11. jan 2008 9:25
Matilda, jaz bi do pred nekaj let mislila, da so tisti pubertetniški štosi. Zdaj se pa zmeraj bolj nagibam k misli, da otroci res ne vedo.
Namreč, včasih slišim pogovore žensk med 35-45 let in mi grejo lasje pokonci, ko slišim toliko neznanja in nepoznavanaja ženskega zdravja, telesa, da o slabem poznavanju moškega spolnega zdravja raje ne govorim. Pa veliko sramežljivosti je zraven (poznam žensko, ki sploh ni kleriš bejba, pa ne zmore izreči besed menstruacija, ejakulacija, zanositev ipd...brez rdečice). Se včasih vprašam, v katerem stoletju živijo. Te ženske so več ali manj mame in če jim je še o sebi nerodno govoriti, kaj govoriti, razmišljati, potem si lahko misliš, kako karkoli razlagajo svojim otrokom.
Saj sem že nekajkrat povedala, da je moja mama pedagoginja - in ti povem, dokler je delala, so jo otroci prepoznavali kot osebo, ki jo velja kaj vprašati. In trinajst, štirnajst letniki so spraševali, mama pa je potem ure slovenščine spremenila v ure govora in debat in so otroci govorili o menstruaciji, prvem seksu, kondomih in ali jih je treba uporabljati, pa rdeče aids mašnice so delali....in čisto vsako leto sta moja starša tolažila (v smislu, da je otrok prespal pri nas) vsaj enega otroka, ki je v pubertetni zmedenosti prišel po pomoč k svoji profesorici slovenščine, ker podpore doma ni dobil (sem se malo norčevala, da se gresta moja starca levičarska "Sedma nebesa"....) - tistih, ki so pa prišli objokanih v popoldnevih, pa itak nismo šteli.
In na osnovi teh zapažanj se bojim, da je še veliko strahu v zvezi z lastno telesnostjo v tej deželi...
Vendelina jr.