Ločevanje živil 90. dni - 5. del

Marina 45  

član od: 5.1.2006

sporočila: 40

20. mar 2006 23:48

Pozdravljene! Kar nekaj časa se že nisem javila. Večinoma ste zelo pridne kar se prehranjevanja tiče. Sama sem ga kar precej srač...., no končno sem se zopet vzela v "roke" in grem dalje. Punce naša 3MD stran se mi zdi super! Ni pa mi jasno zakaj ne morem odpreti albuma? Napiše mi, da je geslo spremenjeno. Nikjer nisem zasledila nič o spremembi le tega. Kaj pravite na srečanje v Santani- mogoče v petek. Moram priznati, da sem zelo potrebna enega poštenega čveka. Želim vam vse naj-naj in gremo dalje! LP Marina 45

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

21. mar 2006 0:31

Pozdravljene Sem obljubila,da napišem kako se prehranjujem in upam da me ne bo spet ven vrglo. Moje hranjenje temelji na zdravem kombiniranju hrane in tako je tudi naslov knjige, po kateri sem se uvajala, avtorice Jackie Habgood. Pravzaprav gre za osnove Hayeve diete. V marsičem je podobna 3md in Montiju, le da je bolj ohlapna in si jo lažje prilagodiš po počutju in občutku. Ni diktiranih dni na OH in Š dneve in nobenega vrstnega reda.OH in Š gre tu v eno kategorijo, le v istem obroku ju ne smete kombinirat z beljakovinami. Knjigo zelo priporočam ,služi kot priročnik,saj ima vrsto tabel in preglednic. Zajtrki ( od 8-ih - 12-h ) so sestavljeni iz raznih vrst sadja , ( s tem da se ne meša kislih in sladkih vrst med seboj.Prebavlja se : kislo 15 min, sladko 30 min., banane 45 min. Lubenice in melone se uživa ločeno od drugega sadja. Enkrat tedansko se priporoča sadni dan. Po 12-ti uri je kosilo ( jaz največkrat kosim šele po 16-ti in do takrat poje sadje; ampak to je samo plus).Za kosilo pa lahko jeste kot vsa družina, le odločit se morate kaj boste skombinirali. Če se odločite za meso, potem gre poleg vsa kuhana in surova zelenjava , če pa vas bolj zamika ,testenine, riž ...pa iz obroka izključite meso. Poleg pa spet vse vrste surove in kuhane zelenjave . Namreč tukaj se ločuje živila na B beljakovine, OH (kamor spadajo tudi Š ) in N nevtralna. Nevtralna so vsa zelenjava razen krompirja, suhega fižola in suhega graha in se laho kombinira ali k B ,kakor tudi k OH. To se mi zdi zelo praktično kadar ste povabljeni na kako praznovanje. Jaz si vedno ogledam kaj je na razpolago, nato se odločim kaj bom izločila. Se pa priporoča uživanje mesa do 2 x tedensko ( tako kot pri 3md) Spremembo kombinacije lahko naredite po 4-ih urah po mesnem obroku ( 4 ure se prebavlja meso seveda, če je bilo pravilno skombinirano) in si lahko privoščite recimo OH z zelenjavo ( recimo zdaj bo aktualen regrat s krompirčkom in še kos kruha si lahko privoščite- tu je to dovoljeno) in obratno, če ste imeli za kosilo OH, ki je bil pravilno skombiniran, lahko večerjate B obrok po 3-eh urah. Med kosilom in večerjo,ki sta en B, drugi pa OH, lahko spet malicate različno zelenjavo, kuhano ali surovo. Sadje se je le na prazen želodec, torej ga lahko tudi večerjate, 3, oz. 4 ure po pravilno skombiniranem obroku.Če ste malicali zelenjavo,tudi lahko,ker ta se hitro prebavi ( do 2 uri). Potem so tu še sladkor, bela sol, bela moka, bel riž ( to so neprimerna živila :prečiščena, brez vsebine, samo za špeh in bolezen delat) Sol uporabljam neprečiščeno morsko sol,če jo imam in to v zmernih količinah. Če kaj po nesreči presolim, raje vržem stran. Sladkor sem popolnoma črtala ( ampak tudi zato, ker so mi ugotovili alergijo ).Zdrave vrste sladil so javorjev sirup, zgoščeni jabolčni sok, agavin sirup in le kadar delam tako sladico,da rabim sladilo v suhi obliki kot sladkor, uporabim fruktozo( vsi imajo nizek GI). Sem šla na eno delavnico za zdrave sladice in sem dobila nekaj idej in za moj sedanji okus so boljše kot klasične sladice. Moko uporabljam črno, za kruh ki ga pečem sama dam najmanj pol polnozrnate, pol pa črne.Tudi žgance , podmeto delam iz polnozrnate, no ja, v kislo repco bom dala T 850; tudi v temna peciva dam recimo T 1100,v svetla pa T 850. No za pusta sem spekla krofe pa čisto iz bele moke, ampak teh jaz itak nisem jedla( sladkor, jajca- alergija) Veliko piše tudi o dodatkih v prehrani ( tzv. E-jčkih), ampak nebi zdaj o njih. Skratka to prehranjevanje je zdravo in predvsem zato sem se odločila za ta način že pred 7 -8-imi leti.Sem pa imela tudi kakih 8- 10 kg viška in brez obremenjevanja so se kar stopili. Moram priznat da nisem nikoli lačna ,bolj pogosto preveč sita.Variram od 1 - 2- eh kg in če se mi zdi da moram malo zabremzat,potem malo popazim na kruh (da ga ni preveč), pa da prepogosto ne jem kakega suhega sadja bistveno po 20-ih ( ker seveda tudi jaz grešim).Se pa redno tehtam, tako da sem pod kontrolo. Mislim, da je to zelo primeren način hranjenja , zlasti za vzdrževanje teže po 3md. Moja hči ravno hujšat ni mogla po tem, pravi da rabi bolj trdo roko in tj. 3 md. Bistvo je, da ločimo B od OH, da zaužijemo vsaj 50 % od zaužite hrane sadja in zelenjave . Čeprav sem se razpisala,sem sigurno še kaj pozabila.... pa vprašajte. Aja, seveda, sladico ne jem vsak dan, ampak občasno, ko mi zapaše in če jo boste ve tako¸ kot doslej vsak četrti dan, bo čisto v redu. Lep pozdrav vsem skupaj in da bi se čimlažje zbudile v nov dan Aki Sporočilo je spremenil(a) aki dne 21. mar 2006 01:22:12

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

21. mar 2006 7:05

Marina, geslo je še vedno isto (preverjeno). Poskusi še enkrat ročno vpisati uporabniško ime in geslo. Aki, lepo si se potrudila. Punce na vzdrževanju, tole se splača izvajati. Me pa zanima, kako uporabljaš fruktozo npr. v receptih za pecivo. Kakor vem, je močnejša od belega sladkorja in je potrebno količino zmanjšati. Kako to vpliva na gostoto peciva? Ali je uporabna tudi za piškote? Priznam, da me še lani v trgovinah police z zdravo prehrano in dietetičnimi proizvodi niso zanimale, sem šla z lahkoto mimo, zdaj pa si večrat kaj ogledam, preberem sestavine in tudi kaj kupim. jankica

bonaca  

član od: 1.3.2005

sporočila: 215

21. mar 2006 7:55

Dober dan pupe! Tudi jaz sem še z vami. Vsem starim živijo, vsem novim veliko dobre volje želim pri dieti in vztrajnosti tudi. Se izplača. In pozdravljene v naši družbi. Žal imam čas le za to, da vas preberem. Ampak tudi to je nekaj. Če pa boste imele čas v petek za Santano sem tudi jaz za! Povejte. Je pa že kar nekaj časa preteklo od takrat, ko se nam je Marjanca na zadnje oglasila. Marjanca, če nas še bereš, je že čas da nas malo pozdraviš! Pa pridruži se nam na čveku v Santani. Te pogrešamo! Encijan in Rožica, vsaka vama je čast. Vidve sta super dekleti! Si sploh ne znam predstavljati, kako bi lahko spravila skupaj takšne računalniške umetnije, kot sta jih vidve. Še s čarobno paličico mi ne bi uspelo. Super! Marjetka Cvetka, pomlad je oz. prihaja. Pozdravi nas s kakšno dobro pesmico. Tvoje so originalne. Lanes, si zdrava? Upam, da si OK in podpiram tvojo željo po druženju v Santani. Tuna, deklica moja, so tudi tebe tako utopili v delo, kot mene! Saj bo tudi za nas prišel boljši čas, boš videla. Mogoče že v petek. Pa prijateljica Luna12 naj tudi pride. Helena, kako pa je kaj s tabo? Še tečeš? Če si še z nami se nam le malo oglasi! Marina45, sem bila s tabo v mislih na morju. Si čutila? Bi bilo fino, da se vidimo, da nam poveš, če je morje še slano?!! Toliko za danes, čao! Gužva se že začenja. Pa lep dan vam želim in naj nas že enkrat začne tale sonček malo greti. Se mi zdi, da sem že čisto zaledenela od te zime. bonaca

Encijan  

član od: 11.5.2004

sporočila: 399

21. mar 2006 8:40

O, Bonaca, pa le nisi izgubljena! Lepo, da si se oglasila, sem te že pogrešala! Ja, punce, kaj pravite, a bi se res dobile v petek v Santani? Jaz sem tudi ZA. Koliko nas je že ZA: Lanes?, Bonaca, Marina 45, Darkad, Encijan. Sem katero izpustila? Tuna, a si z nami? Upam, da nisi čisto zbolela! Marjetka Cvetka, boš lahko prišla? Pa Helena, sem ti še nekaj dolžna! Aki in Julya hvala za vajino pričevanje. Takih zgodb in izkušenj nikoli ni dovolj. Res hvala! Pa oglasita se še kaj, s kakšnim nasvetom ali izkušnjo na naše konkretne probleme, če nas spremljata. (Aki, tole o sladicah in fruktozi bi tudi mene zanimalo, najbolje tudi kak recept ali pa link nanj, če že obstaja kje.) Saj smo (no, ali pa smo bile) v istem zosu! Ne bomo nič hude, prej vesele, da nam kdo našo situacijo osvetli še z druge strani. Tukaj nas je kar nekaj, ki smo svojo optimalno težo že dosegle in jo imamo problem vzdžrevat, zato nas še bolj zanimajo podobne izkušnje drugih. Se mi pa zdi, da lahko potegnemo marsikatero vzporednico, sploh med vzdrževalno metodo 3md, kjer ni več enoličnih dni in predpisanega 4 dnevnega ciklusa B-Š-OH-S in vajinima načinoma. Le tako naprej! Rožica, a je dan uspel? Smo včeraj kar malo pozabile nate... Encijan Sporočilo je spremenil(a) Encijan dne 21. mar 2006 08:48:23

darkad  

član od: 3.9.2005

sporočila: 304

21. mar 2006 9:09

Pozdravljene, naj se še jaz na hitro oglasim. Danes Š, še ne vem, kaj bom jedla, ker ne kuham doma - nekaj se bo že našlo. Mesec in pol diete, teža zaenkrat stoji, vendar se ne vznemirjam ker me čaka še dolga pot, jo bom lepo počasi prehujšala. Sem ZA za petek v Santani, vendar ne morem pred sedmo zv., ker delam. Upam, da boste še tam. Zdaj pa šibam delat, lep sončen dan in veliko uspeha vsem! Lp darkad

tuna  

član od: 17.6.2005

sporočila: 437

21. mar 2006 10:15

Hallo! Jaz sem za , samo bi lahko morda okoli 17 h prišla za kakšno urco. Z mojim imava v petek plesni tečaj. Soseda se ženi v maju, pa se morava naučiti plesat. Luna 12 dela tako da dvomim da bo imela čas. Sicer pa nas tako bere in bo sama povedala. Lp tuna

Rožica  

član od: 13.9.2004

sporočila: 958

21. mar 2006 11:34

Živjo! Encijan hvala da si sie spomnila. Moj sadni dan polomija, da o vodnem ne govorim. Vse dobro do zvečer, ko se nisem mogla ubraniti pokušini novih salam,.... Sem dvakrat zavrnila in s tem užalila očeta, potem pa je rekel pa vsaj en kos poizkusi, potem pa nisem imela več srce da bi ga še enkrat užalila. Siecer pa sem boljše voje, glede na to, da sem včeraj imela 0,8 dag več kot prejšnji ponedeljek. Kar mi je pobralo voljo, danes pa kljub večerji. Moram priznat zelo dobri ( domača salama , domač kruh,...) Vseeno manj!. Statistika tega meseca sicer ni tako dobra kot v predhodnih krogih, nekaj pa je le. Ugotovila sem da sem izgubila samo 3,5 kg, ampak veliko cm. Skoraj toliko kot v prejšnjih krogih, jupi, jupi,... TO JE VAŽNO!!!!! Sicer pa lahko s prejšnjimi krogi primerjam le statistiko, ker to moje trenutno prehranjevanje ni najbolj podobno prejšnjemu (ker jem vse,..., kruh,... mešam B,..., na OH pa vse kar mi srce poželi, tudi če to pomeni ne ločevanje (npr. Musako, raviole...) vsak sadni dan je za kosilo banana z ostalim sadjem, kljub temu da je zelo hranljiva, je lakota prehudada bi se ji odpovedala., vendar pa je glavni razlog v tem, da mi tokrat ni treba izgubiti 20 kg, želim si le,da bi odšli še ti štirje. :) vendar uspeva počasi in to je važno. Me veseli da ste se javila. Sem vas vse pogrešala! Pogrešam jih še nekaj, nebom našteval, da ne pozabim katere napisat, vendar sem prepričana da nas vsaj berejo. In nikogar ne bom silila, da nam kaj napiše. Povem vam le, da ste vsak dan za nami, pa čeprav le v naših mislih! Vam pa zavidam, da se lahko tako zberete na čajčku! Marina 45 Glede gesel pa ne vem? Ni nobene spremembe. Povej če ti še vedno ne gre. lp.

kokos  

član od: 31.10.2004

sporočila: 373

21. mar 2006 11:35

No, da se malo pofočkam predno odidem v toplejše kraje. Ja, sobota se res zelo hitro bliža in počasi bom morala pokati in ne bo časa za forum. Glede kave je pri meni takole: ko sem prvikrat bila na 3md sem se odpovedala mleku v kavi in sladkala sem jo z Natrenom, zdaj pa jo sladkam z rjavim sladkorjem in dodam mleko z 1,5% mlečne maščobe. Tokrat se mleku res ne mislim odpovedati. Razen, če ga kje na obisku pač nimajo! Motovilca si pa tudi jaz že zelooo dolgo želim in zdaj je končno prikukal izpod snega tako da si ga bom jutri privoščila ogromno skledo. Pa najbrž bo kakšna jajčka zraven! Lepo se imejte, pa pazite, da vas ne odpihne tale grozen veter!!!! kokos

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

21. mar 2006 12:17

Pozdravljene ( ali pozdravljeni??) Kar se tiče sladic, je odvisno kaj delam. Jabolčni štrudel je najhvaležnejša sladica : testo je le voda in moka, čez pa jabolka z začimbani(vedno sem ga sladila z zgoščenim jabolčnim sokom, enkrat pa sem pozabila in ugotovila,da je brez prav tako dober) . Kadar delam sladoled in to borovničev, mi jabolčni ravno ne paše, javorjev sirup je pa super. Kadar delam sladice kamor gredo tekoče sestavine,nadomeščam sladkor z javorjevim ali agavinim sirupom ( slednji je svetlejši) in potem malo manj tekočine. Kadar je pa res nujno da je suho, pa dam fruktozo in sicer za 30 % manj kot sladkorja, ker je slajša. Fruktozo tudi zmeljem v prah dodam še narezano vanilijevo palčko in čez nekaj dni rata vanilijeva fruktoza v prahu, primerna za posip. Se pa hitreje stopi, zato se posipa pred uporabo. Je pa še nekaj,moja hči takoj pogrunta če uporabim fruktozo, tako da predvidevam, da je morda vsi ne prenesejo.Tako da morate sprobat. Moram pa še nadomeščat jajca,tako da vedno tudi ne uspe.Si pa malo beležim tako da nekaj malega že imam sprobano. V receptih kjer gre med ( ima tudi visok GI ), lahko nadomestite z riževim ali ječmenovim,morda še katerim sladom. Bom pobrskala in kaj poslalLep dan vam želim Aki

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti