Podražitve...

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

11. sep 2012 13:08

Zato še nima človek pravice vsiljevat svojega mnenja oziroma ga obsodit, če nima enakega.

Maxi25

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

11. sep 2012 13:13

O, med vsiljevanjem svojega mnenja in obsojanjem slabega je pa astronomska razlika.

In zakaj pravzaprav ne bi smeli obsojati slabega mnenja? Mah, raje ne začenjajmo, verjetno spet ne bomo končali.

Maxi25  

11. sep 2012 13:16

Tako je. Tema je namenjena podražitvam in ne pametovanju kdo in kaj.

ON: Dejansko me zanima, ali se doma splača pečt kruh. Ali je že kdo preračunal strošek moke, vode, kvasa, štroma, ... Koliko kruha je potrebno spečt na enkrat, da se splača doma pečt? Pa izvzamimo, da je domač boljši in bolj zdrav itd. Zgolj cena peke doma?

Maxi25

Maxi25  

11. sep 2012 13:37

uuu, super..hvala lepa!

Maxi25

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

11. sep 2012 13:39

Temo sem prestavil na stranski tir, ker v njej ne preberete kaj dosti o podražitvah.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. sep 2012 13:43

Maxi25 je napisal/a:

Tako je. Tema je namenjena podražitvam in ne pametovanju kdo in kaj.

ON: Dejansko me zanima, ali se doma splača pečt kruh. Ali je že kdo preračunal strošek moke, vode, kvasa, štroma, ... Koliko kruha je potrebno spečt na enkrat, da se splača doma pečt? Pa izvzamimo, da je domač boljši in bolj zdrav itd. Zgolj cena peke doma?

Maxi25

Uf, končno eno konkretno vprašanje, samo kaj, ko bi rabili enga doktorja matematičnih ved, da to izračuna. Za kg kruha rabimo 0,6 kg ( se mi zdi ) moke ( vrag si ga vedi, kako se to izračuna, če je moka pakirana po 1 kg), ceno pakunge kvasa je zelo verjetno težko določit, posebej če rabimo le polovico, pa tisti kilovat elektrike je tudi ena magija za seštet zravn............ ja, težka bo.

ežoj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

11. sep 2012 14:07

... da ne govorimo o vodi. Rabiš je tam nekje četrt litra, ampak - kje pa dobiš plastenko po četrt litra????? Potem je tu še pol žličke soli. Pa eni dajo noter še žlico olja ali ocvirkov. 

Ne bo šlo. No, mogoče bo kdo drug izračunal. Ampak meni vseeno raje pošiljajte sladice. 

Sonja

Mygrace

sporočila: 6506

11. sep 2012 14:46

No, evo! Če je kila kruha tak problem, kako si lahko kdo domišlja, da bo razložil svetovno krizo?

Mygrace

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. sep 2012 16:45

Okej, razne tejčike, maxike in kar je še tega: Tukaj podpisana je, pri svojih 27-ih devet mesecev jedla kruh, vodo, poceni mleko, ker je morala preživeti z ostankom 150 DEM na mesec Elektrika in stroški stanovanja so mi pobrali še naslednji 60 DEM.  Menjalno razmerje EUR/DEM je 0,51129, pa da vidimo, če boste zmogle tole preračunati. Naslednje leto sem bila že na konjičku, ker sem imela, čudo božje, ostanka 450 DEM na mesec. In ja, potem sem še tri leta potrebovala, da sem odplačala kredit. Je bilo razumljivo, a se vidi, na kaj se referiram, matematične operacije grejo?

Ta silni standard v poznih dvajsetih je bil posledica moje odločitve, da vlagam v svoje znanje in sem pač zaradi podiplomca bila samo polovično v službi in so mi dajali minimalca in ko sem od tega odštela obveznost za kredit z ne posebej partizanskimi obrestmi, je ostalo tisto iz prvega odstavka. Ampak jaz sem se odločila, da vlagam  v svoje znanje in se je tega kar nekaj nabralo. Hujše je, če človek ne vlaga energije v nič produktivnega, razen v jamranje in samorazglašanje, kakšen revež da je in da take nesreče še ni bilo. Ker stvar je naslednja: največja revščina je takrat, ko se človek lahko česa naučil, pa se noče (raje jamra, ali pa na kulinariko sprašuje, kako se izračuna pitagorov izrek ali kaj temu podobno globokega).

In zato, punce mlajše generacije, takole: Mi smo, poleg svojih čevljev, avtombilov, potovanj itd...plačevali tudi prispevke, ki so omogočili, da ste se ve došolale (do kod ste se pač). Nisem sicer najbolj prepričana, da je bil ta denar vedno najbolj učinkovito investiran, ampak bože moj. Poleg tega da jamrate in sitnarite, dajte tudi malo medgeneracijskega spoštovanja.  Če hočete spoštovanje, ga morate tudi pokazati, pa jaz tega ravno ne vidim. Vidim predvsem veliko neartikuliranega jezikanja.

In da bo mera polna - ja, res sem grozna: jaz seveda znam izračunati, proizvodno ceno ene kile kruha, vključujoč režijo in amortizacijo. Ni tako blazno težko, je pa res, da ni najbolj enostavno. Ker sem se tega naučila v tistih časih, ko sem imela 3 DEM na dan.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti