31. maj 2010 16:16
Vanjič, kot si že zadnjič ugotovila, v tej lepi deželi je en tak namrgoden vtis. Ljudje v uradih, trgovinah - imajo tisto brezirazno faco. Človeka, ki se nasmehne, si človek zapomni predvsem zaradi tega, ker je to na teh prostorih to precej redka stvar. Namgrodenih oseb s sklonjeno držo in pogledom v tla, tea je pa kot solate. Pa takih, pri katerih izraz ne pokaže nobenega občutka in ga je hudičevo težko "prebrati", takih je tudi za moj okus preveč.
Etnos in etos imata eno čudno dialektiko na Slovenskem.
Tu se preveč ljudi fura na neko kao trpljenje in pomanjkanje veselja na eni strani, spremlajajoča z maso zavrstosti. V treznem stanju je večina plebsa psihično zavozlana. Joie de vivre ne stanuje tukaj. Ali pa se skriva. Včasih me prevladujoče stanje duha v Sloveniji spominja na tisto selendro iz filma Chocolat.
V takem stanju duha se bodo ljudje pač fajtali za "pravico do prečkanja ceste", bolj ko bodo škripale zavore, bolje bo, da se vidi, da "imam JAZ pravico prečkati cesto". Pa v takem stanju duha se bodo ljudje borili za najbolj banalne pravice in tisto kar je "mojega", pa magari bodo stroški boja bistveno bistveno večji od tega, koliko bi se s tem dobilo. Marjan Jerman ima oddajo, v kateri se ljudje leta in leta sovražijo zaradi pol metra blata in te stvari rešujejo sodišča in ko se sodišča naveličajo, takrat so pa "itak vsi podkupljeni".
V tem etnosu in etosuje nekaj razdiralnega, ker se preveč intenzivno bori za minorne in nepomembne cilje in jasno, premajhni dosežki seveda nikoli ne komenzirajo silnega vložka energije. In potem, ker ni zadovoljstva, se pač išče nekaj novega. Ker se ne zna iskati v kvalitetnem, se vedno znova išče nova kompenzacija v nekvalitetnem. In zato se da razloižti, zakaj ta etnos ni miren, če ne najde svojega nasprotnika, ga postavi na drug breg potoka in potem ga cilja s kamni in se pri tem sklicuje na svoje pravice. Po možnosti si za nasprotnika najde kakega relativno bližnjega. Pa nekaj je v tem etnosu, da v primeru, če je še kako skregan med sabo, ko najde koga, ki je za mišjo dlako boljši v kakšnem elementu - takrat pa vsi s krepelcem in osirjem nanj! Velja isto tudi v primeru, če se najde koga, ki je šibkejši. Ekzerciranja premoči krdela nad šibkejšo skupino - tega smo mnogo videli na naših prostorih.
Tudi literati so se od bridkosti zaradi takega stanja ponavadi kar opijali, dokler jim niso jetra razpadla. Prelepe pokrajine kot jih še v pravljicah ni, po njej pa v večini zlobni grdi škrati. Po Cankarju se je še Bog razjokal (očitno mu je zmanjkalo idej), ko je videl Slovenca, da se joče...
Vendelina jr.