11. jan 2008 11:02
Z leti sem spoznala, kakšnos rečo sem imela svojimi starši (podobno kot dear vendy). Ko sem pri sedmih letih na Tv videla en hudo strasten prizor in so me bile same oči , pa neugodje, mi je oče z zelo preprostimi besedami, brez zadrege, povedal, da to počno ljudje, ki se imajo radi, ker je tudi to eden načinov, da si izkažejo ljubezen. In na vprašanje, ali to počneta tudi onadva z mamo, je rekel da ja, saj se imata vendar rada. Le da so te ne počne pred drugimi, ampak samso, ko sta sama, na tv pa to vidimo zato, ker film pripoveduje o ljudeh, ki se imajo radi. Nobene velike filozofije in ne vem kakšnih besed, samo preprosta razlaga, ki mi je bila takrat več kot dovolj.
Kaže,d a sem imela srečo tudi v šolo. Učitelj bilogije nam je v 7. ratredu (leta 1973, 1li 74, tu nekje) tako preprosto razložil nekatere stvari o moškem in ženskem telesu, da je doma padlo zgolj kakšno podpvprašanje, na gimnaziji pa smo o teh rečeh kakšno rekli na predavanju o kontracepciji (v prvem letniku). Zraven je il tudi naš razrednik in z njim smo se potem pogovarjale še o splavu in na srce nam je položil toliko misli in vprašanj, na katera naj si odgovorimo, da se ga še danes s hvaležnsotjo spominjam. In marsikatero njegovo besedo sem uporabila tudi v pogovorih s sinom in hčerko o teh rečeh.
Zato v zgodnjih otroških letih ni toliko pomembno, kaj otroku rečemo, pomembno je le, da ga ne pustimo brez odgovora. Res pa je tudi, da nam je danes lažje, saj v časih, ko smo mi bili otroci, ni bilo toliko primerne literature kot je danes. Knjigo Bratec dobi sestrico imamo še danes na polici in se z našima študentoma velikokrat smejimo, ko se spominjamo prvih vprašanj in debat o spolnosti.
Ko je bila svakinja noseča, je začela moji takrat pet let stari hčeri razlagati, da bo šla v bolnico in "bo prišel otrok ven". Pa jo je hči vprašala: Ne kako pride ven, mene zanima, kako pride noter..." Je svakinja mrtvo - hladno odgovorila, da ga je stric položil noter in otrok je bil z odgovorom zadovoljen. Tako preprosto gre to z otroki.
Mamamia
mamamia