10. sep 2012 19:11
Vendelina jr. je napisal/a: |
@Maxi 25: V tistem delu, kjer 666 trdi, da je bogastvo Zahoda nastalo na izkoriščanju Vzhoda in Juga, ima pa čisto prav. Je pač na kratko ubesedil logiko globalizacije, ozrioma negativne učinke globalizacije. Ker stvarnost, draga Maxi25, je večja in širša od tega, kje in kdaj boš ti kupila stanovanja. In tisti, ki so jih kupili po Jazbinškovem zakonud, so jih pač kupili. Naj te razsvetlim, pred Jazbinškovim zakonom je bil tri leta v veljavi revalorizacijski faktor, s katerim so se revalorizirale glavnica in obresti na kredite. In ja, inflacija je bila tako nekako od 15% na mesec pa navzgor. Oziroma, bila je hiperfinlacija. In so se morali ljudje salamensko znajti, da so kaj odplačali. Pa glej ga zlomka, nekako se je vsak znašel. Je pa res, da je vmes propadla država... Moj point je, kar ti je povedala limnol nekaj strani nazaj (in ima prav, ker medve sva po starosti tu negdje...), da ni bilo lahko ne generaciji dvajset let nazaj, pa tudi generacija trideset let nazaj je imela težave, pa tisti štridset let nazaj tudi. Samo da so generacije od prej malo manj jamrale in malo več ukrepale. Morda tudi zaradi tega, ker niso imele udobne izkušnje. Ker, če je človek rojen v udobni izkušnji (govorim generacijsko in generacije rojene konec osemdesetih in začeteke devetdesetih imajo predvsem udobne izkušnje) in potem, ko je za mišjo dlako manj udobno, je pa že panika. Bo že res tista, da udobnost ubija kreativnost. Na vseh področjih.
|
Dobro Vandelina, sem že dobila odgovor od osebe, ki sem jo to spraševala.
Kar se tiče pa inflacije in kako hudo je bilo tistim, ki so jo imeli priliko izkoristit, pa ne bom nič rekla. Rekla bom samo to, da ja...hudo je tistemu, ki ni iz tega potegnu več. Pika. Celo leto sem pripravljena jesti kruh in vodo, če potem lahko v 4 letih odplačam stanovanje.
Danes je drugače. Skoraj da moraš 30 let jesti star kruh in piti vodo, da boš lahko odplačal kredit in molil boga, da obdržiš službo. Tako, da generacija, ki je doživela te inflacije....nebi. Ja, ni bilo praškov, pa milke in teh jajc. Ste imeli pa streho nad glavo in službe.
Maxi25