3. avg 2009 14:36
Se zelo strinjam z mnenjem mamamie, ker tudi sama poznam vedno več ljudi, ki dopostujejo drugje, večinoma v all-inclusive izvedbah, predvsem zato, ker dobijo za enak denar več.
Sama sem v vseh dolgih letih prečesavnja Hrvaške po dolgem in počez imela eno samo samcato slabo izkušnjo v marini na Hvaru, ki pa v resnici niti ni vredna omembe. Je imel pač "marinajo" slab dan.
Moje mnenje je tako, da, ko je človek recimo nekje v Dalmaciji, je pač utopično pričakovati, da bodo natakarji tekali naokoli kot zmešani. Poskušajte sami po najhujšem soncu v sprejemljivem tempu cel dan skakati po tersi. Je pač tako, da je na potovanjih najlepše to, če človek čimprej osvoji tempo države, kamor je pripotoval. Samo tako se začuti resnični utrip tujega mesta, države. Velja tudi to, da (razen redkih izjem povsod po svetu) lepa beseda lepo mesto najde. Če pristopamo z dobro voljo, spoštovanjem in toplino, bomo v zameno največkrat dobili enako. Se kdaj recimo spomnite in pohvalite čistilko v kakšnem kampu, pozdravite vratarja ali mu celo prinesete ledeno pijačo? Povem vam, da bo avto vedno na varnem in vaš šotor/ prikolica,... vedno pod kontrolo. Tudi lepa beseda natakarju, branjevki na tržnici,... pri meni vedno naleti na odprto srce.
Nihče, ki je bil žrtev vandalizma v resnici ne ve, ali so to res naredili hrvaški državljani. V končni fazi je v tem trenutku na obali tudi veliko mladine (in tudi odrsalih) iz drugih držav, ki se pijana opoteka naokoli ponoči, sita vseh zabaviščnih parkov in diskotek in si išče popestritev drugje in na drugačne načine.
Skratka, Hrvaška bo mene imela še mnogokrat, in jaz Hrvaško in številna prijateljstva s Hrvati vedno v srcu. Nenazadnje pa velja tudi nasvet, da se mora človek kdaj tudi iz sebe ponorčevati in ob kakšni nerodnosti (tudi če ni po lastni krivdi) zamahniti z roko in samemu sebi reči glupi Slovenac. In čimvečkrat si zapojte tisto, ki jo je predlagala MamaF: "Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog..."
fresh