Ločevanje živil 90. dni - 5. del

Rožica  

član od: 13.9.2004

sporočila: 958

19. mar 2006 14:29

Živjo! Se vidi da je lepo vreme. Ste kar potihnile tu na forumu. A vse regrad nabirate? Mi je povedala znanka, da ga pri njih že nabirajo, pri nas pa je še taka zima, da si ne upam pomislit, kdaj bo sploh sneg skopnel, kaj šele pognal regrad. Vndar je bila tako prijazna, da mi ga je poslala in tako sem se tudi jaz kljub zimi, že mastila z njim. Neli midve sva čisto na iztem, tudi jaz se trudim s kilogrami okoli 70. Se sploh ne tehtam, da me ne mine volja. Edini, ki mi vliva voljo je moj partner, ki me veselo draži, da se bom posušila in me sprašuje koliko je minusa. Seveda vse to ni res, ker sem v tem prvem mesecu izgubila le 2-3 kg, ne vem točno,javim jutri, ko bom imela svoj prvi vodni dan, ali v torek po vodnem. Ker pa teža po vodnem ni relavantna, se bom najverjetneje stehtala jutri zjutraj. je mogoče še katera na iztih dnevih kot jaz in ina jutri vodni dan? Zdaj si uham eno juhco za kosilo namesto sadja, da pojem nekaj toplega, ker drugače kar naprej nekaj iščem. Če pa imam topel obrok imam potem dolgo mir in občutek, da sem kosila. Pripravljam si porovo juhco s korenčkom. lep dan in uživajte na sončku! Rožica. OBIŠČITE STRAN 3MD - jevk Kul Slo http://users.volja.net/kulinarika/

moki  

član od: 13.3.2006

sporočila: 95

19. mar 2006 14:53

Prišla sem s potepa po stari Ljubljani. Ob Ljubljanici sem si ogledovala stare predmete. Mož me je povabil na kosilo. On si je naročil vse, kar paše k slovenskemu kosilu, jaz pa sem si naročila pico z zelenjavo (bučke, melancane, paprika, paradižnik, rukola...). Bila je res zelo dobra!! Mož se še vedno ni navadil na moje drugačno prehranjevanje, zato je mojo izbiro komentiral takole: Ali se ti delaš norca iz sama sebe? Če bi ti jaz tole naročil pred pol leta, bi rekla, če se mi je zmešalo, da ti kaj takega že ne boš jedla!! Ha,ha,ha pa še prav je imel!!!! Včasih sploh nisem jedla zelenjave! Sedaj pa mi je zelenjava res všeč! Zelenjavna pica mi je res poslastica!!! Ribica-ribica jaz kavo pijem ves čas. Doma turško brez mleka. Sladkam jo žal z umetnim sladilom, čeprav vem, da ni preveč zdravo! V lokalu pa vedno pijem kavo s smetano in z rjavim sladkorjem. To je pač moja razvada, ki se je ne bom odpovedala in jo niti ne čutim več kot greh. Grozno pa se mi še vedno zdi, če narobe kombiniram. Takrat mi hrana obleži v želodcu in vse me tišči. Verjetno je to psihično. Kar naj bo še dolgo tako!!! Je manj možnosti, da popustim in se zredim. Neli5 tudi jaz sem zvečer lačna, zato sem se navadila, da si vsak večer pripravim čaj. Vsake toliko časa si pripravim drugačen čaj. Popijem pa ga vsaj tri skodelice. Lakota kar izgine!!! Lep sončen pozdrav moki

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

19. mar 2006 15:55

Pozdravljena dekleta, obljuba dela dolg in tukajle je moja zgodba. Po letih neuspešnega hujšanja, jo-jo efektov in vsega ostalega, sem najprej začela prebirati forume (vse, ki so bili kakorkoli povezani s hujšanjem) . Nikakor pa nisem zbrala poguma, da bi se na kakega prijavila. Kilce so pa kar rasle in rasle. Pristala sem pri 116 kg na 163 cm višine. Ja prav ste prebrale. Končno je prišlo do tistega premika v miselnosti, da je zadnji čas, da naredim nekaj zase. Vedela sem, da tako ne bo šlo več naprej in da se bodo kilogrami samo še kopičili. Pri prebiranju foruma sem ugotovila, da dekleta hujšajo po različnih metodah. Od 3MD, Montignaca, manjžri.... Ker nisem tip za diete, sem se odločila, da iz vsega skupaj potegnem nekaj, kar bi mi ustrezalo in poizkusim. V prvi vrsti sem začela redno jesti. To pomeni 4 do 5 krat dnevno. Torej hrano, ki sem jo prej pojedla v dveh obrokih sem razdelila na 5 obrokov. Takoj sem črtala vse sladkarije. To je bil pravzaprav prvi radikalni ukrep. Bila sem dobesedno zasvojena, predvsem s čokolado. Sposobna sem bila pojesti tudi 300 g Milko v enem večeru, pa še ponoči sem spraznila škatlo piškotov. Groza. Naslednje kar sem naredila je bilo to, da sem iz jedilnika črtala belo moko, bel kruh, sladkor, bele testenine, bel riž, razne paštete, salame ipd.. Nadomestila sem jih s polnozrnatimi testeninami, rjavim rižem, polnozrnato moko (pšenično in pirino, včasih tudi ajdovo in rženo). Namesto paštet in salam jem lahke sirne namaze, skuto, marmelado brez sladkorja, piščančja prsa v ovitku, slednje bolj poredko, ker mi niso všeč, prav tako mi ne sede bela hrenovka. Bljek.... Občasno si privoščim par rezin suhega, kuhanega ali pečenega pršuta, pusto šunko (ne prešano). Jem sire z manj maščobami, kadar mi pa zapaše pa tudi kar običajni sir. Nora sem na vse sire s plesnijo. V vsakodnevno prehrano sem uvedla ogromno zelenjave, kuhane in presne, čeprav slednje manj. V glavnem je to le solata. Krompirju se izogibam v največji možni meri, ravno tako ocvrtim jedem, pomfriju......Poudarek mojega prehranjevanja je na pustem mesu, zelenjavi, skuti, sirih z manj maščobe. Sadja ne pojem veliko, zaradi velike vsebnosti sladkorja, ki pa v tem prehranjevanju ni zaželjen, čeravno je to fruktoza. Ogromno pojem navadnih jogurtov z manjšim deležem maščobe. Sadnim se izogibam (sladkor), raje si ga naredim sama, če si ga zaželim. Na enem linku sem si izračunala koliko kcal potrebujem in potem temu primerno sestavljam jedilnike. Link bom dala spodaj, če bo deloval. Kar je zelo pomembno je treba v telo vnesti 1500 kcal. Vse kar je manj, je premalo, saj organizem preklopi na varčevanje in kile gredo namesto dol, gor. Večino OH pojem do kosila, popoldan in zvečer pa si privoščim beljakovine, ki so pomembne za rast mišic in so navečji porabnik energije v telesu. Trudim se ločevati OH+B ter OH+M, čeravno mi vedno ne znese. Izbiram živila z nizkim GI (glikemični indeks). Nekako se vsaj v bistvenih stvareh držim Montignaca, zelo striktna pa nisem (priznam), ker se določeni hrani enostavno ne morem in nočem odpovedati. Poleg prehrane je zelo pomembno, da sem v svoj vsak dan vključila gibanje. Na začetku je bilo to pol ure malo hitrejše hoje, nato pa sem vadbo stopnjujevala po svojih zmožnostih. Migam vsaj 3 do 4 x tedensko. Po kakih dveh mesecih, ko sem že izgubila cca, 10 kg, sem si nabavila sobno kolo. Začela sem ga redno uporabljati, to pomeni vsaj 4 x tedensko. Začela sem s petimi minutami na manjši obremenitvi, kasneje pa sem začela postopoma podaljševati čas in obremenitev. Paziti je treba na pulz. Tja do 130 udarcev na minuto. To je optimalno za kurjenje maščob in čas tam okrog 40 minut ali več. Letos sem začela malo bolj upoštevati Montignaca, torej nizek GI živil in izključevanje kombinacij B+OH, ter M+OH. Te kombinacije niso zaželjene. Količine hrane niso strogo predpisane. Jem toliko, da sem sita. Kombinacij se ne držim striktno. V glavnem upoštevam GI. Mogoče vse skupaj izgleda malo strašljivo. Odpovedovanje najljubšim jedem. No, jaz tako daleč nisem šla. Občasno si privoščim tudi dunajski zrezek, pa kak košček črne čokolade, košček peciva. Tudi pečen krompir (ne pomfri) si privoščim, kadar mi zadiši. Skratka hrano, ki jo imam rada. Torej nobenega strašnega odpovedovanja. Zelo pomembno je, da če si nekaj zaželim, to tudi pojem (v zmernih količinah). Kajti odpovedovanje pelje do tega, da mi bo enkrat odpovedala samokontrola in takrat se bom dobesedno nažrla prepovedane hrane. To pa vsekakor ni cilj tega načina prehranjevanja. Poudarjam, da to ni nikakršna dieta, ampak način prehranjevanja, ki ga lahko uporabljamo celo življenje. To je namreč samo zdravo prehranjevanje in nič drugega. Vse diete so namreč časovno omejene in ko z dieto zaključimo, nam popustijo zavore in nadoknadimo vse tisto, čemur smo se morali odpovedovati. Pri vsem tem prehranjevanju je bistvenega pomena, da z ustrezno hrano preprečimo hitri porast in padec krvnega sladkorja. To je največji razlog, da smo kar naprej lačni. Torej prehrana mora biti bogata z beljakovinami in revna z OH in M. Upam, da sem tole kar najbolj razumljivo napisala. Če kaj ne bo razumljivo, me preprosto vprašajte. Rade volje bom pomagala. Pa še zgoraj obljubljeni link: http://www.osebnitrener.com/online/poraba.htm tukaj si izračunamo bazalni metabolizem iz katerega izhaja potem kalorična vrednost našega prehranjevalnega dne. Jaz sem si na začetku preračunavale kcal vsakega obroka, da sem dobila občutek za količino. Vredno pa je prebrati še druge članke o vadbi in prehranjevanju. Na tole bi pa kmalu pozabila. Zelo pomembno je tudi pitje (2 do 3 l dnevno) in sicer navadne vode, nesladkanih čajev. Priporočljivo je pitje zelenega čaja. Pospešuje metabolizem, tudi do 3%. Tudi z mineralno vodo ni nič narobe v zmernih količinah. Kavo pijem grenko, včasih z dodatkom malo mleka 1.6% mm. Sigurno sem kaj pozabila. Če česa nisem napisala, vprašajte. Rade volje bom odgovorila na vsa vprašanja, ki se vam bodo postavljala. Uf, dolga sem bila. Vem, da s tem svojim načinom prehranjevanja ne odkrivam tople vode, to so le moje izkušnje in upam, da bom s temle pisanjem kateri pomagala. lp Ja in v devetih mesecih sem sklestila 21 kg. Gre počasi a vztrajno. In vsak dan sem bolj zadovoljna sama s seboj. ) Julija

Neli5  

član od: 9.3.2006

sporočila: 25

19. mar 2006 17:10

Julya - se kar strijam s tabo --- bravo za vztrajnost in sistematičnost, ki jo jaz premorem bolj malo moki - ko sem "v mudu" z lahkoto pijem zvecer samo ćaj - če pa nisem se mi pa zdi, da mi bo ravnokar skoz ušesa vn pritekel - tolk sem ga že spila -------- --- držmo se Neli5

janadr  

član od: 18.12.2002

sporočila: 56

19. mar 2006 18:04

Halo punce! Samo pofočkam se! Od besa me bo razneslo. Naroda narodna. Toliko sem se razgovorila in napisala vse za nazaj pa vse zbrisala. Ne ne morem. Bodite pridne! Jana janadr

tocka  

član od: 10.6.2004

sporočila: 170

19. mar 2006 18:06

Lep pozdrav! Kaj menite o koruznem kruhu? tocka

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

19. mar 2006 20:17

Janadr, bo drugič bolje, ne jezi se, škoduje lepoti in vitki liniji. To zadnje sem dodala jaz. Tocka, koruzni kruh po moje ni primeren, boljši je polnozrnati. Res pa je, da kak grižljaj tudi ne more preveč škoditi. Julya, hvala za tvojo zgodbo, to je vedno zanimivo branje. Lp iz Mb riba-ribica

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

20. mar 2006 7:58

Hojla! Rožica, ni problema. Z veseljem lahko pomagam pri urejanju pošte, sem takoj zagrabila priložnost, ko je Encijan prosila za pomoč. Aki, v album sem dodala avokadov namaz s presno zelenjavo. Riba-ribica, sprašuješ nas glede sladil. Pri meni je takole: Še pred cca pol leta je bila sladka kava z mlekom zame zakon. Drugačne nisem marala (no ja, še kapučino ali kava s smetano v lokalu). Od pričetka diete pijem grenko kavo brez mleka (natreen mi ni dober, ostalih sladil nisem probala). Sladkor uporabljam le v sladicah, če pa v receptu piše "potresemo s sladkorjem v prahu", se pa še tega odrečem. Zanimivo, da tudi iz "krem šnit" stresem sladkor dol. Včasih uporabim rjavi sladkor, pa tudi javorjev sirup in zgoščeni jabolčni sok. Zeleni čaj pa sladim z medom. Aki in Julya, najlepša hvala za vajini izkušnji in nasvete. Dieta je začasna zadeva, potem pa nam ostane le zdrav način prehranjevanja ali pa jo-jo efekt. In pa gibanje. Mogoče ste tudi ve v zadnji reklami od "soseda" zasledile novo obliko prehranske piramide, ki ima narisane tudi stopnice. Tocka, koruznega kruha že dolgo nisem jedla, kako pa se obnese pri dieti, pa ne vem. Verjetno je pomešan z belo moko, nisem pa prepričana. Neli5 in Moki, prav prijazni sogovornici sta... Janadr, to je tudi meni poznano (da se mi zbriše) in potem to ni več to, kar sem prej pisala. Mejte se skrajno lepo! jankica

darkad  

član od: 3.9.2005

sporočila: 304

20. mar 2006 8:55

Dobro jutro! Tudi jaz sem se zadnjič javila za pomoč pri urejanju pošte, tako da sem "na voljo", ko bom na vrsti. Danes je moj B dan - ker ne bom jedla doma bo verjetno kaj mesnega s solato. Čaka me veliko dela zato hitim, vsem lep pozdrav in sončen, prijazen dan! darkad

claudia12  

član od: 29.8.2005

sporočila: 221

20. mar 2006 9:12

Dobro jutro vsem. Se pozna, da je zunaj sonček in nas je ven odneslo, smo čez vikend bolj malo napisale. Juliya in Aki hvala za vajine izkušnje. Rožica ti si mi pa naredila lušte po regratu, pri nas ga žal še ni, ampak bo pa danes motovilec za večerjo...komaj čakam. Ko bo pa regrat pa takoj planem po njem...imam že kar razpored..en dan bo z jajčkom, naslednji dan s krompirjem,...hmm kar sline se mi cedijo ko pomislim nanj. Seveda pa ne bo tisti, ki ga imam najraje...s krompirjem in zaseko! Tejcica kje si? A si že zdrava? Neli5 tudi meni se je 0,5 kg vrnilo takoj naslednji dan, da ne bi razpravljali kako me zvečer lakota daje, sem si šla že ene parkrat kuhat čaj, da je bilo v želodčku toplo. Jaz imam danes sadni dan. Sem po nasvetu Korenzu kupila ananas v lastnem soku..super je, sem ga že pol pojedla za zajtrk..za kosilo bo pa sadna solata...za večerjo pa nekaj toplega, najbrž zelenjavna juha in potem za povrhu še motovilec. Lep sončen pozdravček vsem! claudia12 Sporočilo je spremenil(a) claudia12 dne 20. mar 2006 09:26:14

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti