Predsodki do živil

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

31. jan 2007 16:44

Jaz pa vegete in kock ne uporabljam preprosto zato, ker mi natrijev glutaminat povzroča migreno. No, ker sem se itak navadila kuhati brez, tudi ne vem, če bi jih sploh uporabljala, če bi jih lahko (uf, kako zapletena poved :)) Je pa včasih kar težko - tako recimo ne jem juh v gostilnah in restavracijah, ker me ne bo nihče prepričal, da je juha npr. 100% goveja, v kitajskih restavracijah se izogibam juha in jedem z omako, pa tudi staršem moram prav napovedati, kdaj pridem na kosilo - mama sicer vegete ni nikoli uporabljala, jušno kocko pa vrže v skoraj vsako jed, ki se je z žlico in je slana. Pa odlično skuha tudi brez, tako da se mi zdi, da gre bolj za navado kot kaj drugega (vrt ima itak poln zelišč in dišavnic). Sasenka

tasau  

član od: 24.8.2005

sporočila: 196

31. jan 2007 17:45

Ker zdej prvič slišim za vegeto, da ima nekaj škodljivega vmes (za razne jušne kocke vem, da ni ravno njabolj zdravo...), mi lahko nekdo razloži kaj je ta natrijev glutaminatoz. na kaj vpliva??? tasau

tasau  

31. jan 2007 17:51

OK, sem si že našla razlago.... Od sedaj naprej bom poskusila to uporabljat čim manjkrat... tasau

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

31. jan 2007 17:59

tasau, po moje vpliva na plašne kupce. To je bela kristalna natriumova sol glutaminske kisline, je sestavni del proteinov, proizvodi se fermentaciom ( menda sladkorja ). Ima mesnat okus ( tako piše, meni se ne zdi ), uporablja se kot ojačevalec okusa ( je naravna sestavina gob, zaradi tega so gobe tako dobre v omakah ). Uporaba je ( baje ) v nekaterih evropskih državah prepovedana. Oznaka je E621. Vtipkaj v kakšen iskalnik in boš dobila veliko podatkov. ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

31. jan 2007 18:01

Kaže da si že vtipkala v iskalnik, ko sem jaz tipkal odgovor. ežoj

tasau  

31. jan 2007 18:11

Ja, sem. Hvala vseeno za izčrpne podatke. Je pa to tako, da vsake toliko časa pride na površnje neka hrana, ki je predmet razprave in zgražanja. Bogve kaj vse še jemo pa ne vemo kako nam škodi... tasau

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

31. jan 2007 19:29

Še nekaj o Vegeti: Pred leti (kar precej jih je že mimo) si na vzhodu za Vegeto dobil marsikaj. Spomnim se sindikalnega izleta v bivšo Čehoslovaško, kjer smo za vrečko Vegete dobili večerjo za sedem hudo lačnih. Vegeta je tedaj tam veljala za statusni simbol zahoda. Bistveni sestavni del Vegete je glutaminat, ki stimulira naše brbončice za okušanje. Torej ne izboljšuje okusa jedi, ampak nas stimulira, da več in bolje okušamo. Glutaminat sam po sebi menda ni škodljiv. Nekateri imajo predsodek pred uporabo Vegete v kuhinji. Ta predsodek se mi zdi nesmiselen. Če že kuhamo, solimo, dodajamo olje in začimbe, lahko dodamo tudi nekaj Vegete. Je pa vse stvar okusa, pri enem tako, pri drugem drugače. LP Boris booris

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

31. jan 2007 19:48

Pri nas ne jemo nobenega mesa, niti rib, ne jemo školjk in ne škampov. Nas pa ne moti, če drugi uživajo ko vse te stvari jedo. Že kot majhen otrok sem imela odpor do tega pa so me doma silili in dosegli ravno nasprotno. Kasneje sem dobila celo alergijo na suhomesnate izdelke. Goveja juha se pri nas nikoli ne kuha, Ne uporabljam vegete, pudingov, raznih juh in zgoščevalcev iz več razlogov. Ni nam dobro in poleg tega probamo živet s čim manj E-ji. Ne rečem, da vsake toliko časa ne pojemo kaj takega v kakšni oštariji, ni pa to naš vsakdan. In po najnovejših izsledkih so na srečo tamali prepovedali tudi ketchup. O zdravstvenih težavah raje ne bom komentirala. Zaenkrat se drži kaj pa bo, pa ne vem. Kako že rečejo, živi in pusti drugim živeti. lp Vesna

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

31. jan 2007 20:50

Obede v otroštvu sem preživela ob krožniku, kjer je na drugi strani sedela mama s kuhlo in mi z njo grozila, če nisem pojedla vsega, tudi tistega, kar mi ni bilo všeč. Od takrat mi je ostal samodejni refleks v požiraniku, ki se mi skrči, če se silim s hrano, ki mi ni všeč. In ob siljenju s hrano tudi res bruham.To se mi dogaja tudi takrat , ko jem sama in ni publike. Ne jem hrane iz živali, ki sem jih spoznala žive. Najbrž ne bi poskusila žuželk in črvov. Drugače poskusim vse, kar je včasih na kakem poslovnem sestanku zelo koristno. Ne jem ocvirkov, ker me že od otroštva spominjajo na kraste in opečeno človeško kožo. Ne jem odojkov, ker sem jih nekoč videla v stekleni vitrini in so zgledali kot človeški dojenčki. Trudim se, da bi se odrekla prekajenemu, surovemu mesu, pa me moje ledvice še niso prepričale. Nimam rada zelenjave, najbrž zato, ker imam rada živali in jim ne odžiram hrane. Sploh pa ne maram, če me kdo s kako hrano sili, če je to kisla repa ali krvava solata ( rdeča pesa)! In tudi jaz nikogar ne silim z nobeno hrano. Ne uporabljam natrijevega glutaminata, ga imam iz fabriške menze za celo življenje dovolj. Bojda pa si temelje za prehrambene navade postavimo v otroštvu; prej pozabimo materin jezik kot pa okus po domači in znani hrani . frina

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

31. jan 2007 21:03

Ja in jaz se sprašujem, zakaj neki so me v otroštvu vedno silili s kakim mesom in zakaj ne s kako fino domačo sladkarijo. Pred sladkarijo pa nimam predsodkov. No, pogoj je, da je domača. lp Vesna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti