31. maj 2010 11:13
No tole je pa zanimivo
verjetno vsi včasih rabimo spustiti malo pare, ko nam pritisk dvigne.
Po mojem mnenju je pomanjkanje empatije temelj nestrpnosti, posploševanje pa njeno lepilo.
Tudi sama sem na takšnem delavnem mestu, da se vsakodnevno srečujem z množico ljudi. Tako da takšnih in drugačnih pripetljajev ne manjka. Moram pa priznati, da me je v začetku presenetilo, zdaj pa mi je že kar malo zabavno, ko odrasel ali pa starejši posameznik pride do tebe in te brez pozdrava, brez besede gleda kot čuk. Potem pa se en čas gledava. Sledi moj drugi ali tretji "dober dan" in potem "želite". Kar jih ponavadi malo zmede. Pustimo to, da za nekatere sem tam samo zato, da izlivajo svoje frustracije.
Ker vodim skupine po razstavah, znajo biti večje skupine svojevrsten izziv. Kar nekaj časa se mi je dogajalo "joooj, spet ti srednješolci, ki so jih prisilili, da pridejo in bodo spet brezobrazno klepetali, zvonili bodo mobiteli, nikogar ne bo nič zanimalo!" Rezultat je bil vzporedno sorazmeren z mojim odnosom. H krati pa so mi dvignile pritisk babice s tretje univerze, ki zamujajo na vodstvo, ker si imajo toliko za povedati, preden vstopijo v galerijo, ki so prepričane, da zato ker so že pol stoletja na svetu ne rabijo upoštevati nikogar in nič. Jah je že tako, da se več muh ujame na med kot na kis. In ko se je spremenilo moje pričakovanje do ljudi, predvsem pa moj pristop, mi je postalo delo veselje in svojevrstno zadovoljstvo. Ni je večje nagrade, kot če pritegneš človeka, ki ga ob prihodu niti najmanj ne zanima to kar misli, da boš povedal. Veliko vlogo so pri tem odigrali moji nadrejeni in moji mentorji, ki so znali svetovati in mi posredovali prava znanja.
Z bontonom je pa tako, da so tisti, ki ga na veliko na ustih nosijo zgrešili njegovo bistvo. Spoštovanje se ne podari, ampak se ga zasluži. Strpnosti pa nam manjka vsem, z mano na čelu.
Pa še ena pozitivna: Kulinariko spremljam že vrsto let, predvsem sem zbirala in preizkušala recepte. Pred kratkim pa sem se tudi registrirala kot uporabnik in sedaj sodelujem tudi pri debatah. Za registracijo sem se odločila, ker se mi zdi kulturni dialog veliko bolj na nivoju, kot ga srečujem na drugih forumih.
In vsakič se z veseljem vračam sem.
OleaSativa