Samec -čivava

macadamia  

član od: 17.5.2007

sporočila: 217

13. avg 2008 9:46

Smem izvedeti, kakšnega psa imate? macadamia

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

13. avg 2008 10:01

Yorkshirskega terierja mišika

macadamia  

13. avg 2008 10:13

Kakšna slikica mogoče??? macadamia

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

13. avg 2008 10:16

Doma jih imam, tukaj imam shranjeno le eno, kjer se bolj slabo vidi, ker je v mojem naročju..... mišika

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

13. avg 2008 10:30

Ali prav razumem? Torej je pasji mladič, katerega mama je nemška ovčarka in oče nemški ovčar mešanec, ker nima urejenih dokumentov. Ko mu lastniki uredijo dokumente pa ni več mešanec? Vedno sem mislila, da je mešanec pes s starši različnih pasem. riba-ribica

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

13. avg 2008 10:35

mišika je napisal/a:
Kupila sem ga od družine, ki se jim enostavno ni dalo urejat papirje. Meni pa takrat ni bilo toliko pomembno, ker smo si v družini želeli takšnega psa in ker so zelo iskani, ga je tudi težko dobit.mišika

Em, samo tako, mimogrede... kolikor vem papirje ureja rejec oz. jih pridobi, če ima vzrejno dovoljenje in je prijavil leglo. Kupcem pa ni treba urejat ničesar, saj ob nakupu psa papirji že so.

Čistokrvnih psov brez rodovnika ni, to ni uraden pojem v kinologiji. Ker pa so drugi bolj primerni od mene za razlaganje takih stvari, si lahko tisti, ki vas zanima, o tem preberete tale prispevek Jane Pahovnik: http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?stor

tjas

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

13. avg 2008 10:44

Ja, riba-ribica, tako je to. Uradno je pes brez rodovnika mešanec, četudi sta starša oziroma so drugi predniki iste pasme. To je uradno tako, četudi mi, laiki, mislimo drugače.

Saj ni kinologoja edina stvar, pri kateri "kmečka logika" funkcionira drugače od logike, vezane na neko dejavnost.

Naš terierček je brez rodovnika, vedeli smo od koga in zakaj smo ga kupili brez rodovnika. Mami je v veselje tudi brez papirjev, psiček, katerega usoda kdo ve kakšna bi bila, pa je pri nas našel topel in vesel dom, velika ljubezen pa je vzajemno.

Pes, po katerega gremo v kratkem, pa je rodovniški. Vzreditelj vztraja pri urejenosti vseh papirjev, za to ima tudi razloge, saj se z vzrejo psov ukvarja, terja tudi vsaj dve ocenjevanji psa na razstavah, in to zato, da sledi značilnostim pasme po posameznih linijah in se tako izogne morebitnim degeneracijam. Tudi s prejšnjim psom (iste pasme) smo šli na tri razstave, vzreditelju  posredovali ocene, potem pa prenehali, ker smo psa imeli iz ljubezni do njega, ne pa da se z njim udeležeujemo tekmovanj (čeprav so bile vse tri ocene vrhunske). Ampak takšnemu vzreditelju tudi zaupam.

Meni je sicer vseeno, kako se kaj poimenuje, pomembno je, da imajo ljudje žival radi.

Mamamia

mamamia

macadamia  

13. avg 2008 10:45

riba-ribica je napisal/a:
Ali prav razumem? Torej je pasji mladič, katerega mama je nemška ovčarka in oče nemški ovčar mešanec, ker nima urejenih dokumentov. Ko mu lastniki uredijo dokumente pa ni več mešanec? Vedno sem mislila, da je mešanec pes s starši različnih pasem. riba-ribica
Lastnika metere in očeta pasjih potomcev morata pridobiti vzrejno dovoljenje in tako mladički dobijo rodovnik. In ja, mora tudi prijaviti leglo na KZ. macadamia

macadamia  

13. avg 2008 10:47

Jaz imam tudi psa, ki ima rodovnik, pasma pa ni priznana pri mednarodni kinološki zvezi in je, razen na Češkem in Slovaškem, mešanec. Tako to je. macadamia

macadamia  

13. avg 2008 10:49

Mamamia, kakšni psi pa so po naravi bullmastifi? V kraju kjer živim so trije predstavniki te pasme (ne vem, če so pasemski) in od daleč izgledajo kar malo zastrašujoče, od blizu pa so prav prijetnega izgleda macadamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti