Insanity vadba

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

18. jul 2012 15:53

Kot je ursus_le napisala. S tem sem mislil le, da je bilo veliko lažje izvajati vaje in bolj pod kontrolo, kot pa zadnja dva tedna, kjer je bilo telo že precej utrujeno. Tale "zadihal" je bilo bolj v tem smislu. Nisem pa noben medicinski fenomen in vaje so še vedno težke vendar jih je sedaj lažje izvajati.

DBpek http://easy-recepti.blogspot.com/

callum  

član od: 4.11.2008

sporočila: 35

18. jul 2012 20:41

Vsakdo, ki reče, da gre brez večjih problemov skozi katerokoli vadbo (razen recovery in core cardio) od Insanity-ja dela nekaj narobe (Atleti, ki izpolnejo normo za OI izvzeti). Ali si preveč poenostavi, ali dosti časa gleda, ali dela na četrt (ne na pol - le na četrt),... Video bi to takoj prikazal. Lahko se pa tudi posnameš in sam objektivno primerjaš posnetek z izvajanjem ljudi v Insanity videih. Celotna vadba je namreč narejena v tem smislu, da se dela na vso moč. Ni važno koliko si ti pripravljen, vedno te vadba na vso moč uniči - in ne glede kolikokrat bi potencialno dokončal Insanity - vedno bi te vadbe že prvega meseca povsem uničile (če bi seveda delal na vso moč).

Zelo dobro se to vidi pri vadbi Fast&Furious, ki traja le 22min - od tega je vadbe 9min. Po 5-ih minutah (v videu je to okrog 16-te minute) pridejo na vrsto Power Jumps in vse v videu uniči. V določenih trenutkih vsi trije počivajo, ker pač ne gre več. Pa verjemi, da ima vsaj Shaun T xxx-krat več kondicije, moči, znanja, kot katerikoli od nas, pa vendar se tudi on povsem ustavi, da se nadiha.
 Pa še link do F&F, da si lahko vsak ustvari mnenje: http://www.youtube.com/watch?v=0je9JogoRNc

callum

ursus_le  

član od: 25.5.2008

sporočila: 227

19. jul 2012 8:17

Callum, mislim da nisi razumel pointa.

Nihce ne pravi, da te vaja ne utrudi ali unici. Samo se "navadis" na tako telesno unicevanje in nehas zraven nekaj brezveze jamrat in pac delas dalje. Na koncu vsake vaje si utrujen in napol mrtev oblezis natleh, ampak ti je "lazje" (no, v bistvu ne na koncu vaje, ze po 10min tece s tebe in si zadihan kot da teces v hrib).

urska

callum  

19. jul 2012 10:43

ursus_le je napisal/a:
Na koncu vsake vaje si utrujen in napol mrtev oblezis natleh, ampak ti je "lazje" (no, v bistvu ne na koncu vaje, ze po 10min tece s tebe in si zadihan kot da teces v hrib).

Se povsem strinjam - in to se zgodi ne glede na to v kakšni pripravljenosti si. Če si v boljši pripravljenosti narediš recimo 40 power jump-ov, če si na začetku jih narediš 5 v tistem času, ki je za to predviden, če si v še boljši jih narediš 60 (številke izmišljene). Vendar vedno delaš do svojih zmogljivosti, kar te uniči/okrepi/izboljša pripravljenost/kondicijo in predvsem te požene v lov za sapo, brisanje švica,... Vse skupaj sem napisal, ker je pek napisal, da se pri MCC "sploh ni zadihal" - kar je nemogoče. Ker smo vse skupaj razjasnili se mi zdi najbolje, da prekinemo s tem offtopicom in se rajši spodbujajmo

Mi je pa prav všeč, da tema ne zamre in začenjajo vedno novi in novi - edino škoda je da več ljudi ne vztraja do konca koledarja.

callum

ursus_le  

19. jul 2012 11:18

No ja ... pocasi bomo tudi uni bolj leni prisli do konca koledarja ... no, ne da sem lena, ampak odkar sem zacela z insanityem imam non stop neke prekinitve ... pa sem koncno tudi jaz zakorakala v drugi mesec. Vceraj oddelala Max Interval Plyo in je zame kar prevec skakanja ... kaj bi po tvojem lahko delala namesto unih squat ali power jumpov? Ali ni nic narobe, ce jih pac delam bolj pocasi ... ShaunT jih naredi 3, ko jaz komaj 1 (moram pazit, da pristajam mehko  in se moram potem vedno znova odrivat in tako izgubljam cas ... ne morem pa skakat na vso moc, pa ne samo zaradi kolen (za to sem si nabavila en dober tepih), temvec predvsem zato, da me ne bodo sosedi izselili .

Danes pa je na vrsti Max Cardio Conditioning ... ufff.

urska

Sporočilo je spremenil(a) ursus_le dne 19. 2012 11:19

callum  

19. jul 2012 12:33

ursus_le je napisal/a:
Vceraj oddelala Max Interval Plyo in je zame kar prevec skakanja ... kaj bi po tvojem lahko delala namesto unih squat ali power jumpov? Ali ni nic narobe, ce jih pac delam bolj pocasi ... ShaunT jih naredi 3, ko jaz komaj 1

Hmm - kako naj odpišem, da ne bo zgledalo pregrobo. Če je res, da delaš toliko počasneje, potem je moj odgovor - kaj delati - delaj nekaj drugega (končaj z Insanity-jem). Če ne slediš vsaj približno ena na ena ali vsaj 2:3 (kadar delaš, ko vmes počivaš par sekund pač počivaš) se mi zdi, da je bolje, da se odločiš za kako drugo vadbo. Vadb je ogromno in škoda si je pri tej uničevati kolene, če telo ni pripravljeno. Čez par mesecev pa, ko boš v boljši kondiciji in če bo še volja do Insanity-ja poskusi znova. Saj vem, da bo to pisanje šlo bolj skozi eno uho noter skozi drugo pa ven , vendar če boš vztrajala v drugem mesecu bo po končanju ogromno mučenja, rezultatov pa ne bo - saj jih tudi ne more biti (pa še kakšno poškodbo lahko stakneš). Če se Shaun-u ne moreš odpovedati pojdi vsaj nazaj na prvi mesec ali pa na hibrid s HHA, ki je objavljen par strani nazaj.

Če hočeš hudo vadbo, ampak veliko bolj primerno za poletje so recimo na voljo ZWOW-i na youtubu: http://www.youtube.com/user/zuzkalight?feature=resul (možnosti je veliko - omenil sem samo to)

Najprej se odločiš, kolikokrat tedensko boš delala (recimo 5x) - temu odštej 1 (in tisti dan delaj recimo Cardio recovery ali core cardio ali max recovery) - ostale 4 dni pa delaj po vrsti ZWOW-e torej za prvi teden 1,2,3,4. Drugi teden ponovi 1,2,3,4. Če si pri izvajanju še daleč od njenega časa, naslednji teden še enkrat delaj te štiri, če si se pa že približala ali pa si bila že prvič boljša pa pojdi naprej na naslednje 4 (pač določene 4 delaš od 2-4 tedne - potem pa naprej). Vadba je dosti krajša (no eventuelno je lahko še daljša ;)) in vmes točno veš kje si. Čase si zapisuj, saj boš tako lahko spremljala napredek. Poleg tega vedno narediš enako. Slabost je v tem, da praviloma ni ogrevanja in ohlajanja - tu lahko uporabiš ideje iz Insanity-ja - vendar bolj v počasnejšem tempu ;). Je pa priporočljivo sedaj, ko je zunaj tako lepo to tudi izkoristit in en dan v tednu namenit za zunanje aktivnosti: tek, kolo, plavanje, badminton, hitra hoja v hrib, fartlek, športi z žogo, šprinti,... (recimo pol ure intenzivno tisti dan - do ene ure).

Ko se bo pa ohladilo boš v dosti boljši pripravljenosti pa lahko pride v poštev Insanity - ki ti bo ob teh predpogojih resnično izoblikoval telo. Zgoraj sem citiral tvoje vprašanje, če je kaj zato če delaš 1 on pa 3. Nič ni zato, pač vse je odvisno od tebe:).

- bolj se oddaljuješ od pravilnega izvajanje -> slabši končni rezultati,

- bolj se oddaljuješ od tempa -> slabši končni rezultati,

- bolj se oddaljuješ od prehrambenega načrta -> slabši končni rezultati.

Sporočilo je spremenil(a) callum dne 19. 2012 12:36

ursus_le  

19. jul 2012 13:04

No ... vse ostale vaje delam skoraj 100% kot je treba, razen to skakanje malo omejim, da se mi ne sesuje ali prevrne kaksna omara v dnevni, da ne pristanem pri sosedih spodaj na njihovem kavcu ali pa da mi ne bi kdo prisel trkat na vrata, ce sem organizirala konjske dirke po stanovanju ... ne vem za druge, ki zivijo v blokih, ampak jaz tukaj spostujem moje sosede in se zavedam, da so ze tako zelo strpni do mojega poskakovanja, zato se mi ne zdi potrebno se malo bolj nategovat to njihovo potrpezljivost (da ne bo elastika en dan pocla in mi bodo enostavno prepovedali, da se kdaj zganjam tak hrup).

Rezulatati? Nosim 4 stevilke manjse hlace, kondicija pa taka da se nikoli ni bilo tako ... zadnji vecji pohod ... 11ur hoje in 47km ... torej, ce res delam vse tako hudo narobe ... ocitno nekje druge goljufam, da me je vedno manj cez .

urska

callum  

19. jul 2012 13:43

ursus_le je napisal/a:
No ... vse ostale vaje delam skoraj 100% kot je treba, razen to skakanje malo omejim

Potem pa čestitke - čeprav ravno to skakanje loči Insanity od drugih vadb (nožne mišice so ogromne - zaradi tega nabijejo srčni utrip na max). Nekaj časa nazaj sem gledal en intervju s ST - ki je trajal kakšno uro - noter je pokazal alternative za posamezne vadbe pri Insanity-ju. Za omenjeni se žal ne spomnim več, se mi pa zdi, da je bilo pri power jumps brez dotika rok, naslednja alternativa pa high knees. Je pa rekel, da si velika večina tako ali tako (nezavedno) prilagodi izvajanje, zato bo v naslednjih workoutih bolj poudarjal pravilno formo in da je tudi to razlog za lestev pri Asylumu.

Čestitam za pohod  (+formo, +kondicijo, +postavo, +-kg), čeprav bi bil bolj impresioniran s tekom recimo 4km v 20min ali 2km v 8min pa še po pol ure bi bila taka vadba končana .

callum

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

19. jul 2012 13:58

ursus_le je napisal/a:

Odkar sem si nabavila sportno uro, ki meri utrip, opazam, da se mi je s casom znizal povprecni utrip in predvsem maxHR je redko nad 200 (pri meni je priporocljivi maxHR 190), na zacetku pa sem vsakic imela maxHR 220, 230 ... najvec kar sem videla je bilo 238. Zdaj pa ze en lep cas ne pridem vec cez 200.

urska

nisem stoposto, da ena od tvojih "ur" prav dela.

Vanja

ursus_le  

19. jul 2012 14:37

Vanja_v_ZDA je napisal/a:
nisem stoposto, da ena od tvojih "ur" prav dela.

Vanja

Zakaj pa da ne bi prav delala?

Ker v temu kar si citirala, je govora o maximalnem utripu ... npr. danes sem imela na vrsti Max Cardio Conditioning in moj maxHR je bil 214 (po zelo dolgem casu, da sem spet videla maxHR nad 200 ... verjetno zato, ker sem v drugem mescu in kot je ze enkrat rekel callum, ko si v drugem mescu se ti zdi kot da spet si na zacetku).

Callum, bi bila zelo hvalezna, ce bi se spomnil kje si gledal ta intervju pa s kom (polg ShaunT-ja), morda ga najdem na youtubu ali pa kje na strani od BeachBody-a.

No, saj power jumpse tudi jaz delam brez dotika komolcev na kolena, ker ce ne pristanem na tleh ko vreca krompirja (enostavno ne utegnem se odrinit, pokrcit noge, poknit s komolci na kolena in se pripravit na doskok ... preden vse to izpeljem sem ze na tleh in ker narobe doskocim, nimam potem energije za novi odskok in se moram spet na novo pripravljat kot na prvi skok) . Lahko torej high knees, kaj pa uni skoki (ne vem imena na pamet) ko skaces iz ene noge na drugo in vsakic v zraku izmenjavas nogi, nogo pa dvignes iztegnjeno do visine pasa ... ta vaja je se kar skakajoca, ce jo delas v hitrem tempu tudi ubijajoca in utrip ti nabije do oblakov.

urska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti