28. nov 2006 13:59
lp tale vic marsikaj pove: pride cigan na zavod za zaposlovanje in pravi: "gospa, js sem se odpovedal kriminalu, odpovedal sem vse socialne pomoči, otroke sem vse poslal v šolo in js bi rad delal. delal bom karkoli, ni važno, dejte mi karkoli, samo dejte." pa pravi gospa na zavodu: "super imam fantastično službo za vas. jutri pridite sem, dobite novo obleko, vozili boste popolnoma nov mercedes, z njim boste prevažali predsednika neke pomembne državne komisije in dobili boste 2000 eur mesečno." pravi cigan: "a vi to mene zajebavate?" in mu odgovori: " vi ste prvi začeli" mislim, da je vse skupaj začaran krog. mi vsi mislimo, kako je njim super v življenju in imajo ogromno socialne pomoči in kar nimajo nakradejo in v šolo jim itak ni treba hodit in nasploh so lahko leni. in mi jim ponujamo šolo, pa nočejo hodit, bi lahko delali, pa nočejo. a bi kdo od vas zaposlil cigana (al roma če hočete), če bi le-ta končal šolo in prišel prosit zaposlitve. a bi presegli svoje predsodke in mu dali šanso. ali bi pa pomislili, ma kaj si čem delat stroške s prizkušanjem cigana, če pa itak vsi vejo, da so oni leni, nezanesljivi, kradejo, itd. in če bi vas mogoče prvi razočaral, bi naslednjemu dali šanso. verjetno ne. js ne vem kako bi ravnala, ker še nisem bila v situaciji, da bi mogla kogarkoli sploh zaposlit, samo verjamem, da na območjih v sloveniji, kjer romi živijo, njim ni glih lahko najdit službe. kar se tiče šolskega sistema in vključevanja romov, je situacija itak porazna. js recimo, sem se preselila k fantu v njihovo družinsko hišo in si tam uredila tudi stalno prebivališče, s tem, da je on prijavljen na drugem naslovu. kar je super, ker zdej imam js svoje lastno gospodinjstvo, uradno živim sama, dobim večjo socialno podporo in ko bova imela otroke, bova ornk preštudirala a se nama splača poročit, al je boljše da sem js mati samohranilka in mi on plačuje preživnino in se mi pozna na računih za vrtec in pri otroškem dodatku itd. mislim, če lahko zakaj pa ne bi? in meni nobeden ne bo očital, kakšna sem da izkoriščam državno socialno podporo. da ne bo pomote, js njihovega načina življenja ne zagovarjam, niti podrazno pa ne zagovarjam kakršnegakoli nasilja, pa al ga izvajajo romi al pa slovenci. tudi verjamam, da če nekdo trpi toliko let, da mu poči film in gre potestirat. ampak ne da grozi z umorom, klanjem, požigom...ker nasilje vedno znova proizvede novo nasilje. vedno. in dokler bo na svetu vedno znova nekdo plačeval in maščeval svojo bolečino s tem, da bo prizadel drugega, do takrat se ta morija na svetu ne bo ustavila. čisto po domače povedano, mislim da gre cel svet u *****. tudi pri nas v sloveniji, je življenje vedno težje, vedno težje je najti službo, it kam na dopust, imet otroka (zdej nam bodo še maternice podržavili) in ga preživet, mi mladi bomo imeli še veliko težji lajf, kot pa vi starejši. in na splošno so ljudje v državi toliko znervirani, da malo podpališ in pokne film. samo če gledamo zadnje dogodke v ambrusu, izoli, .... in po moje je tudi bilo to v ambrusu malo zrežirano (je že kdo palil, pa so ljudje zagrabili), da se prekrijejo druge aktualne teme (recimo proračuna in javni dolg,...), samo je ušlo rahlo z vajeti (in državi vedno bolj uhajajo zadeve z vajeti (na spološno mislim)) v glavnem vsi se vrtimo v krogu. na živce nam grejo cigani, ker jim zrata pri vseh možnih zakonskih luknjah in zločinih in nasilju, ki ga izvajajo, ker ne delajo, ker nočejo hodit v šolo, v glavnem ker se ne "civilizirajo".. po drugi strani, jim pa službe živ človek nebi dal, v šoli jih najrajši sploh nebi imeli, ker upočasnjujejo pouk in so naši otroci prikrajšani zaradi njih, glih tk bi pa radi znali izkoristit vse zakonske luknje, če bi lahko. tk malo za v premislek..... lp nenasilen pozdrav iz izole goga sam da se kuha..