Ambrus

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4337

27. nov 2006 14:29

Vendelina, čisto mimogrede, predvsem zaradi piškotov, golažev in kakšne mešance (tako pravimo mi matevžu) je ta portal nastal in fajn bi bilo, če bi se še naprej razvijal in širil v tej smeri. rrr

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

27. nov 2006 14:56

No, prav. Jaz takole naredim Ciganski golaž ( le zakaj ni Romski golaž - Ha, ha, ha,....): - svinjsko meso - goveje meso - zajec ali piščančja prsa - rumena paprika - rdeča paprika - zelena paprika - bučke - paradižnik - dva ostra feferona - veliko čebule - veliko česna - rdeče vino Čebulo in česen prepražim, popečem z zelenjavo, ki jo narežem na kose ( cca 3cmx3cm ), popečem še na kose narezano meso, posolim, popopram, dodam sesekljan feferon in zalijem z vodo. Dušim. Kakšnih 15min pred koncem dodam kozarec rdečega ( črnega ) vina in malo podmetim, da se golaž zgosti. Evo, to je to. lp, vanjatajnsek

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

27. nov 2006 15:17

titta, preberi si sobotni Večer, stran 14, tam ti na veliko piše o kraji bakra v Impolu. Da ne boš kar na pamet govorila, da nihče o tem ne upa pisat. Še podpisan je novinar. Sicer pa poglej na www.vecer.com in boš našla članek, tako da ni treba kupit časopisa. Pozdrav, Mamamia mamamia

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

27. nov 2006 15:31

Lisa je napisal/a:
Po moje je nevzdržno, da danes, v 21.stoletju, katerakoli država dopusti, da se na njenem ozemlju formirajo geti, kjer ljudje ne znajo niti jezika države v kateri so, kjer se otroci ne šolajo in usposabljajo za delo, kjer generacije dolgo živijo zgolj od državne podpore. Tako kot v vsaki populaciji, je tudi v romski nekaj nadarjenih otrok, nekaj povprečnih in nekaj - ostalih. Država bi morala biti zelo, zelo zainteresirana, da iz blata in bede v prvi fazi izvleče vsaj prve. Glede na denar, ki ga brez uspeha mečljemo proč že toliko let, bi lahko poskrbela za romske vrtce, morda tudi eno ali dve leti šolanja, kjer bi bilo otrok malo v skupini in kjer bi zanje skrbeli romski vzgojitelji - ali vsaj pomočniki in motivirani učitelji. Ko bi otroci prišli v skupno šolo, bi s svojim znanjem lahko konkurirali ostalim in se ne bi čutili zaničevane. Lisa
Lisa, saj v bistvu ne vem, kaj si hotela povedati - ali ni ločevanje romskih otrok v svoje vrtce in šole ravno to, kar v zgornjem stavku obsojaš? In pa mislim, da je vlada nemočna, pa dnar gor al dol, dokler ljudje ne bodo sprejemali Romov. Mislim, da se bo sprejemanje začelo, ko bodo tudi Romi začeli sprejemati njihove navade in potrebe. Mislim, da bi rad vsak svoj mir in strpnost še ne pomeni toleriranje v brezkončnost. Pa naj bojo beli ali črni. Pa tudi logično je, da se v državah oblikujejo geti in razne skupnosti, ker kljub vsemu smo si različni. Seveda imajo muslimanski ali afriški priseljenci svoje navade, običaje, tradicijo, kulturo, ki jih bo vedno ločevala od drugih. Ampak eno je, če te drugačnost moti iz principa, ker ne sprejemaš te drugačnosti, drugo pa če ta drugačnost zmanjšuje kvaliteto tvojega življenja. In samo tisti, ki živijo z Romi, vejo, kako drugačnost vpliva na njihovo življenje. Če bi šlo za goli rasizem, bi se uprli dva, trije posamezniki, večino bi blo itak sram, če se pa upre cela vas, pa nekaj že more bit na tem. Pa še to, če tema ni primerna za kulinariko, naj se zapre. Tisti, ki ne želijo o tej temi razpravljati, jim ni treba. Mislim, da se ne sme obsojati nobenega mnenja, ker ima pač vsak svoje in bolje je imeti kakršnokoli mnenje in o njem razmišljati, kot pa si zatiskati oči pred resnico - Romi (v tem primeru) se ne bojo v zemljo vdrli. matilda

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

27. nov 2006 16:12

ne Mtilda, motiš se. Če hočemo pomagat romskim otrokom, jim moramo pomagat z aktivnostmi, ne s parolami o sožitju, sobivanju, razumevanju. Ti otroci rabijo nekoga, da jih nauči slovensko, da jim razloži nekatere osnovne pojme, ki jih jim njihove mame ne, ki jih nauči minimalnih manir in higijene. Če nočemo, da bi se ob tem ti otroci počutili prizadete (ob kakšnem našem razvajencu, ki ima vsega preveč in je preko računalnika in TV "osvojil" svet) ni nič narobe, če so deležni posebne, intenzivne, bolj osebne obravnave. Če misliš, da se tvoj otrok (če ga imaš) ob tem ne bi dolgočasil in bi se morda naučil mimogrede romščine, je navsezadnje lahko zraven. A tu ne gre za segregacijo, ampak intenzivno pomoč. Praviš da je država nemočna, dokler ne bodo vsi sprejeli Romov - in kdaj bo to, če se nič ne bo spremenilo? Zakaj bi se kdorkoli v imenu socializacije manjšine odrekel lastnemu življenju? Misliš da si bodo Strojanovi lepega dne rekli - dajmo nehat s tem življenjem, gremo v službo in šolo in bomo postali taki kot so sosedje? Nisem rekla, da getov ne sme biti. A znotraj njih ne sme biti ljudi, ki ne znajo jezika okolice, ki ne znajo nič, ki so za družbo - grdo rečeno, neuporabni. Lisa

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

27. nov 2006 16:54

Dejstvo je, da tako živijo zato KER LAHKO. Ker jim država daje podporo, otroške dodatke, ker kradejo, ker tihotapijo orožje,..... Kako se lahko ženska - mimogrede vsa zanemarjena v, pravgotovo podarjenih oblačilih, z zlatnino in mobitelom, vse dneve gunca na stolu na blatnem dvorišču in ima polno denarnico? Od kod ji denar, če nihče nikjer ne dela? Skratka, tatove in tihotapce pozapret, potem bomo pa vidli kako bo - treba jih je prisilit delat - ker le tisto ceniš, kar si moraš sam zaslužit. Če pa mi ni treba delat ker me nekdo zalaga z denarjem - ja, kateri bedak bi pa delal? Prevzgoja se mora začeti doma in je stvar njihove odločitve - zakaj pa so se nekateri drugi Cigani odločili za drugačno življenje - pa ne mi rečit, da zato, ker jim je socialna delavka razložila kako in kaj - zato, ker so se tako odločili sami. Kaj boš vzgajal otroke, če pa pridejo domov in jih mama nažene na sosedovo njivo kradit krompir. Če jim stric pokaže kako izmaknit v trgovini kos pršuta in če jim oče pove kako se morajo začet jokat, ko se pripeljejo z BMW-jem na mejo, da policistu mine, da bi prekontroliral vozilo. Treba bi bilo prevzgojit ta stare - ampak tega se jih s potuho in privilegiji ne da - v to jih je treba prisilit - na žalost, pravi trenutek je bil zamujen - upam, da ne bo tudi drugi. lp, vanjatajnsek

alexis  

član od: 30.5.2006

sporočila: 884

27. nov 2006 17:04

Ko te udarijo po žepu najbolj boli in za začetek bi morali tudi njih. alexis

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

27. nov 2006 18:30

Lisa je napisal/a:
Praviš da je država nemočna, dokler ne bodo vsi sprejeli Romov - in kdaj bo to, če se nič ne bo spremenilo? Zakaj bi se kdorkoli v imenu socializacije manjšine odrekel lastnemu življenju? Misliš da si bodo Strojanovi lepega dne rekli - dajmo nehat s tem življenjem, gremo v službo in šolo in bomo postali taki kot so sosedje? Lisa
Ne, ne pričakujem, da se bodo odrekli lastnemu življenju, ampak da bodo začeli razumeti, da ima njihov sosed rad mir ponoči, pa žlebove na svoji strehi, pa krompir sam pobere, ko ga pridela, pa da mu noben ne maha s puško okoli glave, ko gre mimo njih. To kar počnemo vsi drugi ljudje. Takrat jih bodo začeli tudi ljudje sprejemati. Sicer pa si v tem postu napisala marsikaj drugače, npr. prej si omenjala ločene vrtce - intenzivna pomoč je vse drugo kot ločeni vrtci in šole z romskimi učiteljicami. Omenjala si gete, kako država dopušča to v 21. stol, zdaj pa si za. Jezik ki ga govorijo ljudje v tem "getu" pa ni bistvenega pomena, pismenost tudi ne - najbolj je pomembno razumevanje okolice in njihovih navad, tradicije. Pri nas živi dosti Šiptarjev, oni so zidarji, podjetniki, žene so pa doma in ne znajo niti besede slovensko, niti karkoli drugega. V trgovini imajo s sabo otroke, ki znajo slovensko, saj hodijo v vrtce, šole in imajo slovenske prijatelje. Z njimi pa res nimamo problemov. Kar se pa tiče pomoči države Romom, ni pa ta čisto nič stimulativna. Očitno si res lahko privoščijo brezdelje. Mene je pri Strojanovih najbolj zmotilo to, ko so poročali iz gozda, kjer so prespali noč v "šotoru" in so novinarji povdarjali, da je med njimi nosečnica in otroci. In potem mama Strojan reče, da ona ma dost denarja, pa pokaže denarnico, noter pa kupček cankarjev (bi ocenila, da je tam bilo gotovo dvajset ali več bankovcev). In vsi tisti, ki plačujejo, da lahko oni dobijo take pomoči, upravičeno pričakujejo, da jih bodo vsaj pustili na miru. matilda Sporočilo je spremenil(a) matilda dne 27. nov 2006 18:40:50

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

27. nov 2006 18:40

ja vidiš - to vsi skupaj pričakujemo že ves čas, ampak rezultata pač ni in ga po moje tudi ne bo, če bo vse ostalo kot je. "Starih konj se ne uči furat", zato pa pravim da je izhod v tem, da se zares posvetimo mladim. Slovenci imamo pač logiko, ki je drugačna od romske. Če jim vzamemo denar, bodo pač okrepili aktivnosti ki nam parajo živce - to torej rešitev ni. Zato pa država že desetletja raje daje denar in ima (relativen) mir. Lisa

selce  

član od: 4.11.2004

sporočila: 74

27. nov 2006 20:19

ježštana...ubogi romi...kako jih zagovarjajo . Vsem ki jih zagovarjate in polimizirate o njihori preselitvi iz gozda v toplo hišo. Jaz sem morala s svojo družino pod nujno zapustiti svojo hišo z -vsemi veljavnimi dokumenti.- plaz mi je tako poškodoval dom ,da ni več varen za bivanje v njem .Morali smo v blok(iz 300 kvadratnih metrov stanovanjske površine na vsega 70)v pol leta so mi ponudili samo dve parceli s pol manjšo kvadraturo zemlje .KJE STE ZAGOGOVORNIKI UBOGE DRUŽINE ...MENI NI NIHČE PRINESEL ZA DRUŽINO TRIKRAT NA DAN ZA JEST ,PRINESEL TELEVIZORJA,VOZIL OD PARCELE DO PARCELE ...... stem ,da sem zaposlena31 let in sem vedno plačala vse račune in dajatve za državo. nobeden se ne bori namesto mene , nobene podpore od gospoda Hanška .... ALI NJEMU PODOBNIH ZELO,ZELO,ZELO RAZOČARANA DRUŽINA selce

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti