Podražitve...

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. sep 2012 22:20

O querida amiga, que haces nuestros, požrli najo bodo ( s kožo in kostimi vred ), saj veš da imaš tukaj nekaj lady frendic, ki bi te utopile v žlički vode, jaz pa vsaj enega ser frenda, ki bi meni naredil enako. Pa, kako da ustreliš takega kozla, pa ravno na odru, ko vsi gledajo, kot rečeno, požrli najo bodo. Saj sem že prej povedal, naj bi se izogibali težki artiljeriji, ti pa potegneš Hegla, pa Marxa, pa Kardelja, pa Proudhona ( ta je v mojem posebnem predalu, ko na njem piše: nikad čuo ). Pa, nikoli nisem bil in brskal po knjižnici na tistem Orsejevem keju.

In, querida amiga je malo po diagonali preskočila zgodovino filozofske misli. Pred Marxom, dragi prijateljica, pisočih filozofov, ki bi zapisali, da lastniku ne pripada profit, je bilo kot listja in trave.

Skor bi rekel, da je Marx vse preplonkal, njegovo je edino ( no, morda to ni čisto res ) tisto, da se do socializma pride z revolucijo.

Kot rečeno, pustimo težko artiljerijo, samo nujno, nekaj imen, ki se lahko preverijo na internetu: angleži, John Stuart Mill, Robert Owen, Tomas Hodskin, francoz Henri de Saint-Simon, nemc Johan Roberttus ( pa jih je še veliko ), vsi so pisali o (ne)upravičenosti izkoriščanja, delavskih pravicah ( večkrat resda s kapitalističnega stališča, češ, preveliko izkoriščanje delavcev lahko pripelje proizvodnjo do hiperprodukcije, ki ne bo mogla najti kupca ).

Sedaj sem se spomnil one zgodbe o Napoleonu: naročil je da, ko prihaja v neko mesto, streljajo iz topov. V nekom mestu tega niso naredili in Napoleon pokliče župana in vpraša zakaj? Pet je razlogov, začne pojasnjevat župan, prvič, nimamo streliva, ostali razlogi me ne zanimajo, ga prekine Napoleon.

Jaz sem v enakem položaju, zaradi prvega ustreljenega kozla mi je čist zmanjkalo streliva.

Pol pa bom povedal brez kakršne koli diplomacije: kradejo nas na vsakem koraku, celo državo so pokradli, kot je napisala miška, nisem nič kriv niti za laško pivovarno, niti za Istrabenz niti za merkur, še manj za Ljubljansko banko. Moje dobro obnašanje, devanje zgleda ( ne kradi ) in kaj je še takih skavtskih for, ne bo čisto nič pomagalo. Tukaj treba močnejša medicina, enih par obesit za jaj.. , ah, za nekaj pač ( proksima temu reče istrest iz hlač, se mi zdi ), nekaj jih je treba postrelit, nacionalizirat pokradeno in začet znova. Ni važno, če bo težko, važno je, da bo pravično. Kot piše Christian Felber, kapitalizem in demokracija ne gredo skupaj, to američani vlečejo za nos cel svet. Z volitvami se nič ne reši, Od volitev do volitev smo šli od slabega na še slabše, vladarji pa so zmeraj enaki. In so državo pripeljali na rob bankrota.

Evo, pa sem ( verjetno ) dobil še enega ser frenda

ežoj

kuhinja.slo  

član od: 26.6.2010

sporočila: 108

7. sep 2012 23:26

Mislim, da smo Slovenci tudi neke vrste fenomen. Že iz časa Jugoslavije smo navajeni samo jamranja. Nimamo za to nimamo za ono itd. Imamo pa za dobre avtomobile, za gostilne, cigarete, prestižno kozmetiko in oblačila. Če opravljaš delo kot jaz, da se vozim od stranke do stranke po domovih, potem vidiš kaj se prav za prav dogaja in kakšne brezvezne stvari ljudje kupujejo, drugače pa po njihovem nimajo za preživetje. Glede vrtnarjenja pa takole : paradižnik 0,99 €, paprika 0,99 €, solata 0,50 €. Če vse skupaj seštejem, je na mesec 20 €. Tudi jaz vrtnarim, pa ne zaradi šparanja, ampak ker je domače. Kar se tiče Tednika, Preverjenega itd. Čim dalje od tod. Ljudje gledajo takšne oddaje, čitajo Slovenske novice in potem sredi dneva vidijo vse črno. Pri nas se vhodna vrata zaklepajo sredi dopoldneva, tudi popoldan. Kaj če kdo pride not ? Lepo vas prosim. Tako kot je napisala Vandelina jr., potrebno je malo več optimizma, čim dalje od negativcev in če se malo pošalim : V torek bo vse bolje . Lep pozdrav pa brez zamere

kuhinja.slo

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

7. sep 2012 23:34

Dragi Ežoj! V svojem revolucionarnem žaru si spregledal eno malenkost. Namreć to, da se je takoj po vstopu v NATO razpustila TO. Hi, le zakaj neki s tako hitrostjo in tako tiho?

Sergej C je napisal/a:
... Več železa, več plastike, več nafte, več prodaje, višje plače, več potrošnje, več železa.... 

Omenjene višje plače niso pomota. Leta že poslušam, kako velik je interes kapitala po nižanju plač in leta razlagam, da to niti slučajno ni interes kapitala in niti države. Nižje plače namreč pomenijo nižjo potrošnjo in ta nižjo proizvodnjo in to seveda nižjo rast ali celo nazadovanje BDP in to naprej nižje davke in na koncu spet nižje plače. To je pa katastrofa za vse in v katero tako veselo bredemo in zaradi nje tukaj vijemo roke. Se vam ne zdi, da to ne gre skupaj?

Le komu bi lahko tako lepo zveneče kozlarije koristile? Komu bi recimo koristilo, če se ukine nadomestilo za prevoz in malico ter se vključi v plačo? Firmam sigurno ne, ker je to zdaj čisti strošek brez vsake najmanjše davčne obremenitve. Čakaj no! Če to drži, zakaj se potem GZ in t.i. delodajalci zavzemajo za to?

Polno zanimivih vprašanj se poraja in vse je strašno smešno. Samo pravi smisel za humor rabiš.

LP

Sergej

kozamurnik

sporočila: 2311

8. sep 2012 5:47

]
kuhinja.slo je napisal/a:

Glede vrtnarjenja pa takole : paradižnik 0,99 €, paprika 0,99 €, solata 0,50 €. Če vse skupaj seštejem, je na mesec 20 €. Tudi jaz vrtnarim, pa ne zaradi šparanja, ampak ker je domače. Lep pozdrav pa brez zamere

kuhinja.slo
Je še en vidik: na Univerzi v Uppsali so v raziskavi, ki je trajala 35 let in je bila objavljena v British Medical Journal dokazali, da ima vrtnarjene zelo pozitiven vpliv. Vrtnar živi dlje, tudi do dve leti, je bolj zdrav in pedvsem bolj psihično uravnovešen. Da zajključim: dajmo Slovenci, lotimo se vrtnarjena! Bomo lažje prenašali vsa razočaranja, ki nam jih je nakopala na vrat naša lopovska država. In tako se bo razočaranje spremenilo v ihto in jezo, ki je dosti bolj imeniten sentiment kot razočaranje. Jezen ćlovek bo nemara končno le zavil vrat kakemu skorumpiranemu politiku, gospodarstveniku ali bankirju, ga pihnil ali pa vsaj povozil.. Razočaran ne bo naredil nič; v tem se strinjam z Vendelino jr. Druge rešitve ni. Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 08. 2012 06:07

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. sep 2012 6:56

In tako se bo razočaranje spremenilo v ihto in jezo, ki je dosti bolj imeniten sentiment kot razočaranje. Jezen ćlovek bo nemara končno le zavil vrat kakemu skorumpiranemu politiku, gospodarstveniku ali bankirju, ga pihnil ali pa vsaj povozil..

Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 08. 2012 06:07[/citat]

In potem bo do konca dni razočaran in zafrustriran gnil v ječi, ker je pač mali človek. Je pa že treba na kakšen bolj eleganten način komu vrat zavit.

lp

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. sep 2012 7:26

Ah Sergej, mislim, da nimaš prav. Od začetka kapitalizma so mezde na meji preživetja ( ali pod ) ker so strošek. Od začetka so delavci izkoriščani kolikor se je dalo, delo po 12 ur ali več, delo otrok ( seveda veliko manj plačano ), ženske manj plačane. Nekateri so opozarjali, da to ni v redu ( se mi zdi, da je Malthus, še veliko pred Marxom  ) da gre za nepravično razdelitev. Skratka, delo je blago, ki je na trgu in trg določa ceno. KO je ponudba dela velika, cena pade pod nivo preživetja. Obdobje po drugi svetovni vojni je v zgodovini  ( kapitalizma ) pravzaprav izjemno, trajalo je do Vietnamske vojne, ko so američani začeli tiskat dolarje za pokritja vojne, kar se pripisuje Kaynesijanski teoriji, verjetno gre za skupek pozitivnih vplivov. Naj te še spomnem na znano dejstvo: Henri Ford je ( se mi zdi leta 1924 ) izgubil pravdo na sodišču, ko so ga tožili delničarji, da jim zmanjšuje dobiček, ker je delavcem zvišal plačo ( čez tržno vrednost ).

Tist za NATO in TO mi je ušlo, verjetno imaš prav.

Tist za vrtnarjenje drži: in glede cene in glede užitka, za tisto raziskavo iz Upsale pa nisem vedel ( če začnem obdelovat dva vrta, a se mi pol šteje dvakrat po dve leti podaljšanje življenja ).

Pa, glede vse politike: jaz sem v proximinom taboru: kakšna demokracija neki ( demokracija je farsa, še najbolj v zibelki demokracije ZDA, ki je kot tržno blago izvažajo na krilih bombnikov in ceveh topov ), prosvetljena diktatura ( pa če rabite prosvetljenega diktatorja, evo, se javljam.............. no, prosvetlil se bom že ).

ežoj

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

8. sep 2012 7:34

Vendelina jr. je napisal/a:

Point je, mzm, da lahko čisto vsak razen razočaranja ravzije še kak drug sentimetn, po možnosti bolj produktivne. Biti razočaran je z naskokom najlaže.
Vendelina jr.

Se mi zdi, da je razočaranje le nujen del procesa in da res pride(mo) do naslednje stopnje, tiste bolj elaphusovemu namigu podobne

lp

mzm

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

8. sep 2012 10:57

Ežoj!

Višjo plačo mislim samo kot stimulacijo potrošnje in se izogibam vsaki misli o kakršnikoli dobroti. Tudi socialne transferje razumem samo kot preventivo v izogib revolucijam. Vsak delodajalec si želi za svoje delavce plačo malo nad povprečjem, ker ima od tega enostavno korist. Možnost izbire najboljših med vsemi namreč. Če si to zaradi uspešnosti lahko privošči. Dejansko imata delavec in delodajalec več skupnih interesov kot katerikoli od njiju z državo. Seveda govorim samo za gospodarstvo. Primer je Boscarol. Za Akrapoviča in Jakopina ne vem.

Tam okrog leta 95 je preko GZ prvič prišla pobuda za ukinitev dodatkov na plače in takrat se je vse hitro končalo, zaradi ostrega odziva firm. To brez kakršnekoli dobrote. Ti dodatki namreč pomenijo najcenejši del plače. Danes firme na eni strani tarnajo o preveliki obremenitvi dela in na drugi se preko svojih predstavnikov zavzemajo ravno za to. :) Ne vem koliko je ta takratni neuspeh GZ vplival na kasnejšo ukinitev obveznega članstva. (Obrtna je ta privilegij obdržala)  Mogoče ga zdaj dobi nazaj, če ji uspe. Pustimo se presenetit ... ali pa tudi ne!

Če že govorimo o hrani. Tudi v spodbujanju zdrave bio prehrane ne vidim kakšno pretirano skrb za zdravje ljudi. Prej možnost manjšim pridelovalcem, ki v hiperprodukciji niso konkurenčni (v izogob nemirom) ter premik potrošnje iz industrijskih produktov široke potrošnje nazaj na hrano. Mogoče bomo zato zdaj vsi dražje jedli, ker 'patriciji' nis(m)o dovolj skrbeli za svoje zdravje.

LP

Sergej

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

8. sep 2012 13:27

Aj, Ežoj, tista druščina, ko jo naštevaš (Stuart Mill, Robert Owen, Saint Simon) so bili vsi po vrsti Marxovi sodobniki. Razlika med njimi in Karlom je bila tudi v tem, da so prvi trije štartali iz materialno močnejših aristorkatskih familij. In da so bili manj analitični od Karla. BTW, tudi Engels je bil precej premožen. Kar mimogrede močno ošibi tisto tvojo, da premožnejši ljudje pa kao ne bi mogli biti levičarji.Mimogrede, tudi med fabianisti ni bilo nobenega revnega. Pa socialno državo si je uvedel lord Montague (ko je bil brianski PM)

Da grem nazaj na ežojevo druščino: nihče od slednjih ni naredil radikalne odpovedi lastnini in pripadko, ki iz tega izhajajo. So hoteli kapitalizem z bolj humanim obrazom. In če si zamislimo, kakšen socialno in zdravstveno krut je bil sistem v Angliji v prvi polovici 19. stoletja, potem se zdijo vsi koraki v smer bolj humane družbe, popolnoma razumljivi. Ampak zavzemanje za odpravo pravic iz naslova lastnine - naka, nič od tega se ni zamislilo nobenemu od njih. Do Proudhona, ki je prvi radikaliziral idejo o odpovedi lastnine (Karl je to razvil kot eno evolutivno enkrat v prihodnosti, Joseph je hotel pa tu in zdaj in takoj) takega junaka ni bilo.

Zdaj grem pa hladit artilerijo zunaj je pikanik

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti