8. sep 2012 7:26
Ah Sergej, mislim, da nimaš prav. Od začetka kapitalizma so mezde na meji preživetja ( ali pod ) ker so strošek. Od začetka so delavci izkoriščani kolikor se je dalo, delo po 12 ur ali več, delo otrok ( seveda veliko manj plačano ), ženske manj plačane. Nekateri so opozarjali, da to ni v redu ( se mi zdi, da je Malthus, še veliko pred Marxom ) da gre za nepravično razdelitev. Skratka, delo je blago, ki je na trgu in trg določa ceno. KO je ponudba dela velika, cena pade pod nivo preživetja. Obdobje po drugi svetovni vojni je v zgodovini ( kapitalizma ) pravzaprav izjemno, trajalo je do Vietnamske vojne, ko so američani začeli tiskat dolarje za pokritja vojne, kar se pripisuje Kaynesijanski teoriji, verjetno gre za skupek pozitivnih vplivov. Naj te še spomnem na znano dejstvo: Henri Ford je ( se mi zdi leta 1924 ) izgubil pravdo na sodišču, ko so ga tožili delničarji, da jim zmanjšuje dobiček, ker je delavcem zvišal plačo ( čez tržno vrednost ).
Tist za NATO in TO mi je ušlo, verjetno imaš prav.
Tist za vrtnarjenje drži: in glede cene in glede užitka, za tisto raziskavo iz Upsale pa nisem vedel ( če začnem obdelovat dva vrta, a se mi pol šteje dvakrat po dve leti podaljšanje življenja ).
Pa, glede vse politike: jaz sem v proximinom taboru: kakšna demokracija neki ( demokracija je farsa, še najbolj v zibelki demokracije ZDA, ki je kot tržno blago izvažajo na krilih bombnikov in ceveh topov ), prosvetljena diktatura ( pa če rabite prosvetljenega diktatorja, evo, se javljam.............. no, prosvetlil se bom že ).
ežoj