"bonton"...?

tema je zaklenjena

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

31. maj 2010 11:53

Gigi_84 je napisal/a:
Sem tudi že videla starejšega možakarja kako nonšalantno vrže plastenko iz avta (še ena taka zadeva, kjer dobim pike).

Sva že dve. Ali pa, da ponudiš otroku bombon, ga odvije, papirček vrže na tla, starši pa zraven, vidijo, pa nič ne rečejo. Vzgoja za čisto okolje se prav tako začne doma. In akcija 'Očistimo Slovenijo', ki so jo vsi razglasili za uspešno, po mojem mnenju ni ravno uspešna, če ljudje ne naredijo premika v glavi - po očiščenih poteh sem slab teden po akciji videla sveže odvržene plastenke, pločevinke, vrečke.

A to je že druga tema.

Atina

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

31. maj 2010 12:06

Ko smo ravno pri prometu, me presenečajo ženske v njem, negativno, če so nekaj časa nazaj veljale za bolj previdne, prevdarne in podonbo se je situacija precej spremenila. Zadnjič je neka gospodična ali gospa na avtocesti ko smo mi vozili normalno ob jutranji konici po avtocesti 80-90kmh, je ženska vozila med nami cik cak iz prehitevalnega na odstavni, ko je pri manevru s sto kmh na uro izsilila mene iz odstavnega na prehitevlani, sem zadaj opazil celo dva otroka...ko sem ji boblendal, potrobil in z rokami pokazal če se ji to zdi normalno, se je bila pripravljena celo kregat. Če ji je ogrožat sebe in otroke užitek in kako posebno zadovoljstvo naj se gredo doma igrat rusko ruleto ali kaj podobnega, mojega otroka in moje bližnje zaradi takih in podobnih fetišev pa naj pustijo pri miru. Vsaj materinski čut bi tu moral igrati kako vlogo.

neznan uporabnik

31. maj 2010 12:06

No dobr. Ampak zdej bi pa jaz nekaj drucga: ali imamo vsak od nas v življenju vsaj eno(1), eno(1) samo samcato dobro in pozitivno in perspektivno izkušnjo? Bi me veselilo jo prebrat.. Vem, da naklado (in osebni rating magari) dvigujejo slabe novice, kajti najboljša novica je slaba novica.. pa vendar..... Saj vemo tisto, a ne: Zgledi vlečejo? japaja

Gigi_84  

član od: 26.8.2008

sporočila: 331

31. maj 2010 12:10

Ja, to je vse stvar vzgoje in kultura naroda. Pa ustavljanje na prehodu za pešce, hupanje, mahanje z rokami... Čeprav, mislim, da tako grozni spet nismo. Sem v Bolgariji doživela šok, ko se nisem upala prečkati ceste. Hupanje vsepovprek, preklinjanje, nihče ti ne ustavi na prehodu za pešce. Brez pretiravanj, čisto stereotipno. Dejansko je vse na nas, kako bomo vzgojili svoje otroke. Gigi_84

neznan uporabnik

31. maj 2010 12:15

Po moje v Bolgariji ne berejo modnih nasvetov Vendeline jr., kajti sicer bi (vsaj ženske) vedele, kako in s čim se ustavlja promet ... japaja Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 31. 2010 12:15

neznan uporabnik

31. maj 2010 12:18

Joj, sori Gigi_84, očitno ti nisi prebrala prometno ustavljalno modnih nasvetov???!!!! (je pa še ena možnost: enostavno ne delujejo) japaja

matejac  

član od: 8.6.2004

sporočila: 446

31. maj 2010 12:29

Evo ena pozitivna: ko sem danes čakala na parkirni (ker zadaj ni bilo nikogar), je en možakar prišel mimo avta, mi potrkal na šipo in z gesto pokazal naj počakam, da gre on ven,... lepo ane? Ma kaj ko mi je pa prej en približno iste starosti v audiju a6 kmalu odnesel sprednji del avta In vedno mi je fajn, ko mi kakšen moški ali pa fant da prednost ali pa ko mi ni treba prijeti steklenice vina in si (ob moški družbi) sama točiti vino. Pa lepo je, ko mi nekdo, ki ga kličem reče, da me je lepo slišati. In se zgodi. In tudi jaz javnim uslužbencem, ki mi dajo kakšno informacijo zelo rada rečem: najlepša hvala, zelo ste prijazni. In to tudi resno mislim. In ker živim v manjšem kraju, včasih koga vprašam, če rabi prevoz (da ne čaka avtobusa 2-3 ure)... Pa se mi zdi, da samo zaradi sebe ali pa zato, ker mi je lepo videt zadovoljstvo na drugih obrazih. In včasih ni treba veliko. Pa res lep in čimkrajši ponedeljek vam želim (komaj čakam konec tedna press) Mateja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

31. maj 2010 12:33

Ko omenjamo parkiranje na mestih za invalide:

V Mariboru so (morda celo prekopirali) ravnali podbno kot v Zagrebu: ob parkirnih mestih za invalide so na table napisali: Zasedli ste moje parkirno mesto; ali vzamete tudi mojo invalidnost?

Dobro, tistim z nizkim čelom in premosorazmerno širokimi rameni to itak ne pomaga, marsikomu pa ...

Kakorkoli obračam, pri mladih vidim veliko lepega, celo več kot pri starih. Gre pa tudi za to, s katere višine in s katerega zornega kota gledaš.

In sem bila nadvse ponosna, ko so naši vsi štirje otroci s prijaznim "Dober dan" in "Kako ste kaj"  pozdravljali delavce, ki so nam prekrivali streho in urejali okolje,  jih vprašali če bodo še kaj popili oziroma če kaj potrebujejo.

Se vidi, da zgledi vlečejo....   

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

31. maj 2010 15:06

@Kozamurnik: Moja oma pred 30, 40 leti: Ja, ta mladina nima nobenih manir! Gleda skoz okno avtobusa in ne vidi, da kaksna nosecnica ali starejsi moski (tisti, ki je maloprej zapustil posto) rabita sedez!

Mislim, da se casi niso nic spremenili. Po moje je cisto tako, kot je bilo, ko sem bila se jaz najstnica. Vljudni starsi vzgojijo vljuden narascaj.

Dejstvo je, da hocemo (hocejo) vsi imeti vsi svoj prav in pri tem trmasto vztrajajo (vztrajamo). Bolj pomembno je zmagati bitko, kot pa spremeniti svoje mnenje. Saj "sedeti in vstati" v avtobusu je samo sprememba v mnenju, a ne. Najprej sem se odlocila, da bom sedela, ker se je situacija spremenila, bom spremenila mnenje in odstopila sedez osebi, ki ocitno nekoliko tezje stoji. Ni treba vztrajati na tem, da je bil sedez ob vstopu na avtobus prazen in je MOJ!!

Pa nazaj k bontonu: Cisto vse sem ze ujela (sebe sploh ne izkljucujem) napisati nekaj, kar me je presenetilo. Tudi tole drejckovo izjavo na prvi strani. Pa imam o fantu sicer zelo lepo mnenje.In ga tudi ne mislim spremeniti.

Glede na to, da gledam na stvari drugace in jih tudi cisto prevec analiziram se tale ugotovitev:

Ko sem septembra takole vijugala po Sloveniji, se ustavljala na prehodih za pesce, me nikoli nihce od njih ni pogledal, kaj sele naredil gesto v zahvalo, ker sem ga lepo spustila in se nisem guzvala za avtom pred mano, da bi bila hitreje v City Parku ali kakem drugem centru. Saj poznate situacijo popoldne ali v soboto dopoldne, ko je kar tezko preckati cesto. In druga, ko je zmanjkalo pasu in sem se morala prikljuciti sosednji koloni? Good luck with that.

Fast forward: letosnji april. Spet jaz, v Ljubljani podobna situacija z voznjo po mestu in prikljucevanjem v sosednjo kolono: Nobenih tezav. Vedno znova so ljudje na cesti "vljudni" do mene. Hmm? Kako lepa sprememba!

Dokler me nekdo jasno ne pove, da je to po vsej verjetnosti zato, ker imam to pot avto z Italijansko registracijo!

P.S: Koncno sem docakala malo bolj zanimivo temo, kjer se bodo iskre kresale. Vas imam zato manj rada? Ne.

Vanja

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

31. maj 2010 15:19

Vanja_v_ZDA je napisal/a:
Ko sem septembra takole vijugala po Sloveniji, se ustavljala na prehodih za pesce, me nikoli nihce od njih ni pogledal, kaj sele naredil gesto v zahvalo, ker sem ga lepo spustila in se nisem guzvala za avtom pred mano, da bi bila hitreje v City Parku ali kakem drugem centru. Vanja
A ni nekako tako, da smo dolžni ustaviti pred prehodom za pešce, če le-ti čakajo na prečkanje ceste? PS: Meni pa je grozno, če se pešci zahvaljujejo vozniku, ker je ustavil, hkrati pa že skoraj tečejo preko ceste, da le ne bi preveč ovirali prometa. A ni to njihova pravica? sara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti