21. mar 2006 0:31
Pozdravljene
Sem obljubila,da napišem kako se prehranjujem in upam da me ne bo spet ven vrglo.
Moje hranjenje temelji na zdravem kombiniranju hrane in tako je tudi naslov knjige, po kateri sem se uvajala, avtorice Jackie Habgood. Pravzaprav gre za osnove Hayeve diete. V marsičem je podobna 3md in Montiju, le da je bolj ohlapna in si jo lažje prilagodiš po počutju in občutku. Ni diktiranih dni na OH in Š dneve in nobenega vrstnega reda.OH in Š gre tu v eno kategorijo, le v istem obroku ju ne smete kombinirat z beljakovinami. Knjigo zelo priporočam ,služi kot priročnik,saj ima vrsto tabel in preglednic.
Zajtrki ( od 8-ih - 12-h ) so sestavljeni iz raznih vrst sadja
, ( s tem da se ne meša kislih in sladkih vrst med seboj.Prebavlja se : kislo 15 min, sladko 30 min., banane 45 min. Lubenice in melone se uživa ločeno od drugega sadja. Enkrat tedansko se priporoča sadni dan.
Po 12-ti uri je kosilo ( jaz največkrat kosim šele po 16-ti in do takrat poje sadje; ampak to je samo plus).Za kosilo pa lahko jeste kot vsa družina, le odločit se morate kaj boste skombinirali. Če se odločite za meso, potem gre poleg vsa kuhana in surova zelenjava
, če pa vas bolj zamika
,testenine, riž ...pa iz obroka izključite meso. Poleg pa spet vse vrste surove in kuhane zelenjave .
Namreč tukaj se ločuje živila na B beljakovine, OH (kamor spadajo tudi Š ) in N nevtralna. Nevtralna so vsa zelenjava razen krompirja, suhega fižola in suhega graha in se laho kombinira ali k B ,kakor tudi k OH.
To se mi zdi zelo praktično kadar ste povabljeni na kako praznovanje. Jaz si vedno ogledam kaj je na razpolago, nato se odločim kaj bom izločila. Se pa priporoča uživanje mesa do 2 x tedensko ( tako kot pri 3md)
Spremembo kombinacije lahko naredite po 4-ih urah po mesnem obroku ( 4 ure se prebavlja meso seveda, če je bilo pravilno skombinirano) in si lahko privoščite recimo OH z zelenjavo ( recimo zdaj bo aktualen regrat s krompirčkom in še kos kruha si lahko privoščite- tu je to dovoljeno)
in obratno, če ste imeli za kosilo OH, ki je bil pravilno skombiniran, lahko večerjate B obrok po 3-eh urah.
Med kosilom in večerjo,ki sta en B, drugi pa OH, lahko spet malicate različno zelenjavo, kuhano ali surovo.
Sadje se je le na prazen želodec, torej ga lahko tudi večerjate, 3, oz. 4 ure po pravilno skombiniranem obroku.Če ste malicali zelenjavo,tudi lahko,ker ta se hitro prebavi ( do 2 uri).
Potem so tu še sladkor, bela sol, bela moka, bel riž ( to so neprimerna živila :prečiščena, brez vsebine, samo za špeh in bolezen delat)
Sol uporabljam neprečiščeno morsko sol,če jo imam in to v zmernih količinah. Če kaj po nesreči presolim, raje vržem stran.
Sladkor sem popolnoma črtala ( ampak tudi zato, ker so mi ugotovili alergijo ).Zdrave vrste sladil so javorjev sirup, zgoščeni jabolčni sok, agavin sirup in le kadar delam tako sladico,da rabim sladilo v suhi obliki kot sladkor, uporabim fruktozo( vsi imajo nizek GI). Sem šla na eno delavnico za zdrave sladice in sem dobila nekaj idej in za moj sedanji okus so boljše kot klasične sladice.
Moko uporabljam črno, za kruh ki ga pečem sama dam najmanj pol polnozrnate, pol pa črne.Tudi žgance , podmeto delam iz polnozrnate, no ja, v kislo repco bom dala T 850; tudi v temna peciva dam recimo T 1100,v svetla pa T 850. No za pusta sem spekla krofe pa čisto iz bele moke, ampak teh jaz itak nisem jedla( sladkor, jajca- alergija)
Veliko piše tudi o dodatkih v prehrani ( tzv. E-jčkih), ampak nebi zdaj o njih.
Skratka to prehranjevanje je zdravo in predvsem zato sem se odločila za ta način že pred 7 -8-imi leti.Sem pa imela tudi kakih 8- 10 kg viška in brez obremenjevanja so se kar stopili. Moram priznat da nisem nikoli lačna ,bolj pogosto preveč sita.Variram od 1 - 2- eh kg in če se mi zdi da moram malo zabremzat,potem malo popazim na kruh (da ga ni preveč), pa da prepogosto ne jem kakega suhega sadja bistveno po 20-ih ( ker seveda tudi jaz grešim).Se pa redno tehtam, tako da sem pod kontrolo.
Mislim, da je to zelo primeren način hranjenja , zlasti za vzdrževanje teže po 3md. Moja hči ravno hujšat ni mogla po tem, pravi da rabi bolj trdo roko in tj. 3 md.
Bistvo je, da ločimo B od OH, da zaužijemo vsaj 50 % od zaužite hrane sadja in zelenjave .
Čeprav sem se razpisala,sem sigurno še kaj pozabila.... pa vprašajte.
Aja, seveda, sladico ne jem vsak dan, ampak občasno, ko mi zapaše in če jo boste ve tako¸ kot doslej vsak četrti dan, bo čisto v redu.
Lep pozdrav vsem skupaj in da bi se čimlažje zbudile v nov dan
Aki
Sporočilo je spremenil(a) aki dne 21. mar 2006 01:22:12