Samec -čivava

giglio  

član od: 25.4.2008

sporočila: 15

30. apr 2008 9:47

Razlika med psoma je prav ocitna, psica namrec nima rodovnika. Rodovnik pa je osnova, ko zacnemo razmisljati o mladicih. Za zacetek nam rodovnik pove kdo so predniki psa. Ker vemo kdo so predniki lahko raziscemo kaksni so bili, kaksne potomce so dali, katere bolezni so jih pestile, kaj se v teh linijah prenasa (dobre in slabe lastnosti) na potomce in lahko preverimo kaksni so sorodniki tvoje psice. Z rodovnikom lahko psica opravi telesno oceno in pridobi vzrejno dovoljenje, ce je v okviru standarda in nima bolezni oz. napak, zaradi katerih bi lahko bila izlocena iz vzreje. Ce psica ima potencial za nadaljevanje pasme, potem so vsi ti podatki nujno potrebni, da lahko zacnes iskati samca, ki bi bil idealna kombinacija s tvojo psico, da bi mladici podedovali cim bolj tipicne lastnosti pasme in se skusamo izogniti genetsko pogojenim boleznim in napakam. Poiskati je namrec treba psa, ki ima tiste lastnosti, ki tvoji psici manjkajo in poudarja dobre. To pomeni, da je potrebno izvesti enak postopek raziskovanja tudi pri potencialnem "ocku". Cilj vsega tega znanja in raziskovanja je, da bi bili mladici tipicni predstavniki pasme brez bolezni in genetskih napak. Atipicnosti in genetske bolezni se pojavljajo ravno zaradi tega, ker ljudje parijo kar tako malo za hec, ker je fino imeti leglo. Dovolj jim je, da je samec podoben pasmi in hopla, dajmo se iti vzreditelja. Nasrkajo pa mladici. misika, imeti leglo samo zato, ker bi tvoja prijateljica rada imela taksnega psa in ker ste nekje slisali, da mora psica imeti vsaj eno leglo, sploh ne morem steti za argument. Vzreja je zelo resno delo in ce se ga zelite lotiti, potem to naredite tako kot je treba. Nekega dne bomo pasmo predali nasim zanamcem in v tem trenutku je samo od nas odvisno kaksno dediscino bomo zapustili. giglio Sporočilo je spremenil(a) giglio dne 30. apr 2008 09:47:48

jaša  

član od: 1.2.2008

sporočila: 1011

30. apr 2008 11:52

Lepo vas naprošam oz. osebno tebe giglio, da je najbrž dovolj teorije in znanja o psih, ki si ga podala, hvala za vse nasvete, skrb, trud, mnejna, navodila....skratka kot je že marsikatera napisala, sploh ni bil tako mišljen in napisan oglas, kot ste ga eni vzeli, ne bom ponavljala že rečenega, a je bistvo mojega oglasa razložilo, otemeljilo že več članic. Pojdite raje na drugo temo ali pa se ne pogovarjajte več tako osorno in kruto. Na mojo željo, lepo prosim. Lp jaša

sara_k  

član od: 21.4.2008

sporočila: 117

30. apr 2008 12:24

Pozdravljene Vsem najprej lep pozdrav.Se vnaprej opravičujem vsem kuharicam in kuharjem,da je moja prva tema nekulinarična.Izključno zaradi krasnih receptov in debat,sem se registrirala.Pa moj prvi komentar ne bo v tej smeri. giglio je namenjen ta komentar.Resnično nimam pravice soditi,na kateri forum kdo spada,ampak,da ta oseba tukaj deli nasvete,se dela svetniško,očitno tudi zagovarja pasji forum.Verjamem,da so na pasjem forumu ljudje,ki jim je resnično mar,za živali,ne verjamem,da je mar ljudem,kot je giglio .V zavetišču oddajo velikega psa...giglio bo vedela.Kakšne komentarje in odgovore dajejo "vodilni",ni smiselno pisati.Po telefonu te odslovijo,kot da lahko že po tem,ko se predstaviš,točno vedelo,kdo si,si primeren,nisi.........Niti zavedajo se ne,da si mogoče pravi,trdijo svoje,kot največji strokovnjaki,brez,da zadevo vidijo,probajo,preverijo in nasploh zvedo,kdo stoji za klicem. Jaz na njihovem mestu bi se močno zamislila,nad takimi dejanji. To ni bila moja prva izkušnja,žal,ne tudi samo moja,je pa sigurno zadnja,da se pogovarjam z ljudmi,ki niso sposobni . Tako,zdaj pa na kulinariko lp sara_k

giglio  

član od: 25.4.2008

sporočila: 15

30. apr 2008 14:30

Jasa, tole debato sem pravzaprav razpredla z misiko in ne s teboj. No, bom se tebe prosila za odpuscanje, ker sva si za debato drznili uporabiti tvojo temo. sara_k, Ce mi ni mar za zivali, kako za vraga naj potem vem, da je v nekem zavetiscu nek velik pes? Ajej, ajej... Ne zagovarjam nobenega pasjega foruma, ampak rodovnisko vzrejo in ne vem zakaj me povezujes z nekim zavetiscem, ker nisem v nobenem zaposlena niti sem prostovoljec Prav imate, ne bom vec pisala na to temo, je bilo ze to malo kar sem, ocitno prevec... Zelim vam lepe praznike giglio Sporočilo je spremenil(a) giglio dne 30. apr 2008 14:36:01

naty_mac  

član od: 4.5.2008

sporočila: 1

4. maj 2008 22:37

zelo si želim manjšega psa (čivavo, višavskega terierja, pekineezerja), a zaradi pomanjkanja denarja si ne morem privoščit nakupa (oz. starši ne dajo toliko denarja). če katera slučajno podari kaj manjšega bom zeloo vesela. živim v kraju na koroškem obdanem z gozdom, v hiši z velikim vrtom. nadaljne lahko skrbimo zanj!!! doma imamo že dve mucki, pa me zanima če se zastopijo??!! lp naty naty_mac

HelpAnimal  

član od: 12.8.2008

sporočila: 4

12. avg 2008 12:53

Pozdravljeni! Tema me je kar precej presetila in sonček nad tabo sem zgrožena. Kot prvo,je pristop do gospe katastrofalen. Če bi ti nekoga na ulici vprašala za pot, in bi za odgovor dobila kup kletvic čez tebe,ti zagotovo nebi bilo prijetno kot tudi Jaši ob branju tvojega posta ni bilo. Mislim da se moraš o psih še veliko naučiti. Tako mešančki kot pasemski psi, imajo POPOLNOMA ENAKE možnosti za bolezen in tale,da so mešančki bolj zdravi je kmečka metoda.Izmislili so si jo kmetje,ki niso imeli kot gospoda denarja za pasemske pse,ampak so kupovali mešančke.Da bi bili njihovi psi bolj občudovani,pa je prišla tale teorija ven.In po znanstevnih metodah je dokazano,da so obojni popolnoma enaki, z enakimi možnostmi kar se obolenja tiče.Tukaj pa so npr. še velike in male pasme. Bernardinci imajo naprimer ogromno problemov z kolki,zaradi svoje velikosti in teže,medtem ko čivave načelno nimajo takih težav. Jaša,tebi pa bi priporočala morda da se oglasiš še kje,na kake forumu ki je povezan z živalmi in tam prebereš kako temo. (Poznaš Tamaro,ona ti lahko svetuje,ker tako kot jaz pozna ogromno razlag in odgovor na skoraj vsa vprašanja,kar se tiče psov.Prosi jo tudi,da ti da kak naslov foruma,ki je povezan z živalmi.Morda tudi z njihovo problematiko). Jašin prostop z prvim postom seveda ni bil pravilen.Po njenem je morda bil,ampak drugi smo ga narobe razumeli. Nevem sicer,kje boš dobila rodovniškega samčka čivave zastonj, ampak se bi morda lahko potrodili in kakega poiskali. Resda je mešančkov že preveč,a če bi se Jaša ukvarjala z vzrejo čivav,ter dobila tudi odločbo za vzrejo,ter potrdila da ima primerne pogoje nevem zakaj ne. Res pa je,da prvo pomislite na denar.Kaj pa ljubezen do živali? A tega nihče ne pozna? Jaša ni storila res da ne ničesar narobe,in ni ona kriva,da so zavetišča polna. Za vzrejo psov,pa je potrebno kupiti rodovniškega ali pa nerodovniškega psa in tudi samico. Če vam dam še lekcijo o rodovnikih.. Nima vsak pes rodovnika,to je jasno. In ni vsak čistokrven.Samo ne pomeni pa,da če nima rodovnika ni čistokrven in je mešanec. Kje se vas pa glava drži? Osnovnih pojmov o psih nevemste,pa se vtikate v debate. Na vaših mestih bi bila tiho. A kaj o sterilizaciji veste? Pa o tem,kakšne kazni so,če ugotovijo da je vaša domača mačka breja? Kaj šele če ima mladiče? Najprej razčistite pri sebi,se naučite osnovnih pojmov psov, in živali nasploh,šele nato pša se vtikajte v temo,kjer samo človek,kot ste vi vsi,začenja pot vzreje.Jaša se bi morala za vzrejo še viliko naučiti,pa tudi tako pocni ni,kot zgleda,zato kolikor jo po besedah Tamare poznam,se v to nebo spuščala. Že samo to,da je napisala post,pomeni ljubezen.Vem pa,da kljub temu da denar pri njej ne teče v odtoke,in ne pada iz žepov nebi vzrejala psov samo zato,ker je v njih skrit denar. Pri vsaki vzreji,morata sodelovat tako ljubezen do živali,kot tudi skrb za njih. Redki so taki,ki vzrejajo pse.Tudi preprodajalci,ki nevedo niti osnovnega od osnovnega obstajajo.Ampak zakaj človeku nebi dal človek priložnosti? Zakaj ga je treba najprej zasut z karanjem? Jaša,ti se pa le javi Tamari ali pa meni na help.animal123@gmail.com . Pa povej tudi malo svojih želja in izkušenj z psmi,da nebo zgledalo glih samo da se gre o denarju.In da te lahko še kje predstavimo,z Bončko (Enkrat ko se z Tamaro dobta,reči da vaju more poslikat,z kužo,da lahko predstavitev nardimo na helpAnimalu). Pa z Bono veliko sreče v prihodnje :) lp HelpAnimal

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

12. avg 2008 13:50

Zelo dobro napisano HelpAnimal. mišika

HelpAnimal  

član od: 12.8.2008

sporočila: 4

12. avg 2008 14:11

Hvala, Hvala Miška,ampak včasih ljudje preprosto ne razumejo glavnega sporočila posta. Jaša,tebi pa hvala za razlago :) www.helpanimal.mojforum.si

nitta  

član od: 13.1.2008

sporočila: 384

12. avg 2008 14:57

Glede na to da ti starši ne dajo denarja za psička, bi rada povedala le to, iz lastnih izkušenj, da je še kako pomembno, da so vsi (vsaj večina) ljubi v nekem gospodinjstvu ZA nakup hišnega ljubljenčka... Že s tega stališča, da ti ne boš vedno doma in je takrat le dobro, da se imaš na koga zanesti. Drugače pa je imeti pasjega/mačjega/ptičjega/ribjega prijatelja nekaj najlepšega in zame najboljša psihična terapija :) nitta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

12. avg 2008 15:58

Da še kakšno veselo novico sporočimo: naš bullmastiff je še pri svoji mamici, mi pa mu že pripravljamo primeren domek, konec avgusta gremo ponj k vzreditelju. Ti malo tigrasto ščene, kako se ga že veselimo, samo okoli imena se še usklajujejmo, ker del družine ne bi imel Mortimerja, kot je bil prvotni predlog.

Smo že nestrpni, čeprav je spomin na prejšnjega psa iste pasme, le da rjavega, še kako živ. Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti