19. apr 2006 14:53
Še moja zgodba. Doma sem bila do 30 leta in nikoli nisem nič plačevala, sem pa veliko naredila. Moja mami ne zna (več) likati, ker je bila od 14 leta dalje to moja skrb. Enako s pospravljanjem, pranjem (danes ji lika teta). Poleg tega sem poskrbela za sladke dobrote in za vloženo ozimnico. Tudi ko sem bila najbolj obremenjena z izpiti, sem se držala svojih obveznosti. Po potrebi sem delala tudi zunaj (kmečka opravila). Pa kupovala sem drobnarije za gospodinjstvo in podobno.
Tisto o žrtvovanju je bilo dobro povedano.
Trenutno živiva le delno na svojem (po samostojnem življenju sem se preselila k svojemu dragemu v hišo, ki je zelo čudno razdeljena) in obnavljava drugo (kupljeno) hišo. Moja mami ima neprestano slabo vest (iz dediščine sem kupila stanovanje, le to pa je bilo osnova za nakup hiše), ker v zadnjih letih ni nič privarčevala, da bi nama sedaj kaj dala. In ne morem jih dopovedati, naj tako kot doslej hodi v hribe, pa še kam, da midva bova že nekako. DA je ta hiša najina skrb, ne pa njena. Da res ni treba, da starši v nedogled čutijo to skrb.
Mislim, da v SLO velja miselnost, da so starši dolžni v nedogled skrbeti za svoje otroke. In to se tudi vidi. Zelo pogosto opazujem ljudi iz bližnje okolice, kako živijo, reagirajo na izjemne situacije (izguba službe) itd. Rezultati opazovanj: tisti samski (ovdoveli, ločeni, neporočeni) moški, ki živijo pri mamah, ostanejo brezposelni v veliki večini primerov. Očitno so prepričani, da je čisto vredu, če jih preživlja mama.
Mislim, da je prav, da mladi prispevajo v družinski proračun, saj na tak način oblikujejo zdrav in zrel odnos do življenja. Ali pa svoj prispevek obračunajo v "naravi z delom". Kljub prispevku lahko varčujejo, če so vajeni varčevati. Saj poznate pregovor: "nihče nima tako malo, da ne bi mogel kaj privarčevat, in nihče tako veliko, da ne bi mogel porabiti"
mimika
Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 19. apr 2006 14:58:31