6. sep 2012 19:26
proxima je napisal/a: |
Se ne strinjam s tabo. Politični sistem je trenutno zakonsko urejen tako, da so volitve zadnja postaja po obsežnem uvodnem dogajanju, ki se dogaja v zakulisju in na katerega volilec nima prav nobenega vpliva. Oziroma ga ima približno toliko kot na hamburger, ki ga kupi v McDonaldsu - edina resna izbira je, da naslednjič kupi drugo variacijo hamburgerja, ki je ravno tako zaendrek, ali pa da se skuja in se zaobljubi, da ne bo več stopil v McDonalds. |
Volitve seveda niso edini način, po katerem lahko vplivamo, in pod nobenim pogojem ne smemo drug drugega prepričevati, da so, in se na ta način phati v fatalizem, kar sem poskusil strniti v svoj drugi odstavek:
666 je napisal/a: |
Res pa je še nekaj: sebi (in nam) jemlješ ta vpliv s tem, da nas (in sebe) javno prepričuješ, da ga nimamo. Verjamem, da tega ne delaš namenoma, toda točno to je učinek. Prepričajmo se, da ne moremo nič narediti, pa nam tudi ne bo treba nič narediti - vsi bomo pač žrtve. |
Res, na volitvah imamo malo vpliva, toda formalno ga več ne moremo imeti. Pozabljamo pa na svojo neformalno moč (in tu nimam v mislih nikakršnih revolucij, vstaj, nepokorščin ali podobnih ekscesov):
- vztrajno delati dobro (ne smemo se vdati malodušju in mislim, kot je "Če lahko on, zakaj pa ne bi smel še jaz?")
- dajati dober zgled (tudi, če se zdi, da si s tem škodimo)
povzdigniti glas, kadar je kaj narobe (ali tudi, kadar samo kaže, da bi morda čez čas lahko začelo zavijati v napačno smer)
- povsem enaka načela uveljavljati zase kot za vse ostale (to je še posebej pomembno v Sloveniji, kjer napake opazimo šele, kadar so nam osebno v škodo, skoraj nikoli pa, kadar so drugim, oziroma še več: če kdo opozarja nanje, ga omalovažujemo kot komplikatorja in katastrofijsta)
- ne vdajati se "državljanski lenobi" (češ "eh, saj sem probal, pa sem bil sam, nihče me ni podprl, zato sem pa raje odnehal" - tako postanemo namreč del problema)
In verjetno bi se še kakšna postavka našla.