5. apr 2007 15:54
Mobitel je imal luškan slogan : S pticami si delimo nebo. Dodajam: Z ostalimi živalmi pa si delimo zemljo. In med te živali spadajo mačke, čebele, ptice, ki nam včasih kaj posrejejo. Do te zemlje imaje enako pravico kot mi, pa še prej so bili na njej kot ljudje.
Gre za sobivanje. Nekateri ljudje ne znajo bivati niti s sosedi, zato kupujejo strup za nadležne mačke , nadležne čebele (ojoj) in kupujejo orožje za obrambo pred njimi.
Lepo vas prosim, moram napisati tako kot je : drek je drek, vsem smrdi, kot diši zelenjava kot zraste iz nje. Mački svoje iztrebke zakopljejo, kar je zelo pomembno. In ne delajte si iluzij, da na kmetijah humane odpade predelujejo na čistilnih napravah , ali pa prav v ta namen kopljejeo dolge metre kanalizacije. Tudi odpadki iz stranišča gredo v bio predelavo, na travnik in njive, pomešani z odpadki iz hleva.
Mi imamo našega mačka 12 let, prej smo imeli enega 7 let. Do takrat nismo imeli mačkov, pa so tuji mački kopali luknje na naših gredicah, markirali vogale, tulili med breznanjem in se pretepali pod oknom. Ta problem je bistveno manjši , odkar imamo lastnega mačka. Je kastriran, cepljen, nima bolh, notranjih zajedalcev, ponoči spi doma, se ne potepa, ne tuli, včasih pa se res stepe. Prežene z naše zemlja vsakega vsiljivca. Ima pa v sebi tri naboje od zračne puške. Od ljubiteljev živali najbrž.
Nekaj let nazaj je v naši ulici v mukah umiralo nekaj mačkov. Krvaveli so iz vseh odprtin in so nekaj dni trpeli. Točno se ve, da jih zastrupil eden od gornjih sosedov, ki je bil hudo ponosen na svoje dejanje. Pred dnevi so mi povedali, da omenjeni gospod umira v mukah, rak na črevesju. Naj komentiram naprej ...
Mora biti pa človek res velik butelj, da ne loči obnašanja mačke in psa. Psa je mogoče peljati na povodcu, pri mački to ni možno, ker ima popolnoma drugačno naravo. Mačka svoj iztrebek zakoplje, pes ga naloži, lastnik pa ga mora pospraviti. V naši občini je kazen za pasje kupčke 40.000 sit. Čudno, da za mačje izrtrebke ni kazni.
Če ravno ne držim sveče, nikoli ne vidim, kje je maček napravil jamico in jo zagrnil. Zanesljivo pa vem, kje ga je nakidal 40 kg sosedov pes, ki ga zjutraj spustijo ven, sami kar v pižami čakajo na vratih in ga nato prijazno pospremijo v hišo. Nekaj časa sem gledala, nato pa sem nekega dne, ko je zmrzovalo, vse te zmrznejene drekce pobrala v smetišnico in jih dostavila točno pred vrata, od koder je priskakljal peson. Ja, skrivaj. Verjemite, da mi od tega dne ni bilo treba več čistiti za tujim psom.
Matilda- kakšna je razlika med mačjim in pasjim iztrebkom - pasjega vidim vsak dan, kjerkoli in ga moram preskočiti, mačji pa je zakopan in ga še nikoli nisem videla ob cesti, ob sprehajalni poti, ob robu dvorišča.
Frina