22. jan 2007 12:49
Iz članka " KO za oblaki ni sonca", Naša žena 11/2005:
" Zboleti za duševno motnjo je na Slovenskem še vedno bolj ali manj sramotno, vsakakor bolj kot zboleti , na primer, za sladkorno boleznijo. Depresija naj bi pomenila šibkost, slabost, celo norost. Zato se je mnogi sramujejo in jo skrivajo. Podatki kažejo, da se po pomoč k zdravniku zaradi depresivnih motenj zateče le trideset od sto bolnikov. A pogosto splošni zdravniki depresivnih moten ne prepoznajo, po nekaterih meritvah kar pri polovici (?) bolnikov.
"Ločiti je treba med depresijo in despresivnostjo. Depresivnos, žalost, pomanjkanje energije in volje, se lahko pojavi pri slehernemu izmed nas, tudi po večkrat na dan. To je čisto naravna reakcija organizma na različne dogodke.
Depresija pa je bolezen, strokovno ji rečejo depresivna motnja , in jo je treba zdraviti. Pri ženskaj je bolj pogosta tako imenovana klasična depresija, pri kateri človek nima enargije, volje, apetita, slabo spi; pri mođkih pa je pogostejša depresija, ki se kže z agresivnostjo, impulzivnostjo, nizko toleranco ( strpnostjo)." ( Doc dr. Andrej Marušič, dr. med, univ dipl pisholog ter priznan psihiater).
Najpogostejši znali depresije:
VEDENJE: jok, umikanje v samoto, poležavanje, opuščanje vseh aktivnosti, slaba skrb zase, nesprečnost,
ČUSTVA: žalost, otopelost, napetost, tesnoba, napadalnost,
TELO: bolečine, utrujenosz, mravljinci, stiskanje v prsih, razbijanje srca, dušenje,nemoč;
MISLI: sem nevreden/na, slab/a, vsa mi spodleti, mihče me ne mara, ni prihodnosti, nič nima smisla, ni mi pomoči; tudi razmišljanje o samomoru.
Najpogostejši dejavniki, ki sprožijo depresijo
Dolgotrajne obremenitve: finančne težave, telesna obolenja, brezposelnost, telesna obolenja, bolezen bližnjih, za katere skrbimo,
Težave v medsebojnih odnosih: odsotnost zaupne osebe, vsepovsod konfliktni odnosi, pretirano intenzivni odnosi itd.
Življenjski dogodki: rojstvo ali smrt, poroka ali ločitev, selitev, menjava službe , upokojitev, razočaranje itd.
Odvisnost od psihoaktivnih snovi: na primer alkohola, prepovedanih drog.
"Depresija je ena najbolj pogostih duševnih motenj in obsega precej več kot le občutek žalosti, a je hkrati bolezen kot na primer diabetes. Medtem ko je pri sladkorni bolezni motenje delovanje insulina, je pri depresiji moteno delovanje nekaterih kemičnih prenašalcev - tako imenovanih trasmiterjev. To so majhne molekule, ki v možganih prenašajo sporočila med celicami," je pojasnil doc. dr. Marušič rekoč, da posameznik zboli za depresijo, ko se omajaa to ravnovesje.
Približno vsaka šesta oseba v svojem življenju zboli za depresijo, prav ta prenutek pa je depresiven vsak dvajseti med nami"
Društvo za pomoč osebam z depresijo in aknsioznimi motnjami (DAM), Ilirska 22, 1000 Ljubljana (damdrustvoyahoo.com).
Internetna stran
www.nebojse.si.
( Vse iz omenjenega članka avtorice Neve Železnik)
frina