21. apr 2006 17:41
Da pa ne bo kdo mislil, kaj se grem pa še moja (najina) zgodba... Imava svoje stanovanje, ki ga nisva sama kupila. V bistvu sem dobil dediščino od staršev, ko sta še živa, ko mi najbolj koristi. Prodala sta stanovanje na ugodni lokaciji v Lj (blizu Kliničnega centra) in z denarjem kupila pol hiše na Bledu. Za pol hiše je pripeval brat, ki je imel dober posel v časih, ko se je dalo z avto deli in delom nekaj dobiti, ostale pol hiše je prav tako na njegovo ime. Ker sta kupila pol hiše ne celo, sta meni lahko kupila stanovanje. Tako imam jaz stanovanje, bratu pa bo pripadla cela hiša. Seveda to niso omogočili le starši, ampak tudi brat, ker če on ne bi bil prej na svojem in ne bi imel za pol hiše, tudi ne bi bilo nič. Tako da sva oba (zdaj vsi trije) vsak trenutek neskončno hvaležna tako staršem kot bratu, da so nam omogočili, da vsaj živimo na svojem. Najin (naš) največji projekt je, da se preselimo v stanovanje, ki ima eno sobo več za otročka. Investirala sva v kopalnico, spalnico in nova okna. Vsaka od teh stvari ni poceni, ampak se da našparati. Projekt je bil tudi da sem dal stran 28 let star avto in si kupill Hyundai Atos star 4 leta. Kredit 1 mil. bova odplačevala še 1.5 let. Zdaj s plačilom vrtca in temu, da bi vseeno radi, da gremo poleti malo na morje (pa nima noben od sorodnikov vikenda, da bi tam viseli), pa da smo vsaj približno oblečeni in siti niti ne vem dobro, kako dobiti tistih 5+ milijonov za menjavo stanovanja. Glede na to da se žena vozi v službo precej daleč in bi morala zamenjati tudi njen 14 let star avto (ja, sva buržuja, ker imava eno staro jajce in enega malega korejčka).
Tako da če ne bi bilo tega, kar so nama omogočili starši in brat, ker je bila pač prilika in so se tega spomnili (hvala vam), bi bila oz. vsi trije podnajemnika in ne bi razmišljala o eni sobi več ampak o svoji garsonjeri, tako kot tistoči tistih, ki res nimajo. In sva oba s fakultetno izobrazbo, mnogo jih ima manj kot imava midva.
V čem je potem razlika, kaj me najbolj jezi? Jaz se ne hvalim okrog, kako sem sam prišel do vsega. Ker nisem... Projekt bo, kako se preseliti v večje, kako zamenjati avto. Ampak z leti upam da bo kako. Ker vsak milijon je za naju velik projekt.
Tako da pač moja matematika mi dela težave. Tukaj se govori se odpoveš malo dopustu, geš samo v Grčijo ne na Havaje, pa ne najdražje obleke, le povprečne, ampak dejstvo je, da če jaz dajem na stran bo računica taka: 20 jurjev na mesec x 12 mesecev je 600 na leto. X10 let je 6 mil. Torej v 10 letih lahko zberem 6 milijonov. In če bom tako delal jih bom čez 10 let imel. Ampak imel bom 6 milijonov, ne bom imel ene hiše, pa enega stanovanja, ki bi ga oddajal (to bo treba prodati), pa enega avta, ki očetu ni bil všeč sedež, pa si je raje še enega novega zase kupil.
Se da, če imaš. Če pa nimaš se ne da. In nepremičnina lastna je verjetno za veliko ljudi žal le želja. Če mi pa kdo reče, da tudi njemu ni lahko, da bi si kupil Mercedeza ne more pomisliti, samo Audija si je kupil, ampak zdaj ne bo mogel na pot okrog sveta le za 3 tedne v Tunizijo... Tak se mi pa ne zdi revež.
Pravilo, ki se mi pa vedno znova potrdi pa je tole: Čim več imaš, bolj tarnaš kako nimaš in kako je težko. To se mi pa vsak dan znova potrdi. Eno samo izjemo poznam, ki ni tak!
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije