Evro

Milenci  

član od: 12.7.2004

sporočila: 110

5. jan 2007 20:09

Jaz pa sem v Ormožu ob otvoritvi Spara dobla poseben žetonček za voziček v srebrni barvi. Fajna zadeva, gre pa v večjo režo. Glede plačevanja z evri pa- odslej si bom sigurno nabavila ABC za avtoceste, ker sem včeraj kot nora iskala tiste cente, ko sem ustavljala pred okencem za plačevanje. Sem pa kar 5 evrov ven potegnila-zakaj nimajo še bankovcev za 1, 2 eura? Bi blo fajn LP

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

5. jan 2007 21:01

Pred dnevi sem pred spanjem malo gledala neko oddajo o Eurolandiji: gospa Selškova in gospod Sekretar Lavrič sta svoje izkušnje iz Pariza in Bruslja skušala povezati s sedanjimi razmerami pri nas. Narobe. Najprej je treba razumeti, da so naši državljani že doživeli pretres, ker jim država ni hotela izplačati prihranjenih deviz, kar je slaba izkušnja za celo življenje.( Kdo se je spomni?) Dalje, toliko je lumparij, tudi takih, v katere so vpletene finančne institucije, da je strah upravičen. Najbrž nihče od teh dveh govornikov ni pomislil, da 80% Slovencev ne prejema niti poprečne plače, da je velik odstoetk ljudi na socialnem dnu ali vsaj robu. In od njih pričakujemo/pričakujete, da bodo plačevali s karticami. Nimajo vsi kartic in tudi je vsak ne more dobiti. Tukaj je tudi funkcionalna nepismenost, ki se izrazito kaže pri financah. Prezadolženost, neskončni krediti, vse to vpliva na to, da imajo posamezniki raje gotovino. Ne tako dolgo nazaj sem bila presenečena, da je ZPIZ pri pokojnini odračunal vse kredite ( izvirali so iz poroštva), delodajalec je drugemu partnerju odtegnil od plače kredite čez dovoljeno mejo. Čeprav je že nekaj let veljal predpis Zakona o izvršbi in zavarovanju, kjer obstaja meja, do koder se lahko odračunajo odbitki. In tako ravnanje je kaznivo za izplačevalce, ki se jim seveda ni nič zgodilo - Ti ljudje ne plačujejo s kartico, mi lahko verjamete.Tudi interneta nimajo. Gospa, ki prejema cca 75.000 pokojnine, najprej plača račune. Potem pa na bankomatu do konca meseca dviguje - po 1000 sit posamezno. Si ne upa več. Vse banke, ki so specilalizirane in usposobljene z visoko tehnologijo, so se dejansko bale, da bankomati v evrskem času ne bodo nared. Na eni strani imamo ogromno množico strokovnjakov, ki niso čisto verjeli v gladek prehod, pa so vse znali in vedeli. Na drugi strani pa smo zgroženi, da so ljudje obdržali tolarsko gotovino, ker niso vedeli ,kaj se bo zgodilo.In to gotovino "za vsak primer"je treba menjat. In z njo tudi preživeti. Meni je nekaj jasno: ne glede na ime denarja, so trgovci, gostinci, šoferji in še kdo , VEDNO brez drobiža. In ne si domišljati, da bo ob tolarju kaj drugače. Sem pa vesela vsakega namiga za ravnanje z novim denarjem. In bom skušala vsak koristen nasvet posredovati naprej. Dokler pa se bodo ljudje, ki zaslužijo 5.000 € mesečno, čudili, zakaj ljudje, ki imajo 200 € mesečno prejemkov ,ne plačujejo s karticami in imajo raje gotovino, je nekaj hudo narobe z njihovim zaznavanjem sveta okrog sebe. frina

andreja č.  

član od: 3.4.2006

sporočila: 587

5. jan 2007 21:17

Me je zelo razjezilo,ko sem gledala trenja,so skoz spraševali natakarje v lokalu,če jim obiskovalci kaj pustijo tringlta,a slučajno ne dobi plače?Moram povedati da ga jaz nikoli ne pustim nikjer.Ga nisem prej ,ko je bil tolar in ne bom sedaj ko je evro.Le zakaj,kdo pa ljudem v tovarnah "pusti"kakšen €.Pa še to,saj sem včasih pustila kak tolar na blagajni v živilski trgovini,potem mi je pa enkrat par tolarjev zmanjkalo,mi je pa trgovka kar malo zatežila,od takrat dalje sem pobrala vse in zmetala doma v kozarec,ko se je nabralo pa v banko,sedaj smo pa malemu v šparovc metali.Občudujem pa ljudi,sploh maladino in starejše,kako so z lahkoto pustili drobiž na blagajnah andreja č.

cherry  

član od: 5.6.2006

sporočila: 409

5. jan 2007 21:46

Tudi meni "gredo na živce" te napitnine. Pa sploh nisem škrt človek in vsekakor cenim dobro opravljeno uslugo, ampak res ne razumem, zakaj si jo zasluži natakar, ki na mizo postavi pijačo, vsi ostali pa za svoje delo ne dobijo nobene "dodatne nagrade", ne glede na to, kako zahtevno je in kako dobro ga opravljajo. cherry

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

5. jan 2007 22:24

Meni pa v nobeni trgovini ne vzamejo 100€ bankovca... Slaba izkušnja. Očitno bom plačevala - tako kot do zdaj - samo s karticami. Sonja

fakin712  

član od: 29.3.2005

sporočila: 2682

6. jan 2007 0:16

Diling, morajo ga vzeti. Verjetno si bila premalo vztrajna. Pri nas ni teh problemov, vsaj, da bi jaz vedela ne. Razumem, če bi prišla s 500 evri, ampak 100 evrov bi pa že morali vzeti, čeprav so jih opozorili, da morajo sprejemati ves denar. Poizkusi še enkrat, čeprav je pa res, da je s kartico najlažje plačati. Te trgovke zelo hvaležno pogledajo, če plačaš s kartico. LP! fakin712

escada  

član od: 21.8.2002

sporočila: 563

6. jan 2007 0:25

Glede napitnin....v tujini je to stalna praksa... Sicer sem glede napitnin tako...tako...tudi men se zdi brez veze, saj jo men v službi tud ne da nobeden... Lažem....seveda mi jo dajo...vsakega 15. v mesecu Lep in prijeten dan vam želi: escada

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

6. jan 2007 1:00

Glede vožičkov, v Leklercu gre v vožiček tudi 1 kuna. Za drugje ne vem. lp Vesna

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

6. jan 2007 5:15

Milenci je napisal/a:
zakaj nimajo še bankovcev za 1, 2 eura? Bi blo fajn
Se močno strinjam s tabo. Ni kar tako da izgubiš kak kovanec ali dva. Lep dan in veliko se smejte

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

6. jan 2007 5:18

andreja č. je napisal/a:
Občudujem pa ljudi,sploh maladino in starejše,kako so z lahkoto pustili drobiž na blagajnah andreja č.
Redkokdaj sem pustila drobiž na blagajnah (edino natakarjem, ker vem, kako je biti v njihovi koži) in v enem letu samo s kovanci "prišparala" 40.000sit. Kar lep znesek, kajne? Lep dan in veliko se smejte

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti