29. apr 2008 9:03
Mamba.....saj so pokazali svoj karakter s tem..... mišika
29. apr 2008 9:03
Mamba.....saj so pokazali svoj karakter s tem..... mišika
29. apr 2008 9:05
mambica je napisal/a: |
Lahko pa bi Jaši lepo razložili in ji kaj svetovali glede parjenja psov, ne pa da je že v prvem odgovoru padel ne ravno spoštovanja vredni "Imam samčka, čivavo. In niti v sanjah ga ne bi spustila blizu ljudem, kot si ti." Mamba |
29. apr 2008 10:35
hm... kaj zdaj, eni mi govorite, naj spokam, ker nakladam o receh, ki niso vezane na osnovno tematiko spletne strani, drugi govorite drugace. Dala sem zelo obsirno POJASNILO in nisem nikomur prala mozganov. A jasno mi je samo eno, da niti prebrale niste kaj je bilo napisano, niti niste poskusale razumeti kaj vam zelim povedati, ampak samo gonite svoje... brez kakrsnegakoli konkretnega protiargumenta. Bottom line mojega pisanja je pravzaprav zelo preprost: ce zeli nekdo vzrejat, naj bo vsaj toliko frajer in se o tej zadevi dobro pouci in ugotovi kaj pomeni spraviti na svet mladice, kaksno odgovornost nosi do pasme in do konca zivljenja vsakega od teh mladicev in naj si posteno odgovori kaj je z mladici, ki jih je spravil na svet, naredil dobrega za pasmo. ja tudi meni gre na bruhanje... in sicer zaradi vsega tega pljuvanja po rodovnikih in rodovniskih psih in kricanju kako vam je vseeno ali je pes rodovniski ali ne. Zakaj potem ne vzamete kaksnega kastriranega psa iz zavetisca? Zakaj v zavetiscu skoraj telefon pregori, ko je tam znajde pes, ki je podoben neki pasme, tapravi mesanci (po videzu) pa kar cakajo in cakajo na novega lastnika? In ce so rodovniski psi tako brez veze in rodovniki tako bljak, bi resnicno rada izvedela v cem je skrivnost, da se taisti ljudje, ki pljuvajo po rodovnikih in rodovniskih psih, tako radi sirokoustijo in hvalijo katere pasme je njihov nerodovniski pes? Pasme je ustvaril clovek, a zal je vedno vec je taksnih, ki iscejo samca preko alla kulinaricnega foruma in s tem zelo lepo skrbijo, da bodo pasme zelo kmalu povsem unicene, ce ne zaradi zdravstvenih tezav pa zaradi videza, ki ne bo vec imel cisto nic skupnega s konkretno pasmo. Me prav zanima s cim se bodo potem hvalili? Pasje razstave... ze davno sem ugotovila, da se ljudje bojimo vsega, cesar ne poznamo ali ne razumemo. Le malo je tistih, ki bodo drzali jezik za zobmi dokler zadeve dobro ne spoznajo in sele potem podajo svoje mnenje. Pa brez zamere za malce ostrejsi ton. giglio
29. apr 2008 11:11
Torej-predvidevala sem, da si se kar tako oglasila oz. se včlanila samo zato, da boš lahko podala svoje mnenje v tej temi. Veš tudi to se dogaja, da se jih oglasi par, ki so tukaj samo zato, da ene par članov malo razburijo (mene ne-nisem razburljive sorte), potem pa ni o njih ne duha ne sluha. Lepo, da si pojasnila, da ta forum spremljaš že od prej in upam, da se boš kaj oglasila in pokomentirala tudi kulinarične teme, pa tudi nekulinarične, zatorej dobrodošla. Začetnica
29. apr 2008 11:18
Giglio, po mojem še moraš enkrat prebrat kar si napisala in koga si napadala in to ni bilo samo POJASNILO. Tukaj smo včlanjene zato, da si pomagamo, si delimo nasvete in ne da se pljuvamo. mišika
29. apr 2008 11:37
misika, se ti opravicujem za napad, ceprav stojim za trditvijo, da so te posteno potegnili na nos, kar se tice rodovnika. Bom celo zadevo postavila drugace... Prosim, da mi s konkretnimi dejstvi razlozis svojo trditev, da mora psica imeti vsaj 1x leglo. Ce je to izjava veterinarja, mi prosim razlozi kaksne argumente je navedel za to trditev. giglio
29. apr 2008 11:55
Vedno sem si želela Yorkshirskega terierja in ker so nerodovniški dosti cenejši, sem si ga kupila, ker enostavno nisem imela toliko finanćnih sredstev. Redno hodim k veterinarju in je zelo lepa psička, živahna, nikoli bolna. Slišala sem iz več strani, tudi od veterinarja, da bi naj imela vsaj enkrat mladiče, zaradi zdravstvenih razlogov. Npr. članek na Mojpes.net: "Veterinarska stroka si ni enotna kdaj je najbolje, pred prvo gonitvijo ali po njej. Pred gonitvijo pravijo, da je bolje zato, ker se ne sprožijo hormonske spremembe in je možnost kasnejših obolenj manjša. Nekateri zagovarjajo, da je bolje, da ima enkrat mladiče, ker tako psica res odraste v vseh pogledih (tudi materinski nagon). Tudi glede odstranitve jajčnikov in maternice si niso enotni, vendar vsaj kar sem se jaz pogovarjala z njimi (teh pa ni malo, enega imam doma) je bolje, da se odstrani vse, ker maternica nima nobene funkcije več in je manj možnosti za nastanek tumorjev, ki pa so v veliki večini rakasti. Veterinarji in kinologi pa vam lahko potrdijo, da se vedenje psice ali samca zaradi samega posega ne spremeni. Prej bi iz lastnih izkušenj rekla, da so se napadalni samci po kastraciji umirili. Edin probelm je telesna teža, ki se lahko ob nekontrolirani prehrani poveča. Zato se svetuje, da se pse in mačke manj hrani." In ker si moja prijateljica želi takšnega kužka, sem pač mislila, da bi jo enkrat dala v naskok in bi mladiček imel lepo prihodnost. mišika Sporočilo je spremenil(a) mišika dne 29. apr 2008 11:55:54
29. apr 2008 12:46
Tukaj je en viška, če slučajno kaj pomaga: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,21563.0 magnolija
29. apr 2008 13:38
Resno sprasujem. Kateri so ti zdravstveni razlogi? Okoli veterinarjev se motam ze priblizno 25 let in v vsem tem casu mi niti eden veterinar ni rekel, da bi kotitev oziroma leglo resilo kaksno zdravstveno tezavo, oziroma bi ga preprecilo. Edino kar je bilo receno, je bilo to, da bodo navidezne brejosti (ce se pojavljajo) po prvem leglu VERJETNO izginile. Torej, ni nujno, da bodo izginile. To, kar si navedla, pa je debata o sterilizaciji in ne o tem ali naj ima psica leglo ali ne. V kaj bo psica odrasla (govorim o njeni psihi) pa ni odvisno od tega ali bo imela leglo ali ne. Gonitev psice je njen naravni cikel in ne posledica zavestne zelje po potomstvu. Priporocam v branje tole temo http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,1981.0. in tudi vse ostale, ki se nanasajo na vzrejo. Na tem forumu je veliko govora o vzreji, rodovnikih in vsem ostalem kar se nanasa na nadaljevanje pasme. Prav bi bilo, da si dobro razsiris obzorja tudi o tem kaj pomeni paritev, brejost in kotitev pri tako majhnih psih. Zelo verjetno se zna zgoditi, da bi bila potrebna umetna oploditev in namesto naravne kotitve carski rez. No, se vedno vztrajam, da naj gre vzreja naprej z rodovniskimi psi in ne z nerodovniskimi. Je pa zelo dobro vedeti, ko zacnemo razmisljati o mladicih, da brejost in mladici niso sedma nebesa za psico. Vse skupaj se lahko sprevrze v nocno moro tako za lastnika kot za psico. Zdravstveni zapleti med brejostjo, tezave med kotitvijo, zdravstveni problemi, ko so mladici ze na svetu. Lahko se zgodi, da bo kaksen od mladicev deformiran in ga bo potrebno uspavati (jasno govorim o evtanaziji in ne neandertalskih postopkih, ki se jih Slovenci tako radi posluzujejo). Vse to je treba vedeti se preden psico parimo. Zdaj pa se zelja tvoje prijateljice. Prijateljica gor ali dol, tu govorimo o zivih bitjih, ki bodo zivele vsaj 10 let, ce jim bo zdravje dobro sluzilo in bodo imeli domove kot se sika. Tvoja prijateljica bi verjetno vzela enega mladica. Kaj pa ce jih bo v leglu vec, morda 4 ali 5? Kaj se bo zgodilo z ostalimi? Lahko ti povem iz prve roke, da je iskanje pravih lastnikov za mladice najbolj mukotrpno delo od vseh opravil, ki so nujno potrebna za zdravo in pravilno socializirano leglo. Najhujse je pa to, da se ti pojavijo osebki, ki so polni sami sebe in celo podpisejo kako lepo bodo skrbeli za mladica, pa se izkaze, da se do njega obnasajo slabse, kot do odsluzenih copatov in potem... S tem mladicem bi bilo odnos s tvojo prijateljica na tezki preizkusnji. Dobro razmisli kaj bi naredila, ce tvoja prijateljica ne bi skrbela za mladica kot je treba? Ce se bos kljub tem kontra argumentom vseeno odlocila za leglo, ti pa na duso polagam, da upostevaj vsaj to in mladicev NIKOLI ampak res NIKOLI ne dajaj zastonj, niti prijateljici. Tu ne gre za denar, gre enostavno za preprosto clovesko miselnost: ce je zastonj, potem ni nic vredno. Ni dolgo nazaj, ko sem srecala gospo z mesanko, ki jo je parila iz istega razloga, da mora psica imeti leglo vsaj 1x. Ko je bilo vse mimo in so mladici koncno odsli v nove domove, mi je priznala, da ce bi se prej pozanimala kot bi se morala in ne bi verjela cencam o vsaj enem leglu, psice ne bi nikoli parila. Hja, fino... da je koncno ugotovila kaj je res in kaj ne, so morali na svet priti novi mesanci za katere resnicno upam, da bodo imeli lepo zivljenje. Ne zelim biti bolj papeska od samega papeza, zelim ti le nakazati na kaj vse moras biti pozorna in kaj moras vedeti preden se odlocis pariti svojo psico. giglio Sporočilo je spremenil(a) giglio dne 29. apr 2008 17:19:21
29. apr 2008 14:07
Vse to sama vem in sem prebrala....saj zato pa se tudi s težavo odločam za paritev.... Imamo pa tudi rodovniškega Dobermana in ni nobene razlike med njima, razen v pasmi in papirjih. Upam, da bodo tudi drugi prebrali vse napisano in razmislili o vsem skupaj. Lepe praznike želim mišikaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Marmorni kolač
Široki rezanci la collezione na bolonjski način