25. feb 2006 13:14
Bojda sem s tistega konca Slovenije, kjer govorimo najmanj v narečju. Pa ja ! Ko so me na mariborskem sodišču spraševali nekaj v zvezi z razmerami na sodišču v Slovenj Gradcu, sem svakinju, ki je mariborčanka, vprašala, zakaj tako. Ker imate koroški dialekt. Naj povem,da me je skoraj kap. Za prebivalce Šaleške doline je pomota, da smo Savinjčani ( škrti) ali da smo Korošci, nesramno nepoznavanje geografskih pojmov.Pa sem bila prepričana, da nimam dialekta.
Na srečo imam dobro predizobrazbo pri slovenščini. Na polici imam pravopis, pravila in slovarje. Velikokrat moram pogledati, kaj je prav. Kar pa ne izključuje pomot. Koliko od nas, ki smo na tem forumu pa ima tako dobre pogoje?
Prepričana sem, da je prav, da se večina udeležencev trudi, da napiše v čimboljšem jeziku. Konec koncev se tudi kulturni minister, od katerega bi se pravorečje moralo kar kaditi, niti ne potrudi dovolj.
Že nekaj deset let se ukvarajam z ljudmi, ki imajo težave pri pisnem komunicirajo. Strah jih je napisati vsako besedo. Bojijo se napak in da se jim bodo ljudje posmehovali. Zato sem vesela, da je možno pisati na internetu, kjer se ti nihče ne posmehuje. To po mojem vzpodbuja ljudi, da se udeležujejo in vzpostavljajo socilane stike, kar na nek način kulso tudi je.
Tudi je res, da se mi naežijo lasje, ko vidim, kakšne napake delajo naprimer pri vlogi za zaposlitev. Da imajo novinarji težave pri zanikanju in uporabi 2.sklona.
Včasih obiščem še kak forum, kjer je slovenščina kot gnojnica. In če natanko pomislim, nekateri sploh ne bi zmogli napisati drugače.
Delo s tipkovnico je v takih okoliščinah, da je napake težko odkriti, ker ne tipkamo slepo, ker je kontrola težja. Včasih kaj preberem, kar sem napisala in bi se najraje pretepla, ker vidim napake, ki jih pri hitri kontroli nisem opazila.
Vsem želim, da bi jim bi udeležba na teh straneh pomenila zadovoljstvo, brez strahu, da bo kdo ocenjeval, koliko slovenščine obvladate.
Drugim, ki so občutljivi na jezik želim, da so malo bolj strpni in da razumejo, da vsi nimamo enakih izhodišč. Tudi profesionalni kuharji od nas amaterjev ne terjajo, da poznamo vse njihove skrivnosti.
En ajmer krapov na narvečem vojzeku vam želim iz Veleja.
frina