29. jul 2005 8:56
Dobro jutro tudi iz moje strani!
Še sem z vami, čeprav se nič kaj ne oglašam, vas spremljam tako iz druge (ali tretje vrste), če mi le čas dopušča in navijam za vse, ki hujšate in seveda tudi za tiste, ki se trudite vzdrževati svojo težo. Jaz sem med slednjimi, pa se ne morem preveč pohvaliti - teža mi niha in mi je še ni uspelo umiriti, seveda so problem sladkarije, ki se jih prepogosto "spomnim". No, zdajle, ko je vroče, s tem ni problema in pojejo lubenice in melone, pa grozdje, breskve itd. Ravno včeraj sem si privoščila sadni dan in se danes počutim precej lažjo, morda bo danes padel še en sadni dan ali pa na pol zelenjavni - za večerjo (ali kosilo?) si bom morda privoščila stročji fižol v solati - če bom zmogla brez kruha ali pa vsaj samo z enim kosom. Najbrž je bolj pametno, da imam fižol za kosilo (to je tam okoli 17-ih), pa si potem za večerjo, če ne bo šlo brez, raje privoščim lubenico, kot pa obratno. Kaj pravite?
Se pridružujem tistim, ki hrano samo pogledajo, pa gredo kile že gor, tako da mi 4 kg res ni problem na hitro dobit, še ni dolgo tega, mislim, da mi je to "uspelo" na začetku tega meseca v 3 dneh malo povečane ješčosti in delno nepravilnih kombinacij (še daleč ne prenažiranja). Sem jih pa potem tudi hitro dol sklatila - z dvema sadnima dnevoma (glavna je bila po moje lubenica, tako da Marjanca - hvala za idejo, sedaj je tudi pri meni "redno na programu"). Takrat me je malo zadelo in sem rekla, da bo treba nekaj naredit - začela sem si vodit dnevnik prehranjevanja, telesne aktivnosti in teže - vsak dan. Trenutno sicer za dan nazaj, ampak je že napredek! Naslednji korak je priprava jedilnika za naprej in vztrajanje pri tem. Sedaj namreč delam po metodi - po grehu sadni dan in vem, da ni preveč pametno to prakticirati v nedogled. Čutim, da mi bo kmalu uspelo... Že to, da si napišem, kaj sem pojedla, mi pomaga pri tem, da ne grešim preveč. Je pa vseeno pomembno, da ko pretirano grešimo in si na hitro pridobimo nekaj kg, hitro ukrepamo. O tem piše tudi Judy Mazel v svoji knjigi "Zdrava vitkost za vse življenje" in glede na pridobljene kg predlaga 2 ukrepa, prvi je za manj kot 2 na hitro pridobljena kg, drugi pa za več. Ukrepov se natančno ne spomnim, zdi se mi, da v prvem primeru predlaga sadje za zajtrk in kosilo, za večerjo pa je lahko nekaj drugega, vendar ne pretežkega, v drugem primeru pa predlaga kar konkreten sadni jedilnik za 4 dni. Če koga zanima, lahko pogledam in napišem. Če me spomin ne vara, je vmes tudi lubenica, pa grozdje.
Glede debate o škodljivosti te metode hujšanja, naj povem le to, da je meni ta način pomagal težo spraviti v okvir normalne telesne teže, ki je nisem imela že od srednje šole naprej (pol svojega dosedanjega življenja!), da se mi je uredila prebava, ciklus ipd. Naši organizmi so različni, kar enemu škoduje lahko drugemu koristi in obratno. Rekla bi pa to, da bi bilo pametno, da bi se pred vsakim načrtnim hujšanjem vsak brez izjeme vedno (posebej še, če se nameravamo znebiti 10 kg ali več) posvetoval s svojim zdravnikom, ki bi mu obvezno naredil tudi krvno sliko ali pa morda še kaj drugega. Ko sem se jaz pri svojih 87-ih odločila, da poiščem strokovno pomoč, sem to tudi pričakovala, pa mi je zdravnica (no, sestra) merila samo krvni pritisk. Zahtevala tudi nisem, pa mi je danes malo žal. Tudi potem, ko sem shujšala najprej na 69 kg, ni bilo nobene druge preiskave. Ne, vem, a je to varčevanje, ali pa sem res jaz tista, ki bi morala "ziniti", da bi se kaj zgodilo. Če bi bilo kaj narobe, bi se to pri meni zgodilo tudi ob zdravniškem nadzoru. Pa sem bila s svojo zdravnico sicer super zadovoljna, da ne bo pomote. No, zdaj imam drugo zdravnico (zaradi selitve), pa je še nisem čisto "udomačila", sem pa v kratkem namenjena k njej s prošnjo za pregled krvi, mogoče že med dopustom. To bo pa kmalu. Jupi!!!!!!!!
Encijan