Evro

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 3. jan 2007 13:24 | ogledi: 4.538 | odgovori: 92

Tule zbiramo praktične izkušnje s plačevanjem s kovanci.

Jaz imam dve denarnici: v eni so bankovci in nekaj drobiža, druga je namenjena samo drobižu. Pri plačevanju nisem posebno izvirna (počnem tako, kot sem videla v drugih državah) - vedno najprej zbiram kovance zlate barve (10-plečnik, 20-lipicanec in 50-triglav centov) in potem dokončujem bodisi z barkenimi (štorklja, knežji kamen, sejalec) in šele nato prideta na vrsto trubar ali prešern. Pri poimenovanju sem prevzela prakso, ki se je pri vseh, ki delamo v financah, že kar dobro prijela. Za bankovce kakšnih posebnih imen še ni (oziroma, ne vem zanje). Zanima me, kako se vi navajate na evro in ali že imate kakšno ime za kovance in bankovce.

Vendelina jr.

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

3. jan 2007 13:33

Tudi jaz sem že razmišljala na kakšen način plačevati račune v trgovini. Vendelina jr. tvoj način se mi zdi zelo dober in verjetno bom tudi jaz poizkusila tako. Vsekakor se bo potrebno navaditi na dejstvo, da so tudi kovančki v zlati in bakreni barvi denar. Tak čisto pravi. Če pa ga ne bomo sproti dajali iz denarnic in plačevali s prešernom in trubarjem ali papirnatimi bankovci, bomo tega drobiža hitro imeli za celo malho. Kaj pa druge/i?? Julija

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

3. jan 2007 13:33

Jaz osebno jih šele komaj spoznavam, seveda govorim za kovance. O imenih še sploh ne razmišljam, saj ga moram kar dobro obrniti preden ga spoznam, da vidim koliko na njemu piše. Sem videla danes, da si tudi blagajničarke pozorno ogledujejo te nove kovance. Pa saj se bomo navadili, ni panike. Glede drobiža pa mislim, da ne bom imela težav, saj sem tudi do zdaj z njimi spoštljivo ravnala, pa čeprav je šlo za samo en tolar. Pri plačevanju uporabljam isti sistem kot Vendelina jr. Lep pozdrav vsem v novem letu! Palma

Bernarda85  

član od: 17.7.2006

sporočila: 209

3. jan 2007 13:37

jst ne vem kakšna denarnica bi bila primerna. Sedaj mam tako zelo veliko, res da ima 5 prostorčkov za kovance, sam mislim, da bo papirnatih v moj denarnici malo, tistih 5 prostorčkov pa se bo hitro zapolnilo. Rada bi bolj pregledno denarnico predvsem za kovance. Amli mi lahko katera svetuje kje bi lahko kasno podobno kupila, al pa kasno slikco. Glede plačevanja z evri nism se imela iskušen, pri meni je v denarnici trenutno 515 sit in nič več v koverti pa se 180 evrov, ki jih je treba nesti na banko:D. Ni pa trenutno še takšne zmede, kot sem jo pričakovala prvi dan glede na to kakpno paniko se dali ljudje. lp Bernarda85

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. jan 2007 13:48

Bernarda, čez klasično "podkivco" je ni. Zdaj, če je nisi dobila za Dedka Mraza (pri nas smo jih dobili, s tem, da je bil nakup izvršen že poleti, ko še niso toliko navili cen), počakaj še en teden, ko bodo razprodaje. V vmesnem času so ti artikli prav nesramno dragi. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

3. jan 2007 13:56

Meni je dedek Mraz prinesel denarnico za drobiž, ne podkvico ampak tako bolj klasično, s kovinsko zaponko na vrhu. Ima pa dva predala in razmišljam, da bom kovance do določene vrednosti imela v eni polovici, ostale v drugi. Kako bo sistem funkcioniral, ne vem,ker še nisem šla iz hiše in letos nisem še nič plačala (če bi že kaj plačevala, bi to bilo stranišče nekje na poti, pa še za ceno ne bi spraševala...) Mamamia mamamia

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

3. jan 2007 14:00

Ja no,čimveč z kartico,da se ne bo treba preveč ubadat z temi kovanci. Sicer še nismo bili letos nič v trgovini,gremo danes mal pogledat. Ja,zdaj smo pa ostali brez jurja.Ali bomo imeli poljurja? Lep dan vam želi Marjetka cvetka!

Julya  

član od: 9.12.2004

sporočila: 3277

3. jan 2007 14:01

Jaz imam denarnico z dvema predeloma za drobiž. V enega sem nametala kovance za 1 in 2 eura ter 50 centov, v drugega pa ves ostali drobiž. Po sistemu Vendeline, bi taka razdelitev morala funkcionirat. Sicer bo pa čas prinesel idealne rešitve. lp Julija

pouhek  

član od: 24.8.2005

sporočila: 273

3. jan 2007 14:09

Imam plastični zbiralnik za kovance. Štirje valjčki povezani v celoto.Vsak ima zgoraj in spodaj odprtino ,zaprto z pokrovčkom, označenim za kateri kovanec je odprtina.Vmes je vzmet, katera skrbi, da kovanci ne izpadajo. Zg. stran je za : 50,20,10 in1C.Spodnja pa za :2eur,1eur,5C in 2C. Sam ga imam v avtu, mislim pa ,da ni prevelik za žensko torbico. Ja v žepu pa podkvico. siba

Ava  

član od: 28.3.2006

sporočila: 283

3. jan 2007 14:28

Jaz sem v Tušu kupila denarnico, v kateri je v delu za kovance, ki se zapira z zadrgo, 8 predalčkov za kovance in ti predalčki so označeni z vrednostjo, n.pr. 1 E, 20 C, 1 C,..., s posebnim predalčkom za bankovce, pa prostor za kartice. Pri plačevanju se mi je sistem danes kar obnesel. Bo pa kovance, ko jih bom dobila nazaj, potrebno pravilno vlagati, kar pa v trgovini verjetno ne bom počela, ampak potem v miru doma. Pozdrav Ava

_pikica_  

član od: 1.9.2006

sporočila: 208

3. jan 2007 14:48

jaz nimam še kakšne posebne denarnice in je verjetno tudi ne bom kupila. Imam majhno, dva predalčka za "drobiž", in še tastaro za bankovce. So pa lepi teli naši kovanci, še vsi novi, svetleči.... Sem pa slišala, da dosti ponarejajo... lp Sporočilo je spremenil(a) _pikica_ dne 03. jan 2007 14:49:12

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti