10. sep 2012 10:10
Ja nekje je treba začet :) Pa začnimo pri tajkunih...haha
Maxi25
10. sep 2012 10:10
Ja nekje je treba začet :) Pa začnimo pri tajkunih...haha
Maxi25
10. sep 2012 10:58
Ah Vendy, da se sedaj ne kregamo okrog oslovske sence: res so nekateri omenjeni bili Karlovi sodobniki , recimo, Marx se je rodil 1818, pa če računamo odraščanje in šolanje, v tej debati lahko upoštevamo, da do leta cca 1838 vsi ( no večina ) so lahko bili le njegovi učitelji. Owen 1771-1858, Hodgskin 1787-1869, Maltus 1766-1834......... ah, pustimo, saj niti ni tako važno, važno je le, da so se med razmišljajočimi kapitalisti porodile ideje o pravičnosti družbe. Razumljivo je, da med delavci ni bilo takih idej, ker niso niti bili šolani, niti so imeli čas za filozofiranje. Ma tistega tvojega Proudhona moram mal pogledat, ne vem zakaj se je od mene do sedaj skrival........
Če se pa vrnem na temo: Žal sem jaz pesimist za cel planet, se mi zdi, da nikakor ne bo šlo na boljše, kvejčemu na slabše. Kapitalisti povsod imajo oblast, torej vojsko in policijo in so svoje privilegije in nakradeno pripravljeni tudi branit. Sedaj nam prodajajo mantre o demokraciji, ko to več no bo šlo, bojo si izmislili kaj drugega.
ežoj
10. sep 2012 11:42
Teli filozofi so živeli 100 let nazaj in nimam pojma zakaj jih vmešavamo v današnjo krizo? Kje je povezava?
Maxi25
10. sep 2012 11:57
Mogoče zato, ker je bilo zaradi komunistov vmes slabih sto let dobrohotnega kapitalizma in so zadnji pred nami, ki so poznali to bazično obliko razredne delitve.
Sergej
10. sep 2012 11:58
Ma Maxi, to sem jaz kriv. Ko se začne govorit o kapitalizmu, lastnini, družbeni delitvi ( česarkoli ) butneš v te filozofe, ki so dejansko te stvari razčiščevali že zdavnaj. Jaz sem trdil, da so že davno pred Marxom........... no pa nekje je izpadlo da niti ni davno pred njim ampak mal pred njim in v njegovem času, so veliko o tem razmišljali. Osebno mislim, da je treba sedanj trenutak razumeti, mal je premal sam jamrati, kako so nas tajkuni pokradli. Tudi če bi vse pokradeno vrnili, to ne reši situacije na daljši rok. Pokradeno je treba vrnit zaradi higijene ( pravne ) in po moje je treba družbo postavit na nove temelje. A bo šlo brez revolucije je vprašanje, revolucija pa v današnjem času s tako oboroženimi kapitalisti bi bila resnično krvava ( in si verjetno tega nihče ne želi ). Da bi kapitalisti prostovoljno vrnili nakradeno pa tudi ni zelo verjetno.
Po moje je resničen problem ker se situacije v kateri se nahaja cel planet, trenutno zaveda zelo malo ljudi, pa še ti niso med politiki na oblasti. O naših politikih pa ne vredi izgubljat besed, dokler hodijo po svoje mnenje v Berlin, Bruselj ali Washington.
ežoj
10. sep 2012 12:06
Sergej C je napisal/a: |
Mogoče zato, ker je bilo zaradi komunistov vmes slabih sto let dobrohotnega kapitalizma in so zadnji pred nami, ki so poznali to bazično obliko razredne delitve.
|
Ah sergej, tole ti ne bo držalo. Obdobje " dobrohotnega kapitalizma " je trajalo cca 30 let po drugi svetovni vojni, vse ostalo obdobje je eno samo stokanje in revščina.
ežoj
10. sep 2012 12:49
Pozabljaš na fašizem in nacizem, ki sta ravno s svojo socialno politiko dosegla homogenost svojih narodov. Zanimivo, da tople malice in dopust/počitnice niso prvi masovno uvedli komunisti, a ne? Pred drugo vojno so bili zato nacisti pri delavcih huda konkurenca komunistom.
Mene bplj skrbi dejstvo, da je Evropa nerešljive probleme vedno reševala z vojno in ti zdaj so precej težko rešljivi. Naši 'genijalni' ekonomisti so Azijcem enostavno podarili tehnološko znanje in tako nam zmanjkuje izdelkov s t.i. visoko dodano vrednostjo, ki bi jih lahko menjali za poceni surovine, energijo ... Brez dominantne industrije so pa vse subvencije hrane iluzorne.
LP
Sergej
10. sep 2012 13:46
Saj fašizem in nacizem sta le oblika komunizma.
To, kar si povedal v drugem odstavku, Sergej C, je tisto, česar večina tukaj enostavno noče razumeti. Zdaj, ko nam kaže vse slabše, vsi udrihajo po "kapitalistih" in "kapitalizmu", zaradi katerih da "bomopropadli". No, dejstvo je, da smo imeli standard, kakršnega smo, prav zaradi njih/njega. In ta standard je bil previsok - za to, da smo ga imeli, smo nekoga drugega dobesedno tiščali v drek. Bosance, Albance, Turke, Afričane, Indijce, Kitajce...
10. sep 2012 13:56
kozamurnik je napisal/a: | ||
]
Je še en vidik: na Univerzi v Uppsali so v raziskavi, ki je trajala 35 let in je bila objavljena v British Medical Journal dokazali, da ima vrtnarjene zelo pozitiven vpliv. Vrtnar živi dlje, tudi do dve leti, je bolj zdrav in pedvsem bolj psihično uravnovešen. Da zajključim: dajmo Slovenci, lotimo se vrtnarjena! Bomo lažje prenašali vsa razočaranja, ki nam jih je nakopala na vrat naša lopovska država. In tako se bo razočaranje spremenilo v ihto in jezo, ki je dosti bolj imeniten sentiment kot razočaranje. Jezen ćlovek bo nemara končno le zavil vrat kakemu skorumpiranemu politiku, gospodarstveniku ali bankirju, ga pihnil ali pa vsaj povozil.. Razočaran ne bo naredil nič; v tem se strinjam z Vendelino jr. Druge rešitve ni. Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 08. 2012 06:07 |
Kozamurnik, slika si!
Kotarca
10. sep 2012 15:07
666 je napisal/a: |
Saj fašizem in nacizem sta le oblika komunizma. To, kar si povedal v drugem odstavku, Sergej C, je tisto, česar večina tukaj enostavno noče razumeti. Zdaj, ko nam kaže vse slabše, vsi udrihajo po "kapitalistih" in "kapitalizmu", zaradi katerih da "bomopropadli". No, dejstvo je, da smo imeli standard, kakršnega smo, prav zaradi njih/njega. In ta standard je bil previsok - za to, da smo ga imeli, smo nekoga drugega dobesedno tiščali v drek. Bosance, Albance, Turke, Afričane, Indijce, Kitajce... |
A dej lol. Še Srbe vmešaj notr. Mislim, ne mi rečt, da je zarad naših standardov trpelo pol vzhodne Evrope in Azije. Kje si pa zdej to našel...
Definitivno je lahko tiho tisti, ki je po Jazbinškovem zakonu dobil stanovanje za slabih 3000€ ali pa je vzel kredit v času "super" inflacije in ga odplačal v 3 letih - čeprav je bil namen plačevanja 30 let.
Maxi25Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Hot dog v listnatem testu
Prekonočni ovseni kosmiči z banano in arašidi