9. jan 2007 14:16
Čestitke Hemi.
Preden napišem eno mnenje o hujšanju - a ni pred nekaj mesecu tudi nekdo z nickom na M nekaj spraševal o hujšanju - meni je še svež spomin na to debato, lady mamamia se je razpisala o jo-jo efektu?
Anyway. Tu so ladies že povedale, da brez razčiščenih stvari v glavi ni nič. Kaj bi pa to razčiščevanje v resnic pomenilo? Sama poznam nekaj oseb, ki imajo najmanj 30 kg preveč in že celo odraslo življenje hujšajo, učinka pa nekako ni videti. Nikoli mi ni bilo jasno, zakaj to ne gre dol. Potem pa sem bila pozorna na dve zadevi (dve resnični zgodbi)
1) Kolegica s 160 cm in 90 kg je rekla, da takrat, ko je, ima mir in nihče je nič ne priganja in nič ne pričakuje od nje. In ona je v bistvu v letih vedno, kadar je hotela "imeti mir" v nekaj jedla. Napolitanke, kikirikije, še hrano v menzi, ki je bila ponavdi razkuhana, je z učitkom pomazala. Samo da je "imela mir".
2) En zelo pirjazen moški v štiridesetih letih strašno rad je, strašno rad kuha in če prideš k njim na obisk, ti ves čas nudi neko hrano. Pa stalno vabi na razne izlete in njegova vabila zvenijo takole: pa bi šli tja in tja in tam je ena fina slaščičarna in potem bi se dobili tam in tam in tam imajo fine postrvi...V bistvu ta človek ves čas nudi hrano in gostoljubje in se ves čas trudi, da bi se mu kdo zahvalil in pohvalil (v bistvu s hrano išče pozornost in pohvalo). Ko je bil ta moški še otrok, je imel občutek, da imajo starši raje njegovega brata in potem je otroček menil, da če bo priden in če bo kaj skuhal, potem bosta starša imela rada tudi njega....
Zdaj, Majaa, tvoja zgodba zanesljivo ni ena od teh dveh, vsak, ki ima karkšnokoli prehranjevalno težavo, ima svoj vzrok. Mislim, da moraš tega poiskati sama. To verjetno ne bo prijetno potovanje, bo pa zelo koristno. Ne obremenjuj se s tem, kaj pravi ena dieta in kaj pravi druga. Resno poišči razlog, zakaj ješ. Zakaj stalno ješ piškote? Ker pojesti eno škatlo piškotov v enem tednu, to ni nič narobe. Kopovati vsak teden piškote - to je pa razvada, ki se že malo spogleduje z odvistnostjo. Tu začni svoje raziskovanje. Ko boš vedela odgovor na to, boš pripravljena na manj jesti in več se gibati.
Pa srečno.
Vendelina jr.