Ambrus

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 935

27. nov 2006 12:05

Za vse naj veljajo zakoni enako pa ne bo težav. Tako pa gledaš kako policija spremlja neregistrirane avtomobile Romov pa ni nobenega problema. Pravila igre za vse enako. zinka

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

27. nov 2006 12:07

Mislim, da je bila večina vsega že zapisana, pa vseeno ne morem biti tiho. Tisti, ki ne živite in še niste nikoli živeli v bližini romov, se verjetno težko vživite v nas, ki smo z njimi v vsakodnevnem stiku , celo živimo z njimi in naši otroci hodijo v šole z njimi, katere pač pošiljajo v šolo. Zato je vsak komentar odveč. Tudi temo se mi ne zdi vredno zaklepati, kajti vsak lahko napiše svoje mnenje. Je pa z njimi in ob nih resnično težko, posebej v mestu, kakršno je naše. Ampak, nekako gre, čeprav težko. Se je pa v zadnjih letih to ravnovesje malo popravilo, čeravno se še vedno ni varno gibati na njihovem ozemlju, posebej ponoči ne. Njihovo ozemlje pa je v mojem primeu naselje Pušča, kjer jih živi največ. Drugače pa so naseljeni po celem Prekmurju. Ampak to, kar se dogaja z družino Strojan, je pa že višek. Delati nočejo, zakaj bi pa, ko pa jim država namenja sredstva za preživljanje, povsod delajo zdraho, pa jim nobeden nič ne more, haha.Pa kaj, saj so samo ubogi romi! Policaji pa se jih bojijo, ker če kaj policija prijavi, jim grozijo, da jim bodo družino pretepli in ne vem kaj še vse ne. To pa dobro poznam, ker so tudi pri nas podobni. Ne rečem, da so vsi enaki, jih je pa velika večina. In tu je naša država crknila na celi črti. Za ene veljajo pravice in dolžnosti, za druge pa ne. Pa mi ubogi državljani tu nič ne moremo. Zato bi bilo za njih najboljše, da jih preselijo nazaj v nek gozd in naj tam živijo, daleč od naselja in dobrih državljanov, da bodo nemoteno lahko svoje kriminalne posle dalje peljali. Še celo naši romi o tem in njihovih poslih veliko vejo. Se sprašujem, zakaj? se pa tudi pri nas delijo in to sami med sabo in sicer med tiste, ki pridno delajo in tiste, ki živijo na račun države. Delavni se jih bojijo, da jim ne bodo kaj pokradli in jih pretepli. No pa smo spet tam. Kyara

vanya  

član od: 28.3.2006

sporočila: 326

27. nov 2006 12:13

Strinjam se s tabo Vendelina jr., da je v prvi vrsti kriva država, ker ni že v prvi fazi poskrbela za vse tiste prestopke, ki so jih naredili. Mogoče, če bi pred 10 leti poslali kakega Strojana v zapor, izstavili kako položnico za škodo, ki so jo naredili itd. danes ne bi bila Slovenija razcepljena na tiste, ki zagovarjajo boge Rome, ki so jih pregnali z njihove zemlje in tiste, ki so na strani bogih prebivalcev, ki so toliko let trpeli grožnje. In bi bilo še kaj drugega po dnevniku, ne pa samo Ambrus na sto in en način. Ponavadi mi je zanimivo brati tvoje prispevke na ta forum, ker vem, da boš imela neko čisto svoje mnenje, ki ga večina ponavadi ne prebavlja najbolje. Pa se ponavadi ne obešam na tvoje besede, danes pa morem neki na tvoj post napisat. Ne razumem kako lahko tako napadate Ambrušane, kot, da so zdaj pa oni najslabši! Če bi ti prejemala udarce in jih trpela več let pa kaj ti ne bi počlo enkrat? Pa ne bi udarla nazaj? Po tvojih postih sodeč mi ne deluješ kot oseba, ki bi se kr tak sprijaznila z usodo. Ja pravna država ... Vidimo, da je zatajila. A zdej naj pa vsi trpijo pa se pač sprijaznijo s tem, da jim bo pač mogoč kak avto izginil, stare mame pa naj kr pripravijo kuverto, ko pride poštar s penzijo? Tukaj so vsi nastradali. Vsi tisti otroci, ki mogli bit v šoli in se učit za kak poklic pa zdej nimajo doma in Ambrušani, ki so trpeli njihovo nasilje. Pa glede tiste anonimke: po mojem je nekaj, če pišeš na preverjeno, da ti nočejo pločnika ob cesti nardit. Lahko pa se seveda izpostaviš in tvegaš klinični center. Seveda, če si ti tak junak, se ti opravičujem že vnaprej, mislim pa, da je eno govoriti in potem dejansko to tudi naredit. Upam, da boste uspešno pregnali tuje pse z zelenice. Ker če je to edina težava, ki jo imate v vašem kraju, mislim, da ne moreš obsojat ljudi, ki so se sprijeli s težavo, ko jim ni ostalo druge. Dobila sem idejo: zakaj pa jih ne povabiš v svoje okrožje? Veselim se tvojega odgovora! vanya

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

27. nov 2006 12:22

Vanya BRAVO! alexis

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

27. nov 2006 12:32

Vandelina jr. lepo prosim, daj preberi tole - še enkrat, ker prvič očitno nisi dovolj dobro oz. vse kaže da sploh nisi. Tvoje pisanje mi je dvignilo pritisk čez 200!! Eno so kakci na "tvoji" zelenici, drugo so pa luknje od metkov v tvojem avtu. Malo drugače je, če te pride fehtat za denar predstavnik Rdečega križa, malo (precej ) drugače pa, če ti na vrata pozvonijo Cigani, te posilijo, če si jim všeč, in ti ukradejo penzijo. Pa kje zaboga pa ti živiš, na luni? Kako pa komentiraš napade na zdravnike, medicinske sestre,..... grozljivka?! Saj tudi jaz vem, da je kriva "oblast" prejšnja in zdajšnja, ampak, da te kriminalce zagovarjaš, jim iščeš opravičila za njihova dejanja, pa presega vse meje dobrega okusa. http://www.hervardi.com/ciganska_problematika.php lp, še ena Vanja vanjatajnsek

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

27. nov 2006 12:44

berem in vidim, da dve skupini prepričanih prepričujeta druga drugo v nasprotno smer. O nobenih ne bom rekla nič - ne o Romih, ne o Ambrušanih, pa tudi o vladi ne - ker je kriva toliko kot vse prejšnje, tja do leta 1945 nazaj. Mislim da je situacija rezultat vsesplošne evropske miselnosti, da demokracija in strpnost pomenita, da vsakomur pustiš da živi kot mu paše brez vseh omejitev. Potem se pa Francozom "zgodijo" Afričani, Nizozemcem muslimani, nam pa Romi. Po moje je nevzdržno, da danes, v 21.stoletju, katerakoli država dopusti, da se na njenem ozemlju formirajo geti, kjer ljudje ne znajo niti jezika države v kateri so, kjer se otroci ne šolajo in usposabljajo za delo, kjer generacije dolgo živijo zgolj od državne podpore. Tako kot v vsaki populaciji, je tudi v romski nekaj nadarjenih otrok, nekaj povprečnih in nekaj - ostalih. Država bi morala biti zelo, zelo zainteresirana, da iz blata in bede v prvi fazi izvleče vsaj prve. Glede na denar, ki ga brez uspeha mečljemo proč že toliko let, bi lahko poskrbela za romske vrtce, morda tudi eno ali dve leti šolanja, kjer bi bilo otrok malo v skupini in kjer bi zanje skrbeli romski vzgojitelji - ali vsaj pomočniki in motivirani učitelji. Ko bi otroci prišli v skupno šolo, bi s svojim znanjem lahko konkurirali ostalim in se ne bi čutili zaničevane. Zadnjič sem gledala na TV mlado Romko s sredno šolo, ki sedaj dela nekaj podobnega preko javnih del - zakaj? Da jo lahko slabše plačajo? Kakšen zgled je s tem romskim otrokom (ne glede kako si priden in da delaš, si na istem če prejemaš podporo..?) Vsakomur mora biti jasno, da romski starši svojim otrokom pri šolskih obveznostih ne morejo pomagati (tisti ki imate otroke pomislite na to, kolikokrat ste morali priskočiti na pomoč z nasvetom svojim - pa še z jezikom niso imeli problemov in so zastopili učitelja) celo če bi jim bila šola kakšna vrednota. Brez pomoči pa ni uspeha in mularija je taka kot vsaka - najde prvi razlog za lenobo, starši nimajo nič proti, mladi ostanejo doma - in spet imamo generacijo, ki nabira železo in kuri gume. Druga stvar so pa policisti in sodišča - država bo morala poskrbeti, da prkrškov s strani Romov pač ne bo več jemala kot simpatično folkloro, ampak resno. Tudi če jih bo kak policist dobil s krepelcem po glavi. Navsezadnje smo policiste usposabljali za ukrepanje v različnih situacijah - zakaj bi se bali ravno Romov. Če znajo ukrepati pred ameriškim veleposlaništvom in pred raznimi protestniki, bi lahko tudi tu. Pa strpnost bo tudi treba enkrat bolj natančno definirati - ali je res strpnost, če v nedogled toleriraš neko stvar, nek način, neko obnašanje, neko motnjo...? Ali ni to le ravnodušnost, ignoranca, vzvišenost, pokroviteljstvo (sem toliko nad tabo, da si lahko privoščim da te "ne vidim")? Strpnost jemljem kot dvosmerno cesto, ko vsak "malo potrpi", da je vsem vsaj približno v redu. Lisa

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

27. nov 2006 13:05

Bravo Lisa. Si tudi zelo dobro zadela z zadnjim odstavkom. Meni je zadnjič Tonči Kuzmanić iz Mirovnega inštituta razložil, da strpnost pomeni, da večina prenaša manjšino in to je tudi vse. Torej, imaš sobivanje ene skupine poleg druge, med seboj pa ti dve skupini nimata neke kvalitetne komunikacije, integracija se ne dogaja. Nestrpnost seveda pomeni, da večina ne prenaša manjšine. Vsekakor smo se na tej temi prešteli in razvrstili. Sama sem sicer mislila ta teden odpreti temo o veleplanu za povečanje rodnosti v Sloveniji...:) pa kaže, da z zadevo ne bo nič, ker odstopljajo ministra. Gremo nazaj na piškote. Vendelina jr.

micogica  

član od: 29.12.2005

sporočila: 209

27. nov 2006 13:13

Zelo lepo, da nekatere gospe in gospod zagovarjajo Rome (ki so v konkretni zgodbi pravzaprav sinonim za nasilje), ni pa prav, da obenem blatijo "anonimne" slovenke in slovence in tiste ljudi, ki že desetletja delijo svoja dvorišča (da ne omenim še česa drugega) z njimi. Pa lep dan tudi vsem tistim, ki niste doma iz mesta in veste kašen pomen ima beseda sosed.

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

27. nov 2006 13:47

Pa naj bo še malo šale v tako resni temi: Zdravnik kupi parcelo, Rom jo kupi zraven, enako. Zdravnik postavi hišo, Rom enako. Zdravnik hišo opremi, Rom ga kopira v vseh detajlih. Zdravniku prekipi, hišo da v prodajo, Rom stori enako. Cenilec oceni... zdravnikova hiša 10x cenejša od popolnoma enake- Romove. Zakaj? Ker ima Romova za soseda dohtarja, zdravnikova pa cigota PS: Poznam navade in obnašanje ciganov, ker sem dolgo časa živela v njihovi bližini, zato verjamem le pripovedim tistim, ki so še vedno v kontaktu z njimi. Vsi ostali lahko samo ugibamo. LP, V.

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

27. nov 2006 14:07

točno, VilmaS, nihče ne more soditi, če nima izkušenj. Tako kot v parlamentu Drobnič doktorira na splavu, zdravnikom te stroke pa ne da do besede. Pa to je druga zgodba. V Mariboru se na veliko krade baker. Policija ve za storilce, so tolikokrat omenjena skupnost, pa si ne upajo ukrepati. Kaj pa to??? titta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti