5. jan 2007 21:01
Pred dnevi sem pred spanjem malo gledala neko oddajo o Eurolandiji: gospa Selškova in gospod Sekretar Lavrič sta svoje izkušnje iz Pariza in Bruslja skušala povezati s sedanjimi razmerami pri nas. Narobe.
Najprej je treba razumeti, da so naši državljani že doživeli pretres, ker jim država ni hotela izplačati prihranjenih deviz, kar je slaba izkušnja za celo življenje.( Kdo se je spomni?)
Dalje, toliko je lumparij, tudi takih, v katere so vpletene finančne institucije, da je strah upravičen.
Najbrž nihče od teh dveh govornikov ni pomislil, da 80% Slovencev ne prejema niti poprečne plače, da je velik odstoetk ljudi na socialnem dnu ali vsaj robu. In od njih pričakujemo/pričakujete, da bodo plačevali s karticami. Nimajo vsi kartic in tudi je vsak ne more dobiti.
Tukaj je tudi funkcionalna nepismenost, ki se izrazito kaže pri financah. Prezadolženost, neskončni krediti, vse to vpliva na to, da imajo posamezniki raje gotovino.
Ne tako dolgo nazaj sem bila presenečena, da je ZPIZ pri pokojnini odračunal vse kredite ( izvirali so iz poroštva), delodajalec je drugemu partnerju odtegnil od plače kredite čez dovoljeno mejo. Čeprav je že nekaj let veljal predpis Zakona o izvršbi in zavarovanju, kjer obstaja meja, do koder se lahko odračunajo odbitki. In tako ravnanje je kaznivo za izplačevalce, ki se jim seveda ni nič zgodilo - Ti ljudje ne plačujejo s kartico, mi lahko verjamete.Tudi interneta nimajo.
Gospa, ki prejema cca 75.000 pokojnine, najprej plača račune. Potem pa na bankomatu do konca meseca dviguje - po 1000 sit posamezno. Si ne upa več.
Vse banke, ki so specilalizirane in usposobljene z visoko tehnologijo, so se dejansko bale, da bankomati v evrskem času ne bodo nared. Na eni strani imamo ogromno množico strokovnjakov, ki niso čisto verjeli v gladek prehod, pa so vse znali in vedeli. Na drugi strani pa smo zgroženi, da so ljudje obdržali tolarsko gotovino, ker niso vedeli ,kaj se bo zgodilo.In to gotovino "za vsak primer"je treba menjat. In z njo tudi preživeti.
Meni je nekaj jasno: ne glede na ime denarja, so trgovci, gostinci, šoferji in še kdo , VEDNO brez drobiža. In ne si domišljati, da bo ob tolarju kaj drugače.
Sem pa vesela vsakega namiga za ravnanje z novim denarjem. In bom skušala vsak koristen nasvet posredovati naprej.
Dokler pa se bodo ljudje, ki zaslužijo 5.000 € mesečno, čudili, zakaj ljudje, ki imajo 200 € mesečno prejemkov ,ne plačujejo s karticami in imajo raje gotovino, je nekaj hudo narobe z njihovim zaznavanjem sveta okrog sebe.
frina