Depresija

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

22. jan 2007 13:21

Že približno dve leti po strokovni dolžnosti preverjam vse, kar je napisano na temo depresije. Ker nimam nobene veze z medicino, psihologijo in sorodnimi znanji, moj izdelek pa je moral biti kvaliteten, sem v tem času prebrala vse, kar je bilo povezano s to temo. Na srečo smo v družino priženili klinično psihologinjo, ki mi zna zadeve pojasniti na mojem nivoju. Njej pa pojasnim kaj z mojega področja. Prebrala sem obsežno dokumentacijo o hospitalizaciji, zdravljenju, invalidskih postopkih znanke, ki je potrebovala mojo pomoč in se zaradi depresije zdravi že 20 let. Pomagali smo mi številni razgovori z njo, saj je bilo treba natančno odgovoriti na vprašanje, kako je njeno bolezensko stanko vplivalo na njene odnose z drugimi ( sem poenostavila). Sodelovala sem tudi z izvedenko psihiatrične stroke, ki je podala mnenje, kakršno sem pričakovala glede na informacije, ki sem jih imela. V tem času se je pokazala depresija pri mojem očetu, doplnjena še z demenco. Seveda se njegovi dolgoletni zdravnici sploh ni sanjalo o tej možnosti ( depresija je opisana tudi kot posledica zdravljenja visokega pristiska!). Zdaj se zdravi, le k psihiatru ga je težko spraviti. Moja mama je po odstranitvi jajčnikov in maternice , brez nadomestnega hormonskega zdravljenja, preživaljala hudo obdobje depresije, ki je zdravniki niso opazili. Zdaj vsaj vem, za kaj je takrat šlo, ne morem pa opisati vsega, kar smo takrat in še danes doživljali.Zdravnica tega spolh ni opazila. Na depresijo očitno vplivajo tudi spolni hormoni. Nikomur ne pride na misel, da bi diabetiku svetoval, naj se malo sam potrudi, da bo imel več insulina, človeku v depresiji pa se drznejo ljudje ( glej zgoraj) ob popolnem nepoznavanju tega področja, svetovati, naj bodo malo bolj optimistični. Bolniki z depresijo imajo največje težave z razumevanjem okolja: z družino, delodajalci, ki vidijo v njih lenuhe in ljudi brez motivacije. V primeru, ki sem ga proučevala, sem spoznala prav to in tudi neupoštevanje predloga psihiatra pri invalidski komisijah, delodajalcu. Ugotovila sem tudi zlorabe posebnega stanja ( kriminalna dejanja ( nasilje, tatvine, goljufije, ustrahovanje )), ki se ga bolnik, ki ima težave celo pri vsakodnevnih opravkih, to pa zdaleč presega zmožnosti poprečnega človeka, ni zmogel ubraniti. Na tem forumu se s popolnoma neustreznimi izjavami oglašajo ljudje, ki te izkušnje nimajo, ki se jim že brez depresivnosti ne ljubi pobrskati po citiranih internetnih naslovih. In potem si drznejo ocenjevati zadeve, ki je niti nočejo spoznati. Sama vidim največji problem v pomanjkanju strokovnjakov, poslabševanju razmer, ki so sprožilnik depresije ( brezposelnost, slabo finančno stanje, medsebojni odnosi, nasilje v družini, spolne zlorabe, neupravičeno in pogosto neplačno podaljševanje delovnika, pomanjkanje možnosti za oddih, neprimerne stanovanjske razmere, alkoholizem in zloraba drog). In v prehajnhi osveščenosti, kaj depresija sploh je. Zato si želim, da bi s pravilnimi informacijami, do katerih imamo vsi, ki na Kulnikariki sodelujemo, dostop, vsaj skušali razumeti bolnike. Depresija ni bolezen, ki bi jo lahko zdravil iz objemanjem dreves, lahko pa nanjo vplivamo s svojim " objemom". Tudi na teh straneh. frina

tasau  

član od: 24.8.2005

sporočila: 196

22. jan 2007 13:36

vanjatajnsek je napisal/a:
Zanima me kako potem to urediš? Saj vem, da lahko tudi mene zadane. lp, vanjatajnsek
Imam pač intervale. Enkrat normalno, potem pa enkrat na tleh. In takrat me ne zanima nič ot prej naštetega... tasau

tasau  

član od: 24.8.2005

sporočila: 196

22. jan 2007 13:42

Glede tega, da je bil namen te debate pomagati in ne "jamrati". Moram povedat, da je meni to precej pomagalo, da sem spoznala, da je veliko ljudi, ki imajo podobne probleme in da nisem nek osamljen psihiatrični problem... tasau Sporočilo je spremenil(a) tasau dne 22. jan 2007 13:43:44

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

22. jan 2007 13:53

tasau, tudi meni. Vsak pove svoje mnenje, iz izkušenj se pa tako in tako največ naučimo (svojih najbolj, pa tudi tujih) Scorpy

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

22. jan 2007 14:05

vanjatajnsek je napisal/a:
Noa, hvala za pismo. Res! V prvem sporočilu je pošiljatelj prosil za nasvet - se mi zdi, da prosi za pomoč in ne za jamranje, kako, da je to res hudičevo hudo, pa kako je vam ( nekaterim ) enako, pa kako ne pomaga to , pa ne ono. No, morda se pa motim. Grem v službo in bom kakih 6-7 ur stala na dežju - depresivno? Ne. vanjatajnsek
Vanja, tvoj zadnji stavek... joj, sej bi se mogla v jezik ugriznit, ampak ne morem mimo njega. To je tako, kot bi paraplegiku rekla: preteči maraton??- Nič lažjega!!! Zate ne............. Scorpy

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

22. jan 2007 14:24

Frina, zelo dobro si napisala! In vse zapisano tudi zelo drži! Tudi moja prijateljica se je zdravila zaradi hude anksioznosti, pa ne bom niti razpravljala tukaj, kako in kaj. Frina, te smem vprašati, če se oče zaradi demence zdravi pri psihiatru ali hodi k njemu le zaradi depresije? fresh

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

22. jan 2007 14:48

jernej, to si pa ful dobro napisal! Res si zdrav človek ne more predstavljat, kako je bolanemu, zato jaz tu ne bom nič pametna;). Vanja, saj obstaja kompromis: če se hočeš pozdravit katerekoli bolezni, se moraš tudi sam zato odločit - ampak samo to pa po navadi ni dovolj - zato pa imamo zdravnike in farmacijo... Jaz sem bila včasih zelo skeptična glede antidepresivov, potem pa sem malo več o tem izvedela, ker je fant to delal in še njegovi mami so zelo pomagali... Tako da - kot nekdo ne proizvaja dovolj inzulina, drugi ne proizvaja dovolj serotonina, tretji močno reagira na progesteron,... Pa to ne pomeni, da si je sladkorni bolnik izmislil svojo sladkorno ali depresivni depresijo ali nosečnica slabost... Pač odgovor telesa... Je pa res prav, da sladkorni bolnik živi v skladu s svojo boleznijo (je primerno hrano, pazi na rekreacijo...), depresivni da ima hobije in gleda čim bolj zabavne stvari, da ga kaka zadeprimirana knjiga ali film še bolj ne potegne v to,... Imajo pa tudi Vandelina in ostale prav, da moraš vmes, ko si na nuli, premleti, kaj te spravlja v tako stanje, če je kak spožilec. Zdravila te sama od sebe na +10 ne bojo spravila, ampak že 0 je lahko veliko boljše kot -... Veri

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

22. jan 2007 14:54

Psihiater zdravi demenco, ki precej hitro napreduje. Ker so zdravila pomagala, sem prepričana, da je potrebno iskati pomoč pri strokovnjakih. Sploh pa je potrebno o teh težavah čimveč govoriti in pisati, da se prepoznajo. O lastni depresiji je nedavno v nekem intervjuju spregovoril tudi radijski voditelj Andrej Karoli. Prepričana sem, da je bitka z depresijo odvisna tudi od izobraženosti, socialne mreže, splošne razgledanosti. Žal pa tudi od denarja: ljudje, ki so v stiski zaradi brezposelnosti, finančnih težav, si namreč plačane strokovne pomoči pri zasebnikih ne morejo privoščiti. Država pa bolj razpravlja o tem, kako naj delodajalec breskrbno odpusti delavca,zmanjša nadomestilo za čas bolniške, kot pa o tem, da bi s sistemom javnega zdravstva in njegove dostopnosti na področju psihiatrije, ohranila delovne sposobnosti posameznika in dostojanstvo, predvsem bolnikov, ki so stigmazirani kot " lenuhi". frina

kažotk  

član od: 22.7.2005

sporočila: 62

22. jan 2007 14:55

Pozdravljeni! Depresija je zelo huda stvar. Nikoli ne vemo kdaj bomo zboleli za to boleznijo. Nisem ne zdravnik, ne farmacevt, zato vam v naslednjih vrsticah povedala moje izkušnje. Doma sem ob hudi bolezni očeta morala trpet še za depresivno, ubogo-sesuto mamo, ker se nam je ob misli, da očeta ne bo več, podiral ves svet. Zato nam je znanka poslala švedske kapljice za pripravo. To smo prebrali in naredili, začeli vsi piti po navodilih, nato smo si kupili še knjigo od Marije Treben Zdravje iz božje lekarne. Iz tiste knjige smo najprej naredila tinkturo iz šentjanževke, neverjetno kako se je mami stanje popravilo (sicer ne takoj šele čez nekaj časa). Od takrat sem prepričana da je to sredstvo odlično zdravilo. Tudi kolegici, ko je zapadla v zelo nesrečno stanje, sem ponudila to tinkturo in se ni mogla načuditi, kako je na vse prejšnje težave gledala prav drugače, vse v pozitivno. Eni bi na to rekli, ah kaj tisto, vendar je pomagalo. Je pa res, da moraš biti pri teh stvareh vztrajen, ker se bo trud prej ali slej pokazal. Saj tudi ne zboliš kar na hitro, stvari se kopičijo več časa, zato moraš s temi stvarmi delati dolgo časa. Sem pa prepričana iz kje izhaja, iz stresa, straha, bojazni da vsemu ne boš kos in to vpliva na delovanje naših notranjih organov predvsem na ledvice oziroma na nadledvično žlezo in ta vpliva na naše počutje. Zato se je potrebno boriti na več načinov meddrugim obisk kakega psihiatra, pitje zeliščnih čajev, tinktur, svežih sokov in seveda telovadba (predvsem joga) in veliko gibanja na svežem zraku-zaprti prostori so strup za take ljudi. To so moje izkušnje in moji nasveti. kažotk

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

22. jan 2007 15:09

kažotk je napisal/a:
Zato se je potrebno boriti na več načinov meddrugim obisk kakega psihiatra, pitje zeliščnih čajev, tinktur, svežih sokov in seveda telovadba (predvsem joga) in veliko gibanja na svežem zraku-zaprti prostori so strup za take ljudi. To so moje izkušnje in moji nasveti. kažotk
Probala vse zgoraj navedeno in kombinacija vsega pri meni deluje. Ko gledam na vse skupaj, mi je edino žal, ker sem porabila toliko časa, da sem se spravila v akcijo. Hvaležna sem svoji družini, mami, ki je prestajala vse to skupaj z očetom, sestri, ki je tudi sama obolela za depresijo, pa je znala ona po mizi udariti, sem takoj naredila ključen korak. Skoraj istočasno pa je v obisk pri psihiatru prepričala še našo tetko, ki se je ubadala predvsem z raznoraznimi prividi. Če naredim evidenco za leto 2006, mislim, da smo vse napravile korak naprej na poti do ozdravitve. Anksioznost je pri meni že izginila, ostalo bom pa tudi sanirala. Kjer je volja, tam je pot. Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti