5. apr 2007 9:37
Že pred izumom računalnika so človeka spremljaje domače živeli, med prvimi pes in mačka, ki sta imela vlogo delavca. Danes sta pes in mačka spremljevalca.
Lidika najbrž ne ve, da mačka nikakor ni mogoče prisiliti, da bi opravljal potrebo tam, kjer si mi izmislimo. Edino kastriranje pomaga, da se mačke ne breznajo, ne tulijo, ne markirajo in se ne potepajo. Mi imamo mačka, ki je kastriran, kar je povzročilo strahovito reakcijo ljubiteljev živali.Spi doma, kje opravlja potrebo, pa točno ne vem, sem ga pa že videla na našem vrtu in na naši njivi s krompirjem. Pa na sosedovi tudi..Pesek, ki je na razpolago v kopalnici, uporabi le v izjemnih primerih.
Morda pozabljate, da vsa bio solata in čebula zrasteta iz gnoja domačih živali. Najbrž je rešitev predvsem v tem, da vas večina ne vidi izdatnih kravjih iztrebkov, pomešanih z listjem, ki se vkopajo v zemljo, iz katere zraste krasna zelenjava. Nekateri bi najbrž radi, da bi postrelili vse ptice, ki nesramno onesnažujejo strehe, tudi kakajo po naši solati, kaj šele, če ponesnažijo avto. Mogoče bi bil potreben kak insekticid proti čebelam, ki popacajao sveže oprano belo perilo z drobnimi rumenimi pikicami, česar tisti, ki ljubijo naravo in sušijo v sušilnem stroju zagotovo ne opazijo.
Narava naj bi bila v ravnovesju, sobivanje med živalmi in človekom. Kakšen je človek, ki tarna nad vsakim produktom živali, ki živijo v našem okolju, ki nastavlja strup za mačke, ki v mukah poginjajo, ki obstreljuje mačke, da trpijo ranjene. Kakšen je človek, ki brez trohice slabe vesti privleče iz trgovine gore plastičnih vrečk, ki ustvarjajo grmado na smetišču, človek, ki vsako pot opravi z osebnim avtom, čeprav izgubi ogromno časa s parkiranjem, potem pa se v imenu rekreacije poti v klimatiziranem fitnesu. S torbo za fitnes se pelje iz 2.nadstropja do avta, seveda je preutrujen, da bi šel po stopnicah, da teka po naravnem okolju, ki je prilagojeno iz razsvetljeno zgolj za njegovo potrebo rekreacije.
Vse to sem navdela z namenom, da se da tudi z drugega gledišča presojati, kdo vzpostvalja neravnovesje v okolju, ljudje s svojimi civilizacijskimi potrebami in "obnašanjem" ali necivilizirane živali.
Tokrat o psih in predvsem njihovih malomarnih lastnikih, ki pa res lahko počistijo za svojim ljubljencem, vendar se za velik kup d*** , ki ostane za njima, sploh ne zmenijo.
Frina