Ambrus

Kalipso  

član od: 29.8.2006

sporočila: 199

28. nov 2006 13:59

lp tale vic marsikaj pove: pride cigan na zavod za zaposlovanje in pravi: "gospa, js sem se odpovedal kriminalu, odpovedal sem vse socialne pomoči, otroke sem vse poslal v šolo in js bi rad delal. delal bom karkoli, ni važno, dejte mi karkoli, samo dejte." pa pravi gospa na zavodu: "super imam fantastično službo za vas. jutri pridite sem, dobite novo obleko, vozili boste popolnoma nov mercedes, z njim boste prevažali predsednika neke pomembne državne komisije in dobili boste 2000 eur mesečno." pravi cigan: "a vi to mene zajebavate?" in mu odgovori: " vi ste prvi začeli" mislim, da je vse skupaj začaran krog. mi vsi mislimo, kako je njim super v življenju in imajo ogromno socialne pomoči in kar nimajo nakradejo in v šolo jim itak ni treba hodit in nasploh so lahko leni. in mi jim ponujamo šolo, pa nočejo hodit, bi lahko delali, pa nočejo. a bi kdo od vas zaposlil cigana (al roma če hočete), če bi le-ta končal šolo in prišel prosit zaposlitve. a bi presegli svoje predsodke in mu dali šanso. ali bi pa pomislili, ma kaj si čem delat stroške s prizkušanjem cigana, če pa itak vsi vejo, da so oni leni, nezanesljivi, kradejo, itd. in če bi vas mogoče prvi razočaral, bi naslednjemu dali šanso. verjetno ne. js ne vem kako bi ravnala, ker še nisem bila v situaciji, da bi mogla kogarkoli sploh zaposlit, samo verjamem, da na območjih v sloveniji, kjer romi živijo, njim ni glih lahko najdit službe. kar se tiče šolskega sistema in vključevanja romov, je situacija itak porazna. js recimo, sem se preselila k fantu v njihovo družinsko hišo in si tam uredila tudi stalno prebivališče, s tem, da je on prijavljen na drugem naslovu. kar je super, ker zdej imam js svoje lastno gospodinjstvo, uradno živim sama, dobim večjo socialno podporo in ko bova imela otroke, bova ornk preštudirala a se nama splača poročit, al je boljše da sem js mati samohranilka in mi on plačuje preživnino in se mi pozna na računih za vrtec in pri otroškem dodatku itd. mislim, če lahko zakaj pa ne bi? in meni nobeden ne bo očital, kakšna sem da izkoriščam državno socialno podporo. da ne bo pomote, js njihovega načina življenja ne zagovarjam, niti podrazno pa ne zagovarjam kakršnegakoli nasilja, pa al ga izvajajo romi al pa slovenci. tudi verjamam, da če nekdo trpi toliko let, da mu poči film in gre potestirat. ampak ne da grozi z umorom, klanjem, požigom...ker nasilje vedno znova proizvede novo nasilje. vedno. in dokler bo na svetu vedno znova nekdo plačeval in maščeval svojo bolečino s tem, da bo prizadel drugega, do takrat se ta morija na svetu ne bo ustavila. čisto po domače povedano, mislim da gre cel svet u *****. tudi pri nas v sloveniji, je življenje vedno težje, vedno težje je najti službo, it kam na dopust, imet otroka (zdej nam bodo še maternice podržavili) in ga preživet, mi mladi bomo imeli še veliko težji lajf, kot pa vi starejši. in na splošno so ljudje v državi toliko znervirani, da malo podpališ in pokne film. samo če gledamo zadnje dogodke v ambrusu, izoli, .... in po moje je tudi bilo to v ambrusu malo zrežirano (je že kdo palil, pa so ljudje zagrabili), da se prekrijejo druge aktualne teme (recimo proračuna in javni dolg,...), samo je ušlo rahlo z vajeti (in državi vedno bolj uhajajo zadeve z vajeti (na spološno mislim)) v glavnem vsi se vrtimo v krogu. na živce nam grejo cigani, ker jim zrata pri vseh možnih zakonskih luknjah in zločinih in nasilju, ki ga izvajajo, ker ne delajo, ker nočejo hodit v šolo, v glavnem ker se ne "civilizirajo".. po drugi strani, jim pa službe živ človek nebi dal, v šoli jih najrajši sploh nebi imeli, ker upočasnjujejo pouk in so naši otroci prikrajšani zaradi njih, glih tk bi pa radi znali izkoristit vse zakonske luknje, če bi lahko. tk malo za v premislek..... lp nenasilen pozdrav iz izole goga sam da se kuha..

silva  

član od: 1.10.2002

sporočila: 871

28. nov 2006 14:25

Prav zanimivo je, kako se je ta tema začela: večina vas je rekla, da ne spada v Kulinariko, potem pa seveda povedala svoje mnenje... Seveda spada v Kulinariko, kaj ne bi... Vsak lahko o vsem pove svoje mnenje. Ta stran ni samo internetna stran, ampak smo družba, ki debatira... torej: cigani načeloma se strinjam z Liso, da bi bilo treba ciganske otroke že od malega vpisovati v programe, ki bi jih pripravili na življenje v Sloveniji. Tega v naših vrtcih ne morejo (lahko kolikor jim pač čas in volja dopušča, niti pa ne verjamem, da so vzgojiteljice usposobljene za delo z njimi). Proxima, tvoja teorija mi je neizmerno všeč: grešni kozli so vsekakor cigani, ki so ustrahovali in terorizirali ljudi (kar ni dopustno), grešni kozli so zato, ker nam državljanom zavre kri, ko vidimo lasten narod, ki trpi nesocializirano manjšinsko populacijo, ki kroji življenje poštenemu, delovnemu ljudstvu, in med tem, ko pumpajo politiki narod z nastalo situacijo (ki ni rožnata), nam veselo pošiljajo popisovalce nepremičnin na vrata!!! Tale Ambrus je velik problem, ki bo zelo težko rešljiv, vam pa povem, da bi se narod moral vstati zaradi davka, ki nam ga je vrli Bajuk napisal: davek na nepremičnine. Pomislite: ljudje dobivamo plačo (od katere plačamo davek 2x) in potem, z okleščeno plačo, kupimo material za gradnjo (plačamo davek), razni izvajalci-zidarji nam zadevo pomgajo postavit in zaračunajo storitev (plačamo davek) in nazadnje, ko se vseliš, plačaš davek na vse še 1x in to vsako leto!!! Cigane bi bilo nujno potrebno socializirat, potem ne bi prihajalo do takšnih zapletov, kot je v Ambrusu; živimo v miru, zato naj imajo vsi ljudje mir, ne glede na to, koga imajo za soseda; dragi moji, predolgo se že vrtimo okoli ciganov; priložnosti, da do teh izgredov ne bi prišlo, so že šle mimo. Treba se je skoncentrirat še na naslednjo zadevo: davek na nepremičnine!! Mislim, da je precej ciganov tudi v naši vladi!

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

28. nov 2006 14:58

Meni samo ena stvar pri vsem tem ni jasna: zakaj zdaj ne sodiljo tistim Strojanom, ki imajo na vesti kakšna kriminalna dejanja? Potem verjetno ne bi bil problem najti doma za tiste ženske in otroke, zaradi mene jih lahko dajo tudi v sosednje stanovanje, če bodo prave kriminalce pospravili tja, kamor spadajo. mamamia, ne bi si želela biti pa niti soseda od Pluta niti od Strojanovih glavnih... Sicer ne živim v neposredni bližini romov, sem pa delala nekaj časa z njimi. So drugačni, kar me ne moti, me pa moti recimo njihov zelo patriarhalni odnos do otrok in žena... Ja, njihova kultura... To da očka pretepe sinčka, je še kultura??? Za koga? Zame ne. Pa nima veze, ali je očka Slovenec ali Rom, to mi je prav vseeno. Takega očka bi prijavila policiji in upala, da bo ta lahko ukrepala... Niso pa vsi isti, da ne bo pomote, nekateri so zelo ljubeznivi do svojih otrok, čeprav morajo ti navadno vseeno delati... Najbolj nezaslišano pa se mi zdi, ko je Romska deklica pred leti prijavlila posilstvo in je njen posiljevalec to celo priznal, vendar ga je sodišče v Mb oprostilo, ker je to del njihove kulture. Kolikor mi je znano je višje sodišče to sicer ovrglo, vendar pa se kaj takega ne bi smelo nikjer zgoditi, ker daje slab zgled ostalim revicam, da na sodišču itak ne bojo nič dosegle... Te stvari morajo biti urejene hitro, sicer nimajo učinka. Veri

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

28. nov 2006 15:08

Mimogrede: romski otroci so ena najbolj prisrčnih bitij na svetu! S tistimi veliki črnimu učkami te gledajo in tako lepo se smejijo! Si skoraj ne morem predstavljat, da jih kdo ne bi imel rad samo zato, ker so temni, saj so tako srčkani! Ne vem, verjetno sem res naivna, ampak so res cukrčki! Fino je delat z njimi, tudi z mamami smo se vse nekak zmenile, so po svoje zvite, pa mogoče kdaj kaj sunejo, ampak od tega me ne bo pobralo, saj imam dovolj za preživet:) Z njihovimi očki pa je navadno malo manj fino delat... Imajo svoj prav, ki je vedno prav, ne glede na vse... (tudi če ga dokazano sami polomijo...) Se strinjam, da bi morali it v vrtec in Oš, pa da damo priložnost vsaj tistim, ki to hočejo. Če nočejo, naj živijo po svoje, tudi tu v okolici živijo, pa nikogar ne motijo. Res sicer onesnažujejo ozračje, ko kurijo tiste kable, ampak dokler nikogar ne ogoržajo, jih nihče ne podi... Po moje bi stvar hitro lahko uredili, ko bi uvedli preiskave za tiste zločine, ki so bili narejeni, priprli tiste, ki so krivi (na obeh straneh) in potem poiskali dom za ostale - teh se verjetno nihče ne bi branil... Veri

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

28. nov 2006 15:19

ah, ni jih treba pomilovati, da jih noben noče zaposlit. Pri nas je sicer bolj malo romov, ampak nekateri so tudi zaposleni, otroci pa v vrtecu, pa jih noben ne gleda postrani. Pač tisti, ki se jim da delat. Drugi pa res raje sedijo doma in živijo na tuj račun, ampak to jim je itak v krvi in se verjetno stoletja tega ne bojo rešili, pa tudi, če jih prisilimo, da grejo v šolo. Mama je doma z območja, kjer je več romov, pa je pravila, da se je takrat v njeni mladosti romkinja poročila z zdravnikom iz Zagreba. Verjetno je bila preskrbljena - ampak ona je takrat, ko je on šel delat, oblekla njena oblačila in šla prosit na ulico. To je v njihovi krvi, zato jih je neumno pomilovat, da oni si želijo delat, pa jih noben noče. matilda

silva  

28. nov 2006 15:20

Mimogrede ena zgodba: Kako je številka sedem dobila črto po sredini Je župnik poklical cigana, da ga pouči o božjih zapovedih. In sta šla od ene do drug in župnik razlaga... pa pride do sedme zapovedi, ki pravi: "ne kradi". Cigan gleda, posluša, potem pa stopi do table in sedmico prečrta: "ta pa za mene ne velja". Od takrat je št. sedem prečrtana.

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

28. nov 2006 15:24

Silva: Nov davek na nepremičnine bi naj zamenjal NUSZ, ki je nekakšen občinski davek in ga občine odmerjajo zelo različno in stihijsko, ponekod naravnost oderuško. Po obljubah Bajuka, bi naj ne bili na slabšem. Skratka bilo bi naj več reda, je pa diskutabilen način popisa, ki je milo rečeno orwelovski. ------- Nekdo je napisal, če se cela vas dvigne, pa ja, da imajo prav. Volivci imajo vedno prav. Pa kaj še! Malo morgen. A se še spomnite, kako smo se naslajali ob jogurtnih revolucijah? Primitivcih tam doli? Narod ima vedno prav! Pa balvan revolucija. Nebeški narod, proti kateremu se je zarotil cel svet. Ni treba iti daleč, ne krajevno ne časovno. Evo naših malih balvan revolucij, dogodio se čak i narod! Še malo pa bo čas za kakšnega malega slovenskega Furerja. o sancta simplicitas!

Kalipso  

član od: 29.8.2006

sporočila: 199

28. nov 2006 15:40

matilda, nisem neumna niti jih ne pomilujem. življenje romov poznam dokaj dobro, tudi v moji okolici so živeli in tudi v šoli sem sedela z romkinjo, poleg tega sem po očetu makedonka in makedonija je edina država na svetu, kjer so romi priznani kot manjšina in jih je veliko več kot pa v sloveniji. s svojim postom sem želela opozoriti na to, da stvar ni čisto črno bela in se ne moreš opredelit na eno stran, ker vsak nosi svoje maslo na glavi, predvsem pa sem za problem okrivila državo, ki je tu pogrnila na celi črti. da pa je slovenija polna predsodkov do vseh možnih obrobnih marginaliziranih ljudi ( romov, homoseksualcev, tudi vseh vernikov po drugi strani,...) je pa absolutno dejstvo. predvsem sem pa želela obsoditi nasilje VSEH udeleženih. lp sam da se kuha..

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

28. nov 2006 15:54

Silva, ni mi jasno, zakaj se jeziš zaradi davka na nepremičnine. Od vrabcev naprej vsi čivkajo, da je treba uredititi nepremičninski trg. Popis je potreben zato, ker si je pol naše ljube Slovenije na črno dozidalo svojo hišo. Malo se pelji naokrog, pa ti bo jasno, o čem govorim. Če bi že pred 10 ali več leti uredili ustrezen davek, ne bi cene nepremičnin rasle v nebo. Pa ga niso, ker so odločevalci imeli največ nepremičnin v lasti. Za primerjavo pa tole. NUSZ je za našo zelo povprečno hišo zneslo "borih" 32 jurčkov. Za hišo, ki sva jo z dragim kupila lansko leto in je v drugi občini, pa sva plačala 26 jurčkov davka na premoženje, ki sicer ni primerljiv z davkom na nepremičnine ali NUSZ. Pa vseeno. Številke so zgovorne. Nekatere občine so zelo požrešne pri določanju NUSZ. mimika

silva  

28. nov 2006 16:57

Veš, Mimika, v čem je problem? Midva z možem sva si začasno(!) uredila stanovanje na vrhu pri njegovih starših... začasno pomeni: čez dobrih 5 let, se želiva preseliti na svoje... Komu naj zdaj kaj plačava... dobesedno sva njegove starše potisnila v slabši položaj (beri: porinila v drek - pardon na izrazu), ker sva povečala bivalno površino (to kar bi bilo danes podstrešje) - lastnika sta pa tast in tašča. Ko se bova midva odselila, bo pa na vrhu (po vsej verjetnosti - kdo bi vedel) mlajši brat. Takšen dogovor imamo. Ne vem, zakaj je potrebno vsako pasjo luknjo izmerit... da ne govorim, o tistih, ki imajo (moja starša) stanovanje veliko cca 90 m2 in bo, seveda, višek od predvidenega (kolikor bi naj pač vsak potreboval za normalno bivanje - mimogrede, kdo pa so, da lahko določajo, na kolikih m2 lahko kdo živi???), plačal pa enormni davek - požeruhi - oderuhi!! Naša država je predraga, preveč nas (poštene delovne državljane) stane! Ali naj zdaj, poštene, delovne ljudi, ki so celo življenje delali zato, da bi si nekaj ustvarili (nekateri so si pač vile - ni moj problem, jim jaz nisem nič zraven dajala...) in zdaj bi jih radi strpali na nekaj par m2 samo zato, ker mislijo, da bodo tako reševali stanovanjske probleme mladih - nonsens!!! Sporočilo je spremenil(a) silva dne 28. nov 2006 16:57:49

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti