5. apr 2007 12:53
Jaz imam na terasi za mačje obiskovalce ves čas nastavljeno posodo s cenenimi briketi iz Jate ali Merkatorja (le eden od njih se ne zmeni za hrano iz Mercatorja, ampak hoče Hill"s, s katerim futram svoje stanovanjske kosmatinke), vodo pa itak pijejo iz kangle za zalivanje, podstavkov za cvetlične lonce ali pa kakšne luže (bolj je svinjska, rajši jo imajo - ta lastnost mačje psihologije mi je bila vedno uganka). Hvaležnost mi izražajo tako, da mi nikoli ne razkopljejo zemlje v cvetličnih lončkih, pa tudi vogali ali vrata so polulani le ob vrhuncih svatovske sezone (zdaj je v glavnem že mimo). No ja, v resnici najbrž ne gre za romantično hvaležnost, ampak za mačji princip, da praviloma ne opravljajo potrebe in ne markirajo tam, kjer jedo :)) Zvijačo priporočam tudi ostalim, pa še zanimive stvari lahko doživiš na ta račun. Enkrat sem na primer gledala dva mačkona pri soočenju med parjenjem - ves obred je z uvodom in skrbno naštudirano koreografijo trajal skoraj eno uro. Na smrt sem se zabavala, ko sta se najprej delala, da drug drugega ne opazita (tako sta si dajala zadnjo priložnost za časten umik), ko to ni delovalo, pa sta začela zavijat, hodit drug okrog drugega kot dva boksarja v ringu, nazadnje, ko sta se čisto približala, sta se pa naslonila s čeli (!) drug na drugega, se prestopala v čisto majhnem krogu in glasno tulila. Nazadnje je padlo še nekaj skrbno odmerjenih klofut, potem pa jo je eden od njiju pobrisal. Prizor, za kakrsnega bi se se na Animal Channelu najbrz stepli, mi bo vsekakor ostal v vecnem spominu. Hočem povedat pa tole: Zemlja je ena sama in nič bolj ni naša kakor od mačk, ptic, krav, žab, stonog, ščurkov in bakterij. Boljše se je naučit sožitja kot iskat način za pregon - če bi morala stavit na to, katera vrsta bo živela dlje, človeška ali mačja, bi se vsekakor odločila za slednjo. lp, proxima