19. mar 2006 15:55
Pozdravljena dekleta, obljuba dela dolg in tukajle je moja zgodba.
Po letih neuspešnega hujšanja, jo-jo efektov in vsega ostalega, sem najprej začela prebirati forume (vse, ki so bili kakorkoli povezani s hujšanjem) . Nikakor pa nisem zbrala poguma, da bi se na kakega prijavila. Kilce so pa kar rasle in rasle. Pristala sem pri 116 kg na 163 cm višine. Ja prav ste prebrale. Končno je prišlo do tistega premika v miselnosti, da je zadnji čas, da naredim nekaj zase. Vedela sem, da tako ne bo šlo več naprej in da se bodo kilogrami samo še kopičili. Pri prebiranju foruma sem ugotovila, da dekleta hujšajo po različnih metodah. Od 3MD, Montignaca, manjžri.... Ker nisem tip za diete, sem se odločila, da iz vsega skupaj potegnem nekaj, kar bi mi ustrezalo in poizkusim.
V prvi vrsti sem začela redno jesti. To pomeni 4 do 5 krat dnevno. Torej hrano, ki sem jo prej pojedla v dveh obrokih sem razdelila na 5 obrokov. Takoj sem črtala vse sladkarije. To je bil pravzaprav prvi radikalni ukrep. Bila sem dobesedno zasvojena, predvsem s čokolado. Sposobna sem bila pojesti tudi 300 g Milko v enem večeru, pa še ponoči sem spraznila škatlo piškotov. Groza. Naslednje kar sem naredila je bilo to, da sem iz jedilnika črtala belo moko, bel kruh, sladkor, bele testenine, bel riž, razne paštete, salame ipd.. Nadomestila sem jih s polnozrnatimi testeninami, rjavim rižem, polnozrnato moko (pšenično in pirino, včasih tudi ajdovo in rženo). Namesto paštet in salam jem lahke sirne namaze, skuto, marmelado brez sladkorja, piščančja prsa v ovitku, slednje bolj poredko, ker mi niso všeč, prav tako mi ne sede bela hrenovka. Bljek.... Občasno si privoščim par rezin suhega, kuhanega ali pečenega pršuta, pusto šunko (ne prešano). Jem sire z manj maščobami, kadar mi pa zapaše pa tudi kar običajni sir. Nora sem na vse sire s plesnijo. V vsakodnevno prehrano sem uvedla ogromno zelenjave, kuhane in presne, čeprav slednje manj. V glavnem je to le solata. Krompirju se izogibam v največji možni meri, ravno tako ocvrtim jedem, pomfriju......Poudarek mojega prehranjevanja je na pustem mesu, zelenjavi, skuti, sirih z manj maščobe. Sadja ne pojem veliko, zaradi velike vsebnosti sladkorja, ki pa v tem prehranjevanju ni zaželjen, čeravno je to fruktoza. Ogromno pojem navadnih jogurtov z manjšim deležem maščobe. Sadnim se izogibam (sladkor), raje si ga naredim sama, če si ga zaželim. Na enem linku sem si izračunala koliko kcal potrebujem in potem temu primerno sestavljam jedilnike. Link bom dala spodaj, če bo deloval. Kar je zelo pomembno je treba v telo vnesti 1500 kcal. Vse kar je manj, je premalo, saj organizem preklopi na varčevanje in kile gredo namesto dol, gor. Večino OH pojem do kosila, popoldan in zvečer pa si privoščim beljakovine, ki so pomembne za rast mišic in so navečji porabnik energije v telesu. Trudim se ločevati OH+B ter OH+M, čeravno mi vedno ne znese. Izbiram živila z nizkim GI (glikemični indeks). Nekako se vsaj v bistvenih stvareh držim Montignaca, zelo striktna pa nisem (priznam), ker se določeni hrani enostavno ne morem in nočem odpovedati.
Poleg prehrane je zelo pomembno, da sem v svoj vsak dan vključila gibanje. Na začetku je bilo to pol ure malo hitrejše hoje, nato pa sem vadbo stopnjujevala po svojih zmožnostih. Migam vsaj 3 do 4 x tedensko. Po kakih dveh mesecih, ko sem že izgubila cca, 10 kg, sem si nabavila sobno kolo. Začela sem ga redno uporabljati, to pomeni vsaj 4 x tedensko. Začela sem s petimi minutami na manjši obremenitvi, kasneje pa sem začela postopoma podaljševati čas in obremenitev. Paziti je treba na pulz. Tja do 130 udarcev na minuto. To je optimalno za kurjenje maščob in čas tam okrog 40 minut ali več.
Letos sem začela malo bolj upoštevati Montignaca, torej nizek GI živil in izključevanje kombinacij B+OH, ter M+OH. Te kombinacije niso zaželjene. Količine hrane niso strogo predpisane. Jem toliko, da sem sita. Kombinacij se ne držim striktno. V glavnem upoštevam GI.
Mogoče vse skupaj izgleda malo strašljivo. Odpovedovanje najljubšim jedem. No, jaz tako daleč nisem šla. Občasno si privoščim tudi dunajski zrezek, pa kak košček črne čokolade, košček peciva. Tudi pečen krompir (ne pomfri) si privoščim, kadar mi zadiši. Skratka hrano, ki jo imam rada. Torej nobenega strašnega odpovedovanja. Zelo pomembno je, da če si nekaj zaželim, to tudi pojem (v zmernih količinah). Kajti odpovedovanje pelje do tega, da mi bo enkrat odpovedala samokontrola in takrat se bom dobesedno nažrla prepovedane hrane. To pa vsekakor ni cilj tega načina prehranjevanja. Poudarjam, da to ni nikakršna dieta, ampak način prehranjevanja, ki ga lahko uporabljamo celo življenje. To je namreč samo zdravo prehranjevanje in nič drugega. Vse diete so namreč časovno omejene in ko z dieto zaključimo, nam popustijo zavore in nadoknadimo vse tisto, čemur smo se morali odpovedovati.
Pri vsem tem prehranjevanju je bistvenega pomena, da z ustrezno hrano preprečimo hitri porast in padec krvnega sladkorja. To je največji razlog, da smo kar naprej lačni. Torej prehrana mora biti bogata z beljakovinami in revna z OH in M.
Upam, da sem tole kar najbolj razumljivo napisala. Če kaj ne bo razumljivo, me preprosto vprašajte. Rade volje bom pomagala.
Pa še zgoraj obljubljeni link:
http://www.osebnitrener.com/online/poraba.htm
tukaj si izračunamo bazalni metabolizem iz katerega izhaja potem kalorična vrednost našega prehranjevalnega dne. Jaz sem si na začetku preračunavale kcal vsakega obroka, da sem dobila občutek za količino. Vredno pa je prebrati še druge članke o vadbi in prehranjevanju.
Na tole bi pa kmalu pozabila. Zelo pomembno je tudi pitje (2 do 3 l dnevno) in sicer navadne vode, nesladkanih čajev. Priporočljivo je pitje zelenega čaja. Pospešuje metabolizem, tudi do 3%. Tudi z mineralno vodo ni nič narobe v zmernih količinah.
Kavo pijem grenko, včasih z dodatkom malo mleka 1.6% mm.
Sigurno sem kaj pozabila. Če česa nisem napisala, vprašajte. Rade volje bom odgovorila na vsa vprašanja, ki se vam bodo postavljala.
Uf, dolga sem bila. Vem, da s tem svojim načinom prehranjevanja ne odkrivam tople vode, to so le moje izkušnje in upam, da bom s temle pisanjem kateri pomagala.
lp
Ja in v devetih mesecih sem sklestila 21 kg. Gre počasi a vztrajno. In vsak dan sem bolj zadovoljna sama s seboj.
)
Julija