23:17

Tole je link do lepega opisa, kaj so Bachove kapljice in kako delujejo. http://www.joker.si/mn3njalnik/index.php?showtopi Jaz sem si že dvakrat pomagala z njimi, ko mi je manjkalo motivacije za dokončanje letnika in podobno. Res je, to ni depresija, kakršno opisujete zgoraj. Morda bi pa lahko bila dodatna pomoč, ker stvar res deluje. Najdit je treba kakšnega zdravilca, ki to pošlje po pošti, prej se le po telefonu dobro pogovorite, kakšni so simptomi, kako se to kaže, itd. LP spomnila sem se, da sem nazadnje naročila kapljice pri gospe Ireni Rogljič Kononenko. Zelo je prijazna, vse se da z njo pogovorit, pošlje tudi po pošti. Na dnu te strani je njena telefonska številka: http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/zdravilci/ir Sporočilo je spremenil(a) Sy dne 19. jan 2007 10:04:23

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

19. jan 2007 10:54

Sashika, najlepše hvala za idejo. Na prehrano se sploh nismo spomnili, pa je vendarle zelo pomembna. Mislim, da je lahko eden od dejavnikov, ki pripomorejo k izboljšanju stanja. Dobila sem kar nekaj naslovov psihoterapevtov in psihiatrov, ki jih bomo kontaktirali, pa se bo videlo, kaj bo. Mislim, da slabše pač ne more biti. tisto oddajo sem gledala, vendar že pozabila nanjo. A veste mogoče kakšen link za več informacij? hvala vsem za informacije in pomoč tamara Sporočilo je spremenil(a) sajovict dne 19. jan 2007 10:56:05

antonija8  

član od: 13.12.2005

sporočila: 325

19. jan 2007 11:53

Sama sem se pred leti srečala s to zoprno zadevo. Anti depresivi, psihiatri... bla, bla. Dokljer nisem sama hotela ni nič pomagalo. Potem sem sklenila, da si bom sama pomagala. Narava, primeren šport ( kolesarjenje, hoja, tek, tenis), globinska sprostitev, meditacija, delo katero te veseli, tudi valontersko in vedno med ljudmi, ki te imajo radi. Pomaga pa tudi domača žival - pes. Srečno, pozdrav antonija

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

19. jan 2007 12:05

Antonija, se podpišem pod tvoje, tudi lastne izkušnje. Loni Makaroni

tasau  

član od: 24.8.2005

sporočila: 196

19. jan 2007 13:05

Tudi sam imam lastne izkušnje z depresijo. Na žalost je s tem tako, da jo povzročaš sam s svojim načinom življenja oziroma z reagiranjem na dogodke v okolici. Ko depresija pride, je v bistvu samo davek za nazaj, ko si stvari gledal preveč negativno, se vsega bal, pretiraval v svojih strahovih in seveda potem to vse lepo potlačil nekam vase, na zunaj pa kazal lep nasmešek. Takrat, ko te depresija preplavi se ne da narediti skoraj ničesar. Občutki te kar preplavijo in misli gredo po svoje, tudi če bi sam želel biti spet "normalen": iti med ljudi, delati stvari ki te veselijo, se smejati,... Ampak enostavno ne gre, četudi te vsi podpirajo. To so grozni občutki nemoči.... Nakteri zmorejo brez, nekateri z antidepresivi. In tudi, če se odločiš za antidepresive, se strinjam z Vandelino - takrat si šele na "0". Takrat si vsaj sposoben spet normalno zaživeti in ta čas jemanja antidepresivov moraš izkoristiti za ugotovitev svojih napak, ki so te do depresije privedle; narediti načrt spremembe in iti proti tej na novo začrtani smeri. Vsem, ki se soočate s to tegobo - veliko mero poguma!!! lp tasau

neznan uporabnik

19. jan 2007 13:07

Vse je bolj ali manj res kar ste napisali, najbolj pa drži tisto, kar je napisala tina in antonija. Treba je najti način, da človek, ki je v depresiji, zopet zagleda sonce in da si sonca tudi zaželi, morda samo nekaj žarkov, kjer pa so žarki je tudi sonce in počasi, počasi ven. To niso moje besede ampak besede priznanega psihiatra in družinskega prijatelja. Antidepresivi in ostala zdravila, pomagala, obiski pri zdravniku in vse drugo je le način, da prizadetemu pomagajo priti iz tega začaranega kroga - kot je ena izmed vas napisala na točko O, ker je od tu treba naprej. Tudi ko se depresija povrne, ker je to pogosto ciklična motnja, je treba ukrepati čim prej in ne čakati na tisto hudo. Seveda pa je primer od primera različen in edinstven in samo tisti, ki so človeku resnično blizu mu bodo lahko pomagali, da bo naredil prve negotove korake proti ničli in naprej. In če se bodo potrudili tako sam bolnik in vsi, ki mu stojijo ob strani, bo iz te preizkušnje izšel močnejši in ga ponavadi naslednja negativna preizkušnja ne bo pahnila nazaj, vsaj ne tako globoko. Pišem malo iz družinskih izkušenj, malo tudi iz svojih. Povem vam, splača se potruditi. Korajža velja. Tedi tedi

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

20. jan 2007 12:14

Živjo! MAlo sem brskala po internetu za koristne linke,našla sem, no ja,nekaj koristnih: www.shd.si gre za slovensko homeopatsko društvo, www.alternativna-medicina.si zasebna praksana Viču,izgleda obetajoče www.scio.si gre za društvo,ki se ukvarja z alternativno medicino. Pri nas je nutricionizem še v povojih,bom pa poskusila najti še kakšno "uradno" zadevo. Lp Sashika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti