22. apr 2006 10:22
Dolores, imaš prav, veliko pokojninskih reform bomo dali skozi, vendar bo samo slabše, ker drugače ne more biti. Aktivnega prebivalstva je vedno manj, ostarelih vedno več. Naš problem (no samo eden od mnogih) je, da smo ravno tako dolgo živeli v socializmu, da računamo, da bomo na stara leta živeli od pokojnine. Ne bomo. Če ne bomo prihranili v aktivnem obdobju svojega življenja, ne bomo mogli živeti. Zato pa - kot pravi moja prijateljica -- moramo imeti otroke, da nas bodo živeli na stara leta. Ja tudi tu bo sprememba. Današnja generacija upokojencev pomaga svojim odraslim otrokom, mi jim ne bomo mogli, ampak kvečjemu oni nam. Damjana, strinjam se s teboj. S tako povrpečno plačo čisto od nič ne moreš začeti. Razen, če tako kot moj sodelavec, čisto nič ne porabiš. Popolnoma drugače je, če imaš parcelo, pa starše, ki ti, če drugega ne, vsaj kakšno malico skuhajo (in tudi financirajo), pa sorodnike, ki pomagajo, pa prijatelje, od katerih ima kdo traktor ali pa kombi... Ja, vsaka taka stvar stane. Midva sva pri tej stari hiši, ki sva jo kupila, imela zelo zaraščen vrt. Predračun za sečno drevja (plus odvoz) je bil 500 jurjov. Naredili smo sami. Moj brat je bil nekaj ur s plezalnim pasom privezan na ogromno češnjo, ki je stala zraven ceste, in jo po malem žagal. Delali smo dan in pol. 5 ljudi, od katerih je bil plačan samo eden, drugi dela za majhno nagrado. Moja dva brata zastonj (vključno z uporabo motorne žage in traktorja). Moja mami je skuhala kosilo in malico. Vse skupaj je stalo manj kot 50 jurjov. Ja, tu je razlika. Če imaš možnost, da ti kdo pomaga. mimika