Samec -čivava

maychi  

član od: 12.9.2004

sporočila: 616

25. apr 2008 15:09

mišika je napisal/a:
tudi jaz iščem samčka za mojo Yorkico in nima rodovnika, ker se je skotila četrta po vrsti. mišika
Mišika, to pa ne bo držalo. VSI psi v leglu dobijo rodovnik, ne glede na to koliko se jih skoti! Očitno so vas kar dobro .... Lp, Maja

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

25. apr 2008 15:13

Maja... kužka sem si kupila za mojo dušo in ne zaradi rodovnika in papirjev in zato ga tudi nisem preplačala. mišika

giglio  

član od: 25.4.2008

sporočila: 15

25. apr 2008 18:53

Super, psa si kupila za svojo duso. A spravljanje mesancev na svet bo tudi za tvojo duso? In res so te lepo nategnili z nakladanjem o cetrtem mladicu, pa je cisto vseeno ali si psa preplacala ali ne. V enem leglu dobijo rodovnik vsi mladici, ce je vse tako kot mora biti ali pa ga ne dobi nobeden. Pol-pol varianta ne obstaja vec ze vsaj 20 let. Prav res me zanima kaj je bilo narobe s starsema, da nista dobila vzrejnega dovoljenja. In zdaj mislis s taksno psico vzrejati naprej. Ja, bravo, ni kaj... sami eksperti in veliki poznavalci, ki se spoznajo na genetiko in jim je brez rodovnika, brez veterinarskih pregledov kristalno jasno, da je njihov pes najboljsi predstavnik za nadaljevanje vrste. Je pa treba videt cudez zivljenja, pa naj stane kar hoce, kajne? Saj je itak vseeno, cene za taksno pocetje ne boste placali vi, ampak mladici, ki jih boste spravili na svet. giglio Sporočilo je spremenil(a) giglio dne 25. apr 2008 18:53:49

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

25. apr 2008 22:17

Le čevlje sodi naj kopitar... Začetnica

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

25. apr 2008 23:08

giglio, BRAVO! s0ncek*

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

26. apr 2008 0:59

Joj za božjo voljo, nehajte že enkrat soliti pamet s temi rodovniki in ljudem vzbujat slabo vest ker imajo psa iz drugih razlogov kot vi! Tole bo sicer zvenelo izredno grobo in morda vulgarno, pa vendar; kako se pa vi upate "parit" ko nimate rodovnika? Ali ga nemara imate? Issi

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

26. apr 2008 1:55

Mi se lahko parimo s komer koli hočemo (no, na žalost imajo ponekod še vedno dogovorjene poroke), pasemske živali pa nimajo te izbire. Čistokrvni mešančki nimajo vzrejnega dovoljenja, razlogi pa verjetno tičijo v tem, da je z njimi nekaj narobe.To pa lahko vodi k deformiranim mladičkom. Da ti lastniki naložijo, da četrti mladič ne dobi rodovnika, že dosti pove. In ko ti nekdo odpre oči (če ne kdo drug bi to moral storiti veterinar), je kristalno jasno, da nočeš spravljat na svet potomcev teh četrtih mladičev. Sama se sicer požvižgam na rodovnike, ker ne delam razlik med živalmi, ampak menim, da ti papirji niso povsem brez razloga, preprečevali naj bi točno take zlorabe, ko ljudje načrtno parijo četrte mladiče mimo vseh pravil in jih prodajajo kot čistokrvne. Pri tem pa trpi žival, zato da človek služi.

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

26. apr 2008 9:21

Ok, razne fizične okvare seveda so. Saj so v celotnem živalskem in človeškem svetu. Ampak ne me prepričevat, da živali trpijo ob te ko so mešanci. Mislim da ob tem bolj trpijo ljudje - tisti, ki jim papirji toliko pomenijo. Moj kuža je "vaški mešanec", znešen skupaj z vseh vetrov. Niti malo ne trpi, verjemi. Redno hodi k veterinarju in je popolnoma zdrav in brez okvar. Pa tudi velika večina raznoraznih mešanih psov po vsem svetu prav nič ne skrbi zaradi svoje mešanosti - tisti s telesnimi hibami so pač izzvzeti. Bolezni so vsepovsod in se ne ozirajo na rodovnik in čistokrvnost, moram pa reči, da poznam veliko več pasemskih psov, ki jih pestijo hibe in bolezni kot pa mešancev. Ljudje, ki parijo mešance in jih prodajajo kot čistokrvne - to je popolnoma druga zgodba, ki nima zveze z živalimi samimi, ampak gre pravzaprav za goljufijo, za denar. In tu trpijo ljudje, ki so plačali nekaj kar nimajo. Pes ob tem ne trpi. Issi

giglio  

26. apr 2008 9:49

zacetnica, hm, glede na to, da sem "kopitar"... Issi, ko bo moj pes na straniscu potegnil vodo za seboj, znal uporabljati zlico, vilico in noz za mizo, ko mi bo znal narediti nutelino torto, vedel na kateri avtobus mora iti, ko gre v solo, mi povedal kako se je imel na zabavi, se ne bo obracal za vsako psico samo zato, ker se goni... potem ga bom zacela primerjati z ljudmi. Dokler pa tega ne bo pocel, ga bom pac tretirala kot psa, ker to dejansko je. Primerjati pse z ljudmi je ponizujoce tako za pse kot ljudi. Pes funkcionira in razmislja povsem drugace kot clovek in umetnost bivanja s psom je, da znas razumeti, upostevati in spostovati njegov nacin funkcioniranja in razmisljanja. Imam tri rodovniske pse. Nobenega od njih nisem kupila preko bolhe oziroma za prvim vogalom, ampak sem vsakega od njih kupila na drugem koncu Evrope, po temeljitem premisleku. Od teh treh rodovniskih psov bo MORDA le eden imel potomce, ker nimam psa zato, da se bom naslajala nad tem kako lepe mladicke ima in ker ne vidim nobenega haska v tem, da produciram mladice, ki bodo temu svetu predstavljali samo nepotreben visek. Kaj se pa dela v viski mi pa verjetno ni potrebno posebej razlagati. In vendar, ni mi zal ne casa ne denarja za moje pse, ker so moj nacin zivljenja in jih imam res za svojo duso in veselje, vendar je podlaga vsemu temu ogromno znanja o psih in kinologiji. giglio

giglio  

26. apr 2008 10:01

Issi, pa saj ni point v tem, da bi pes trpel zaradi svoje nerodovniskosti :) Problem smo ljudje... ti, ki imas pravilen odnos do svojega psa, si predstavnik manjsine. Zelja nas, ki smo tako zelo proti nerodovniski vzreji je ta, da bi ta manjsina postala vecina in da bi se zmanjsalo stevilo nezazeljenih psov. Zal pa je to zelo dolgotrajen proces in bo v tem casu, zaradi cloveske neumnosti, trpelo se veliko zivali. giglio

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti