Pa saj to ni res....

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

27. feb 2006 15:05

alex5kids je napisal/a:
Ko to berem, me je ze strah kaj napisati. Zivim ze od otrostva v tujini, nikoli nisem hodila v kaksno slovensko solo, tako da pravzaprav nimam pojma o dvojini ali tozilnikov, itd... Zato tudi veckrat ne odgovorim na kaksno temo alex5kids
joj, ti kar napiši in se ne oziraj na naše slaviste. Tudi meni ni šla slovenščina od rok, pa se ne sikiram več. Res je lažje prebrat stavek v pogovornem jeziku, kot pa v dialektu in slengu, a če manjka rodilnik, tožilnik ali pa dvojina bomo raazumeli kaj si mislila povedati. marelica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

27. feb 2006 15:13

Ežoj, to si pa res dobro ugotovil. Ko prebiram neke druge forume, grem hitro dol, ker koliko se tam pljuvajo....Res, tale kulinarika je kot mirna stranska ulica, proč od neke velike gneče, kjer se vsi prerivajo in so nervozni. Mi pa malce podebatiramo, tu in tam koga zanese, pa se mu (mi) "opere glava" in spet gremo z roko v roki dalje. Tako nekako kot je napisala Atina menim tudi sama. Alex5kids - samo hrabro, tvoja slovenščina je čisto v redu. Veri gud... Hm, tako kot smo začeli, nas lahko Drnovšek vključi v kakšno svojo mirovno misijo.... Mamamia mamamia

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

27. feb 2006 15:18

Ja, jaz veljam za strogega administatorja. In se hitro ujezim, če kaj ni prav. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4745

27. feb 2006 15:45

mamamia je napisal/a:
ežoj,milsim, da me nisi povsem razumel. Tvoja slovenščina je v redu, sama tudi nisem jezikoslovec, napisala sem samo, da mene pač moti, če nekdo piše "jest sm vidu" ali "jas sn vido" namesto "sem videl" ali "sem videl". To pa bi moral obvladati vsak, tudi na kulinaričnem forumu. Sicer pa je za naju oba dovoj prostora, kaj praviš? Mamamia mamamia
Tako je Tudi mene ne motijo slovnične napake, izpuščene črke, skloni, zelo rada preberem, kar napiše Lady L, mora biti takšen pozitiven sonček, me pa zelo motijo tisti "kva, jst, biu, sm..." . Ognjic

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

27. feb 2006 17:37

Ob prebiranju gornjih zapisov mi je prišlo na misel, da pravzaprav večina uporablja lep jezik, k sreči pa ne knjižnega, ki zveni preveč papirnato. Če bi vsaj toliko pazili na jezik na vseh TV in radijskih postajah, bi bilo kar preveč lepo. Celo v klepetalnici, kjer gre pogosto za zelo hitro zapisovanje odgovorov, je jezik večinoma na primernem nivoju. Pogosto sodelujoči takoj opozorijo novega klepetalca, da sleng ni zaželen. Tipkarske napake pa tam nikogar ne motijo, če le zaradi njih ne pride do spremembe pomena. Nadaljujmo po tej poti, pustimo, da nas bolj poučeni kaj naučijo, poučimo koga, če smo bolj poučeni. In - naredimo to na kulturen, prijazen način. Strpnost je lepa, premalokrat uporabljena beseda. rimljanka

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

27. feb 2006 17:46

Lepo ste to povedali o mirnem zavetju. Ne sodelujem v nobenem forumu, razen občasno na Odklopu in Mladini, ker težko berem sleng. Mogoče sem staromodna, kaj vem. Zame je pisana beseda pisana, govorjena pa govorjena. Mislim, da je pomembno, da ločimo med različnimi ravnmi jezika. Nihče ne pričakuje jezikovnih biserov, ampak zgolj mirno prebavljiv jezik. Zatipkane napake in manjkajoče vejice pa prav nikogar ne motijo. Še zlasti pa smo tolerantni do tistih, ki jim slovenščina ni materni jezik, ali pa živijo kje daleč in niso več vsakodnevno v stiku z njo. mimika

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

27. feb 2006 18:06

jernej je napisal/a:
Ja, jaz veljam za strogega administatorja. In se hitro ujezim, če kaj ni prav. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije
Jernej, jaz ti podelim nagrado najbolj strpnega administratorja na svetu ta trenutek! Pa imam kar nekaj izkušenj s forumi. Ah, pošteno si me nasmejal. lp, Marija

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

27. feb 2006 19:37

Že precej let se ukvarjam s pomočjo ljudem, ki imajo težave s pisnim komuniciranjem , predvsem z upravo. Ugotavljam, da je ljudi nepopisno strah, kako bodo kaj napisali, ali bo pravilna oblika, ali pravilna slovenščina. Vsebina vloga, pritožbe ipd. potem ostane tako postranska. Zato sem bila vesela forumov, ker se mi je zdel korak k pismenosti. Včasih pa po izletu na kak formu mislim, da nekateri še tega ne bodo več znali, kar so prinesli s šole, kjer učitelji in profesoeji matrni jezik priskutijo za vselej, iz šol pa prihajajo ljudje, ki ne znajo oblikovati niti navadnega dopisa. In najbrž za to ni kriv jezik na tej kulinariki, ampak tisti, ki čistunsko nadzorujejo naše blagorečje. Na drugi strani pa mi ni jasno, zakaj pa ti jezikobrižneži ne ustanovijo kakeka formuma, na katerem je mogoče popvprašati kaj o pravopisu. Tako pa zdaj na trgu ni niti ene same knjige, vsaj v našem mestu je ni, ki bi pojasnila osnove pisnega komuniciranja. Kako pa naj vemo, da se v dopis po novem ne vpiše več zadeva, da se s spoštovanjem piše spet Vi in Ti z veliko začetnico. Naskuharje in kuharice naj pustijo na miru gled jezeika, svojo jo strokovnost pa naj urejajo na npr. slovka forumu. Nič ne računam za idejo. frina

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

27. feb 2006 21:25

To pa res nisem vedela, da se v dopis ne piše zadeva. Bom začela pošiljati prošnje za službo, mi bo ta nasvet prav prišel! Hvala Frina! Ko sem že pri tem, res bi rada videla primer kake PRAVILNO napisane prošnje, dopisa ipd., da vidim, kako je prav. Je kaj na internetu? Atina

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

27. feb 2006 22:13

Kako se ne piše več zadeva? Kaj se pa potem napiše? Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtmalaga
Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti