Problem s hčerko

tema je zaklenjena

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

11. jan 2008 8:46

jankica je napisal/a:
* S fantom že leto dni sexava, pijem kontracepcijske. Pred mescem dni sem na faksu spoznala tipa s katerim sem tudi v intimnih odnosih. Moje vprašanje je "ali moram vzeti še eno tableto; eno za fanta eno za kolego s faksa"?? * Opazila sem, da je na reklamah za vložke vedno neka modra tekočina. Moja je rdeča. Ali sem normalna?? jankica
Jaz tudi upam, da je vse to bolana šala, ampak ob teh dveh sem se pa najbolj narežala matilda

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

11. jan 2008 8:57

Ja, vse so cvetke res. Samo ta vprašanje se dejansko pojavljajo. Ne vem ali se mladi nič s starši ne pogovarjajo ali nič ne berejo,...gledajo napačne spletne strani,...? Jaz sem že v 2. razredu OŠ domov "privlkela" knjigo "Baje me je prinesla štorklja" ali nekaj takega. Moja 2 sta najprej malo čudno gledala, potem pa smo si jo ogledali skupaj. No, potem so si jo ogledali še vsi sosedje skor, ker mi je bila očitno tako zanimiva. Potem pa smo se z mami večkrat pogovarjali o teh stvareh. Pri nam ni bila neka huda tabu tema, še stara mama mi je večkrat kaj povedala. Ja, tudi o teh stvareh se je treba pogovarjati, naj vam ne bo nerodno. Sem zadnjič v eni drogeriji slišala eno mamico, kako je svojima sinovoma razlagala, zakaj se uporabljajo vložki. Je bila zelo neposredna. Jelenckova

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. jan 2008 9:25

Matilda, jaz bi do pred nekaj let mislila, da so tisti pubertetniški štosi. Zdaj se pa zmeraj bolj nagibam k misli, da otroci res ne vedo. Namreč, včasih slišim pogovore žensk med 35-45 let in mi grejo lasje pokonci, ko slišim toliko neznanja in nepoznavanaja ženskega zdravja, telesa, da o slabem poznavanju moškega spolnega zdravja raje ne govorim. Pa veliko sramežljivosti je zraven (poznam žensko, ki sploh ni kleriš bejba, pa ne zmore izreči besed menstruacija, ejakulacija, zanositev ipd...brez rdečice). Se včasih vprašam, v katerem stoletju živijo. Te ženske so več ali manj mame in če jim je še o sebi nerodno govoriti, kaj govoriti, razmišljati, potem si lahko misliš, kako karkoli razlagajo svojim otrokom. Saj sem že nekajkrat povedala, da je moja mama pedagoginja - in ti povem, dokler je delala, so jo otroci prepoznavali kot osebo, ki jo velja kaj vprašati. In trinajst, štirnajst letniki so spraševali, mama pa je potem ure slovenščine spremenila v ure govora in debat in so otroci govorili o menstruaciji, prvem seksu, kondomih in ali jih je treba uporabljati, pa rdeče aids mašnice so delali....in čisto vsako leto sta moja starša tolažila (v smislu, da je otrok prespal pri nas) vsaj enega otroka, ki je v pubertetni zmedenosti prišel po pomoč k svoji profesorici slovenščine, ker podpore doma ni dobil (sem se malo norčevala, da se gresta moja starca levičarska "Sedma nebesa"....) - tistih, ki so pa prišli objokanih v popoldnevih, pa itak nismo šteli. In na osnovi teh zapažanj se bojim, da je še veliko strahu v zvezi z lastno telesnostjo v tej deželi... Vendelina jr.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

11. jan 2008 9:44

To, da se otrok raziskuje je normalno. Da se samozadovoljuje do vrhunca, je tudi normalno!!! Sicer se ne vsi, ampak 4 letnice so tega zmožne... (ko je ena rekla, da otrok itak nima pojma zua kaj se gre... mogoče res ne, ampak ve, kaj mu prija... in kako mu prija...).

Otroka v takšni starosti se v takšnem primeru samo lepo počasi usmerja, da tega ne počne pred ostalimi ljudmi. Počasi, z občutkom to delajo mame. Ker otrok potem dojame, da to dela sam s sabo. In to ni neka potlačena zadeva, pač pa se otrok zave, da ne more delati vsega povsod, ko mu pade na misel. In to bo otrok počel potem do... mislim, da to ni zgolj faza, starejši otroci to znajo skrivat. (pa če si mame še tako zatiskate oči!!!). In nekateri to počnejo, dokler si ne najdejo pravega spolnega partnerja. In s tem ni nič narobe!!!

Jaz se s svojim otrokom pogovarjam o vsem, kar ga zanima. In pogovarjamo se ogromno. In tudi na takšne pripetljaje sem pripravljena...

lidka

Pika Nogavička  

član od: 1.10.2005

sporočila: 75

11. jan 2008 10:11

Sneguljčica, pa si vzgojiteljico vprašala, kako naj ukrepaš? Kaj si je pravzaprav ona predstavljala, da boš storila? Od strokovne delavke kaj takega sploh ne bi pričakovala. Predstavljam si, da je tvoja deklica ob tem pokazala nek užitek in s tem spravila vzgojiteljico v zadrego. Verjetno bi bila v zadregi tudi jaz, vendar pa se še vedno strinjam s tistimi, ki trdijo, da je to nekaj normalnega. Če si še vedno v dvomih, se obrni na svetovalno službo ali psihologa v vrtcu-in ta naj pouči še vzgojiteljice, kako ravnati, če ne, jim pa ti prenesi njegov nasvet! Pika Nogavička

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

11. jan 2008 10:12

Naša (sedaj že skoraj 11 letnica) je tam pri 5, 6 letih večkrat šla z babico v toplice. V bazenu je odkrila, da jo curki vode žgečkajo po "luliki". Na vprašanje kako se je je imela je najprej razložila kako je to " fajn". Midva tega skoraj nisva komentirala in se nisva vznemirjala. Babici o tem ni nikoli govorila, kot, da bi vedela, da jo bo kregala. Sedaj pa je na zadevo že pozabila. K

tisdno  

član od: 17.11.2002

sporočila: 117

11. jan 2008 10:25

Berem vse to, pa sem se parkrat kar dobro nasmejala oz. tudi zgrozila nad nekaterimi. Tudi sama sem mnenja, da se je potrebno z otrokom o teh stvarer pogovorit, ali pa v knjižnici dobiti kakšne dobre knjige za otroke, ki jih je kar nekaj, če že ne morete z otrokom govoriti o spolnosti. Vedno se bom spominjala svoje sestrične, ki mi je pri 15 letih rekla, da otroke prinese štorklja in seveda sem ji lepo povedala, da to pa res ni tako in ne boste verjeli, še danes teta ne govori z mano, ker "baje njene hčerke pa ne bom učila o teh stvareh".Naj še povem, da se tale moja sestrična po 20 letih še vedno drži mame doma in nima nobenega fanta pa je že prekoračila 40. leta. Tudi njen karakter je prav grozen in povem vam, da je tega kriva samo vzgoja, ki je prišla z mamine strani. In punca sploh ne ve kaj je življenje. Si to želite? SILVA

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

11. jan 2008 10:48

Vandelina res je veliko sramežljivost in tabujev predvsem okrog spolnosti in intime pri nas. Vedeti pa moraš, da niso imeli vsi takšne vzgoje in jim je vcepljen odklonilen odnos do pogovora na tem področju ostal. Nekateri z bolj konzervatuvno vzgojo smo se uspeli sami prebiti čez ta tabu, mnogim žal ni uspelo. Ni vprašanje kako taki ljudje otroka spočnejo, saj menda vsak najde vsaj malo ugodja ali užitka pri sexu, problem jim je predvsem sproščeno govoriti o tem, posebej še z otroci. Prenekateremu je golota in sex ali pogovor okrog njega neprijetna tema, vendar je na njih samih, da se s tem soočijo. Ali se je smotrno teh kompleksov znebiti ne vem, saj v kapitalizmu šteje samo denar, koristi pa od tega ni. Veliko vpliva na te reči ima tudi religija, ki ni menjala stališča glede golote in spolnosti že 2008 let, ne samo 200 kot omenjajo nekateri. Zavedati pa se moramo, da se cerkvenih naukov tega področja še vedno drži veliko ljudi in da je cerkveno stališče do drugačnosti zelo odklonilno. V sled tega nas ne sme presenečati, da nekateri otroci nimajo niti malo pojma o teh rečeh, saj so zanje to tabu teme in jih preslišijo tudi v šoli. Se pa velika večina mladih pouči o tem sama, ne glede na predznanje, ki ga dobijo doma. Izjeme vedno ostajajo in tako bo tudi v bodoče. Vprašanja so res zastavljena kot dobre šale, so pa v resnici žalosten odsev zgrešene vzgoje nekaterih otrok. ati zlati

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

11. jan 2008 10:51

Sploh pa se takšne zadeve rešujejo doma, ni naloga vzgojiteljice, ga bo govorila otroku, kaj sme in kaj ne med ostalimi... (seveda se jo vpraša za nasvet, samo ja lahko tudi tako rigidna in bo rekla kaj napačnega...).

Prvo je zadeva na starših...

lidka

matilda  

član od: 16.8.2006

sporočila: 1981

11. jan 2008 10:54

tisdno je napisal/a:
Naj še povem, da se tale moja sestrična po 20 letih še vedno drži mame doma in nima nobenega fanta pa je že prekoračila 40. leta. Tudi njen karakter je prav grozen in povem vam, da je tega kriva samo vzgoja, ki je prišla z mamine strani. In punca sploh ne ve kaj je življenje. Si to želite? SILVA
No, mislim, da sneguljčica še ne bo vzgojila take hčere, če je pač zdaj napačno reagrala. Se pa iz lastnih izkušenj zavedam, kako pomembno je, če mama in oče svojim otrokom te stvari sama razložita, pa ne na način, da je to nekaj slabega in da se o tem ne sme govoriti naglas. Če ne drugega pride na tak način tudi do večjega zaupanja in bližine med otrokom in starši, kar pa vsekakor pomaga pri odnosih v družini kasneje. matilda

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti