Pa saj to ni res....

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

1. mar 2006 11:30

Da grem nazaj k prevajanju. Ugotovila sem, da ni problematično razumevanje angleščine na primer, problematično pa je (ne)znanje slovenščine. Strinjam se z mamamio o bornem znanju materinščine pri ljudeh, ki bi morali biti zelo vešči pisanja. Žal. Pred časom mi je kolega, profesor z Svobodne univerze v Berlinu povedal, da on opozarja študente tudi na jezik; na pogoste napake, ponavljanje (razen strokovnih izrazov) besed, vrstni red... To me je zelo presenetilo. Na naših fakultetah tega ne počnejo. Strinjam se z ugotovitvijo, da je Kul Slo jezikovno na zelo zavidljivi ravni. mimika

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

1. mar 2006 12:42

Ni res- pri nas na Fakulteti za upravo so določeni profesorji zelo natančni pri postavljanju vejic, pisanju besed z veliko začetnico- po domače rečeno je zaradi tega marsikdo odletel na izpitu. Lep dan vam želim

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

1. mar 2006 13:50

Rozanec, pri nas tega niso počenjali. torej plus za Fakulteto za upravo. mimika

Simona84  

1. mar 2006 13:55

V določenih pogledih pa res Lep dan vam želim

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

1. mar 2006 14:44

Na kemiji so se pri popravljanju naših umotvorov zelo jezili, ker študenti niso znali slovnice. Moram reči, da so kar opozarjali na vejice in podobne zadeve, tako pri izpitih kot tudi pri seminarskih. Da ne govorimo o poročilih za vaje! Kako so se sošolci jezili, ko so dobili vrnjeno in popravljeno. Ne vsebino, ampak slovnico! Me je zelo prijetno presenetilo, saj na tehničnem faksu "popravljanja vejic" ne bi pričakovala. V srednji šoli (gimnaziji) me je pa motilo, da smo imeli veliko veliko več književnosti kot slovnice. Saj je pomembno, da poznamo slovenske in svetovne književnike, njihova dela, jih znamo razčleniti, uvrstiti v obdobja zgodovine, vendar je po mojem mnenju bolj pomembno to, da znamo, da se ne piše zaželjen ampak zaželen (izhaja iz glagola "želeti" in ne iz želje!). Da je kratica za gospo ga. in ne g. Da polovičnega vikanja NI ("lepo, da ste prišli" in ne "lepo, da ste prišla"). Pa še bi se dalo naštevati. Atina

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

1. mar 2006 15:28

Atina verjetno kaj takšnega tudi na tehničnem forzmu ne bi pričakovala: http://www.elektro-n.com/forum2/viewtopic.php?t= Pa to ni edini tovrstni forum s tako rigoroznimi pravili. Na začetku je bilo kar dosti hude krvi, potem pa se je obneslo. lp

Simona84  

1. mar 2006 15:52

Vlado sem brala- to pa so stroga pravila! Kar poglejte si to stran. Lep dan vam želim

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. mar 2006 17:20

Krasna pravila in že na začetku dve pravopisni napaki. Če ste tako spretni z jezikom(v pisani besedi), kako šele spretno vrtite kuhalnice, kar je na tem forumu tako zelo pomembno. frina

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

1. mar 2006 17:32

Frina, tudi jaz sem takoj opazila nekaj napakic, in to slovničnih in vsaj eno stilsko. Pa ne bom dorbnjakarska, naj ostane med nami. Lepo je že to, da sploh opozarjajo na uporabo lepega in pravilnega jezika med strogo tehničnimi tipi. Mi na tem našem forumu pa tudi gremo lepo dalje. Mamamia mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

1. mar 2006 18:50

"Pred časom mi je kolega, profesor z Svobodne univerze v Berlinu povedal, da on opozarja študente tudi na jezik; na pogoste napake, ponavljanje (razen strokovnih izrazov) besed, vrstni red... To me je zelo presenetilo. Na naših fakultetah tega ne počnejo." je zapisala mamamia. Zanesljivo nekateri to počnejo. Za fakultete ne vem, čeprav je eden mojih profesorjev na faksu izrazito skrbel za lep jezik, številnih pa se tudfi spominjam po kvalitetnih predavanjih, bistven sestavni del takih predavanj je tudi lep jezik. Za srednje šole pa upam, da številni učitelji to počneMo. Ravno danes smo v enem razredu pri enem ustnem spraševanju vsaj kakšne 5x popravili iz "pogoji" na "razmere", pa potem še razložili razliko. Pa ne jaz, to so naredili kar dijaki in to tako, da bi jaz zanesljivo tega ne naredila bolje. In - da ne bo pomote, ni bila slovenščina. Je pa res, da se mi, čeprav redko, zgodi, da ob vračilu kontrolnih nalog kakšen od dijakov reče: zakaj pa popravljate slovnico, saj tole je biologija. In je spet priložnost za komentar. rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti