25. feb 2006 21:36
Ne vem, zame je na takšnem forumu dlakocepstvo, če se preveč obregnemo ob neke slovnične napake, ki jih delamo nehote, ali na tiste, kij ih opazijo zgolj strokovnjaki za jezik(uporaba rodilnika in tožilnka, kakšna vejica, morda kakšna besedna povezava, ki je v pgovornem jeziku običajna, v knjižnem pa ni najbolj dobrodošla). Niti najmanj me ne moti, če kdo v receptu ali kako drugače uporabi narečni izraz - to je zame prej spoštovanje značilnosti jezika kot pa spakedranščina ali celo neznanje, čeprav se jaz običajno potrudim in damkak narečni izraz pač v narekovaje. Ni pa zame dlakocepstvo, če nekdo jasno in glasno reče, da mu ni všeč, če nekdo tudi na forume piše v popolnma pogovrnem jeziku z vsemi spakedrankami vred: Kva pa je, men je to tko zorn, sem biu ke, jest sem uprašal, mija sma bla, poj vun (midva sva bila oziroma geva ven - za tiste, ki ne razumejo štajerščine) - ne gelde na to, s katerega konca Slovenje to prihaja. Meni so to ne zdi primerno, se mi pač zdi, da je pisanje v materinem jeziku izraz spoštovanja do njega. Morda tudi zato, ker se na nek načnin ukvarjam s poklicem, v katerem je uporaba jezika zelo pomembna, čeprav so tu za mano še lektorji. Se mi zdi, da nas nekako večina piha v to smer. Zase vem, da imam nekaj težav s postavljanjem vejic, a se počasi popravljam, tudi ker prisluhnem opozorilom lektorjev. Inprepričana sem, da me na forumu nihče nebo klistiral, če bom s kakšno besedo usekala mimo ali narobe postavila nekaj vejic, dokler se bo iz mojega pisanja dalo razbrati, da se vsaj trudim. Naš materin jezik pa si menda ja zasluži vsaj to. Maamia mamamia