31. maj 2010 9:03
No. ja. Whatever.
Tisti dril dober dan-nasvidenje-hvala lepa-prosim....to je stvar domače vzgoje. Ta vzorec človek dobi ali pa ga ne dobi doma. In tudi otrok dobi ali pa ne dobi tiste sproščenosti, da z navdušenostjo pozdravlja znance staršev (so petletniki, ki silno radi pozdravljajo odrasle ljudi, ker so tako na nek način na istem nivoju....in potem to rutino prinesejo s sabo v odraslo življenje) ali pa, da otrok kar malo gleda dol in je v stiski in potem tista starševska..."no, kako se reče!?". In potem otrok to lesenost nese s sabo v ostala leta. Ne vidi nič. Čez nekaj časa se ni treba niti delati več, da ne vidi, ker RES ne vidi. Najprej ne vidi starejših na busih, potem ne vidi sodelavcev, če jih sreča v mestu, potem pa postane ena zoprne potuhnjena struktura. Okej, ni nujno, da gre razvoj tako linearno, ampak trend je pa vsekakor tak.
Ker človek, ki v domači vzgoji ne dobi tiste sproščenosti in talenta, da se bo znal nasmehniti, tak ne bo prepoznaval socailnih situacij. Tak pač ne bo prepoznaval tega, da se npr. na pošti ne gre v konici dneva in potem ustavljati cele vrste. Tak ne bo prepoznaval tega, da se npr, v hipermarketu ne "seka vrst pred blagajno" zato, da bi prišel do pete stalaže (izvoli, pojdi paralelno s tole hojnico, pet metrov več hoje v trgovini ni še nikogar trajno uničilo). Tak človek tudi ne prepoznava tega, da ni ponedeljkova jutranja prometna konica za to, da bi se vsi umikali njemu, ker se mu pač mudi (in bo še vedno izsiljeval vse ostale udeležence v prometu, vključujoč reševalno vozilo). Tak človek tudi ne bo prepoznal znakov ne svojega partnerja in tudi znako, ki mu jih dajejo otroci (če bo po neserči šel v prokreacijo, namesto da bi, preden se loti tega, malo počistil po svoji psihi) in bo veliko večino časa namišljeno bitko z vsem ostalim svetom. Ker, če ne prepoznavaš socialnih situacij, potem hudičevo slabo stopaš v interakcije in ko že stopaš je to bolj bojno področje kot pa področje sprostitve.
Tako tole gre, če si zadevo razložiš. Samo je pa tako, da vsak, ki si zmore tole razložiti, vsaj enkrat (v resnci pa večkrat) pride do točke, ko si misli, Pa hudiča, pa kaj imam pa sam od tega, da razumem vse te kokoše in petelinčke, ki motijo moj vsakdanjik, a tem RES nikoli ne potegne, da se zajedajo v prostore drugih zaradi tega, ker ne definirajo svojega? Skratka, sentiment, ki se je zgodil drejčku, se ni zgodil samo njemu. Je pa res, da je drejček prostodušno iskren (da se razumeva, kolega, šel si way off line), ostali smo pa bolj politično korektni. Tako da, če obstaja kdorkoli, ki v mislih še nikoli ni nikogar pošiljal na zelo abstraktna mesta....naj se mi javi, častim zelo dobro kosilo.
Sama sem šele pred kratkim presegla fazo, ko so mi šle take situacije na jetra in sem jezo tudi zadržala v mehkih organih trebušne votline. Sem, nekako interiorizirala, da ljudje različno prepoznavamo socialne situacije (od enostavnih tipo čakanje v vrsti do bolj kompleksnih). S tistimi, ki jih podobno prepoznavamo, se da komunicirati in sobivati, s tistimi, ki jih prepoznavajo popolnoma drugače, se pa ne splača mučiti. Lahko smo iz istega kraje, iste ulice, lahko smo tudi iz iste širše familije - ampak jezike govorimo pa čisto druge. In je škoda energije za pisanje slovarjev, ki bi prevajali naše govorice. Čisto vsega se pač ne da prevesti. Sama se zato poskušam izogibati situacijam, kjer lahko pride do brezveznih stresov (npr. hipermarketno nakupovanje v sobotu dopoldne), če pa pridem v situacijo, ki me iritira (zadnjič me je motil petletnik, ki se je v čakalnici upravne enote na Tobačni vozil s skirojem in to sem tudi povedala njegovim staršem), vljudno povem, kaj me iritira. Kdor razume, razume. Kdor ne razume, da po tem vsaj mir.
Vendelina jr.