Pa saj to ni res....

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

25. feb 2006 21:36

Ne vem, zame je na takšnem forumu dlakocepstvo, če se preveč obregnemo ob neke slovnične napake, ki jih delamo nehote, ali na tiste, kij ih opazijo zgolj strokovnjaki za jezik(uporaba rodilnika in tožilnka, kakšna vejica, morda kakšna besedna povezava, ki je v pgovornem jeziku običajna, v knjižnem pa ni najbolj dobrodošla). Niti najmanj me ne moti, če kdo v receptu ali kako drugače uporabi narečni izraz - to je zame prej spoštovanje značilnosti jezika kot pa spakedranščina ali celo neznanje, čeprav se jaz običajno potrudim in damkak narečni izraz pač v narekovaje. Ni pa zame dlakocepstvo, če nekdo jasno in glasno reče, da mu ni všeč, če nekdo tudi na forume piše v popolnma pogovrnem jeziku z vsemi spakedrankami vred: Kva pa je, men je to tko zorn, sem biu ke, jest sem uprašal, mija sma bla, poj vun (midva sva bila oziroma geva ven - za tiste, ki ne razumejo štajerščine) - ne gelde na to, s katerega konca Slovenje to prihaja. Meni so to ne zdi primerno, se mi pač zdi, da je pisanje v materinem jeziku izraz spoštovanja do njega. Morda tudi zato, ker se na nek načnin ukvarjam s poklicem, v katerem je uporaba jezika zelo pomembna, čeprav so tu za mano še lektorji. Se mi zdi, da nas nekako večina piha v to smer. Zase vem, da imam nekaj težav s postavljanjem vejic, a se počasi popravljam, tudi ker prisluhnem opozorilom lektorjev. Inprepričana sem, da me na forumu nihče nebo klistiral, če bom s kakšno besedo usekala mimo ali narobe postavila nekaj vejic, dokler se bo iz mojega pisanja dalo razbrati, da se vsaj trudim. Naš materin jezik pa si menda ja zasluži vsaj to. Maamia mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

26. feb 2006 10:20

mamamia je napisal/a:
Niti najmanj me ne moti, če kdo v receptu ali kako drugače uporabi narečni izraz - to je zame prej spoštovanje značilnosti jezika kot pa spakedranščina ali celo neznanje, čeprav se jaz običajno potrudim in damkak narečni izraz pač v narekovaje. Ni pa zame dlakocepstvo, če nekdo jasno in glasno reče, da mu ni všeč, če nekdo tudi na forume piše v popolnma pogovrnem jeziku z vsemi spakedrankami vred: Kva pa je, men je to tko zorn, sem biu ke, jest sem uprašal, mija sma bla, poj vun (midva sva bila oziroma geva ven - za tiste, ki ne razumejo štajerščine) - ne gelde na to, s katerega konca Slovenje to prihaja. Meni so to ne zdi primerno, se mi pač zdi, da je pisanje v materinem jeziku izraz spoštovanja do njega. Morda tudi zato, ker se na nek načnin ukvarjam s poklicem, v katerem je uporaba jezika zelo pomembna, čeprav so tu za mano še lektorji. vsaj to. Maamia mamamia
S prvim delom se popolnoma strinjam. Zame pa je dlakocepstvo če kdo nerga nad pisavo drugih. Različni smo po izobrazbi, predznanju, izkušnjami....Tele forumi so nova oblika komunikacije med ljudmi in to je nekaj ( po moje ) vmes med pogovorom in pisanjem. Osebno so mi veliko bolj všeč besedila ki so pisana pogovorno. Tam nekje ena punca jamra, da po petkrat prekontrolira kaj je napisala, ima strašno tremo.......A je to smisel foruma? Napišite da je forum samo za intelektualce, po možnosti slaviste pa si imejte svoj forum. Kaj pa naj delajo mlade punce, ki se v tem kapitalističnem svetu ne bodo mogle izobraževat, bi pa vseen kaj skuhale, za knjige pa ne bo denarja, na forum jih pa ne boste pustile, zaradi nepravilne rabe recimo rodilnika. Sam imam veliko kuharskih knjig ( v slovenščini, srbohrvaščini in angleščini ) in te so pisane v slovnično pravilnem jeziku.Recept mi je veliko bližji če piše, recimo vzameš kremenatlec, ga nahitr prepražiš pol pa tenstaš....( to sam si zmislu ). Poanta je v tem: tole je kulinarični forum, ne ljude strašit s ne vem čim! ( vem da je moja slovenščina boga, imam tehnično izobrazbo, precej časa sem živel v tujini, pa kaj pol, ne kandidiram za profesorja) pa brez zamere ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

26. feb 2006 10:50

ežoj,milsim, da me nisi povsem razumel. Tvoja slovenščina je v redu, sama tudi nisem jezikoslovec, napisala sem samo, da mene pač moti, če nekdo piše "jest sm vidu" ali "jas sn vido" namesto "sem videl" ali "sem videl". To pa bi moral obvladati vsak, tudi na kulinaričnem forumu. Sicer pa je za naju oba dovoj prostora, kaj praviš? Mamamia mamamia

ežoj  

27. feb 2006 0:42

mamamia je napisal/a:
Sicer pa je za naju oba dovoj prostora, kaj praviš? Mamamia mamamia
Seveda! ežoj

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

27. feb 2006 9:11

anamarija, kaj se res tako sekiraš zato? Joj, ne, no! Jaz prav rada prebiram tvoje prispevke in me nič ne moti, kakorkoli kdo piše! Če bi jaz tolikokrat šla skozi napisano, ne bi nič napisala... (navadno samo napišem in pošljem, za več ni časa;) Tudi od Lady L rada preberem, pa sploh ni v slovenščini;) Moj moto je pač: "Živi in pusti živeti!" ali kot bi moj oče citiral: "Pusti mojga slavčka peti, kakor sem mu grlo ustvaril!":) Pa to odgovori vsakemu, ki te bo sekiral;) Ker je to znan slovenski pesnik napisal, bi jim moralo zavezat jezike, hihi;) Veri

alex5kids  

član od: 1.11.2005

sporočila: 13

27. feb 2006 10:45

Sasenka je napisal/a:
Skratka, določene stvari preslišim ali spregledam, določene žal malo težje (recimo nepravilno rabo tožilnika pri ženskem spolu, neuporabo dvojine, itd.), grem pa redko tako daleč, da bi uporabnika foruma na to javno opozarjala.
Ko to berem, me je ze strah kaj napisati. Zivim ze od otrostva v tujini, nikoli nisem hodila v kaksno slovensko solo, tako da pravzaprav nimam pojma o dvojini ali tozilnikov, itd... Zato tudi veckrat ne odgovorim na kaksno temo alex5kids

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

27. feb 2006 10:59

Ežoj, hvala za" punco". Tudi jaz sem bila včasih punca. Torej pri meni ni več pomoči, kar se jezika tiče. Sama vem, da imam težave ne le s slovnico,(ko smo jo imeli sem špricala). Veri, ne sekiram se, toliko kot sem se. Da je pa trema malce minila, sem vsem vam hvaležna. No že to, da kar korajžno pišem na forumih (mislim, da sem prav sklanjala, nisem pa prepričana ), je dokaz temu. Lep pozdrav vsem Anamarija

ežoj  

27. feb 2006 13:25

alex5kids je napisal/a:
Zivim ze od otrostva v tujini, nikoli nisem hodila v kaksno slovensko solo, tako da pravzaprav nimam pojma o dvojini ali tozilnikov, itd... Zato tudi veckrat ne odgovorim na kaksno temo alex5kids
Sva že dva podobna, le da jaz zdej živim v Slovniji. Samo ti piši, nč se bat: ežoj

ežoj  

27. feb 2006 13:50

Ko sem začel pisati na forumu ( rtvslo ), nekaj mesecev nazaj, sem se zelo " bal " in imel tremo, češ takoj me bojo pogruntal da ne obvladam pravilnega jezika. Goljufal sem tako da sem pisal zanalašč bolj nepravilno ( kva tam neki klatite, jst sm puvedo .....), pa še zraven uporabljajo ( tudi jaz ) angleščino, pisano fonetično ( đouk, baj d vej.......), pol sem pa ugotovil da nekateri znajo slovensko manj kot jaz in se nič ne delajo pa sem nehal s takšnim pisanjem. Mimgraede, tam na forumu je nenehno nekakšen boj, vsak proti vsem ostalim, ko prideš na ta forum je kot da stopiš iz zelo prometne ulice v miren vrt ali park. Upam da ne težim preveč. lp ežoj

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

27. feb 2006 14:27

Mene pa ne moti niti narečje (pravzaprav ga obožujem, se spominjam dni v štud. domu, ko smo vsak po svoje zavijali, pa smo se vsi razumeli). Ne moti me (pri forumih!) nepravilna raba vejic, rodilnikov, tožilnikov (malo me sicer "zaboli", a me ne moti preveč). Tudi me ne moti neraba dvojine (sicer je tudi mi ne uporabljamo). Moti pa me, če kdo piše besede v slovenščini, pa delo zelo zelo grobe napake. Primer: gdo, droptine, nigdar, razstopimo, zreski in podobno. To se zgodi največkrat zaradi neznanja in zdi se mi prav, če osebo opozorimo. Sama sem to parkrat storila prek zasebne pošte, da ni ravno vsak videl... Če jaz delam kakšne napake, me prosim popravite, nič ne bom jezna. Vsak dan se učimo, ne? Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti