27. feb 2006 19:37
Že precej let se ukvarjam s pomočjo ljudem, ki imajo težave s pisnim komuniciranjem , predvsem z upravo. Ugotavljam, da je ljudi nepopisno strah, kako bodo kaj napisali, ali bo pravilna oblika, ali pravilna slovenščina. Vsebina vloga, pritožbe ipd. potem ostane tako postranska.
Zato sem bila vesela forumov, ker se mi je zdel korak k pismenosti. Včasih pa po izletu na kak formu mislim, da nekateri še tega ne bodo več znali, kar so prinesli s šole, kjer učitelji in profesoeji matrni jezik priskutijo za vselej, iz šol pa prihajajo ljudje, ki ne znajo oblikovati niti navadnega dopisa. In najbrž za to ni kriv jezik na tej kulinariki, ampak tisti, ki čistunsko nadzorujejo naše blagorečje.
Na drugi strani pa mi ni jasno, zakaj pa ti jezikobrižneži ne ustanovijo kakeka formuma, na katerem je mogoče popvprašati kaj o pravopisu. Tako pa zdaj na trgu ni niti ene same knjige, vsaj v našem mestu je ni, ki bi pojasnila osnove pisnega komuniciranja. Kako pa naj vemo, da se v dopis po novem ne vpiše več zadeva, da se s spoštovanjem piše spet Vi in Ti z veliko začetnico.
Naskuharje in kuharice naj pustijo na miru gled jezeika, svojo jo strokovnost pa naj urejajo na npr. slovka forumu.
Nič ne računam za idejo.
frina