10. jan 2006 12:56
Smo si res različne. Jaz sem pred nekaj leti z dveh plina in dveh elektrike presedlala na steklokeramično plošo in od takrat naprej se na nič drugega več ne vrnem. Plinu sem se komot odrekla, ga sploh ne pogrešam, tale steklokeramika mi je super. Bolj enakomerno greje, temperature se hitro spreminjajo, nič energije ne gre v zrak, kot je to pri plinu, v nekaj dneh sem se navadila na steklokeramiko. Meni je zakon. In to samo steklokeramika, lepo ravna plošča, brez gumbov. Čiščenje te plošče je pesem, pa naj gre preko piskra karkoli. Ko mi je kaj ušlo pri plinu, je bilo treba čistiti vse tiste žičke pa kovinske obroče...zoprnija do amena. Ali pa obroče okoli električne plošče...Pri steklokeramiki pa samo lepo obrišeš gladko in ravno površino, če se kaj zelo prime očistiš s tistim posebnim kovinskim strgalcem in vse se lepo sveti. Nobenega čačkanja okoli nekih mrežic ali kaj vem česa vse (gledam pri tašči, ona ima kombiancijo steklokeramike in plina...nikoli in nikdar!)
Glede ukrivljenega dna pa je tako, da je to zoprno tudi pri plinu (in prav plin prispeva k ukrivljanju dna, ker je temepratura vedno najvišja na sredini posode, potem pa se postopoma znižuje).
Ampka to je pač moj pogled na vso reč. In, Galja, tako kot ti pravim tudi jaz: štedilnik je za kuhat, zato naj si vsaka omisli takega, kot ji najbolj ustreza. Me s svojimi pogledi in izkušnjami pa pač skušamo olajšati izbor. Moje izkšnje so pač takšne, da se mi jedi veliko bolj enakomerno in lepše kuhajo, kot na plinu, da ne govorim o kuhanju ali pečenju rib v daljši ovalni posodi: ni variante, da to počneš na plinu, na steklokermaični plošči pa imam tudi ovalno obliko in gre seveda veliko lažje.
Ampka, kot sem rekla, vsaka od nas ima svoje želje in potrebe, pa še jaz pristavljam svoj piskrček izušenj z različnimi variantami kuharskih površin. Mamamia
mamamia