Dopust 2009

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

9. jul 2009 8:05

miis je napisal/a:
Naša družina je še hujša, ne zdržimo več kot nekaj dni v enem kraju.

Mi tudi "dopustujemo" v tem stilu, zato nam avtodom še najbolj ustreza. Letos je v planu Češka, Poljska, za kaj več pa verjetno ne bo časa. Lidka, Elaphus, mogoče še kakšen namig, ki ga google ne vrže ven v prvih 50 zadetkih, pa je vseeno zanimiv (mogoče še bolj od nagužvanih in naspidiranih turističnih punktov)? Letalski in fotografski muzej sem že zabeležila, nekaj potopisov sem tudi že prebrala, kljub temu pa bo dobrodošla vsaka informacija.

LP, V.

sonce51  

član od: 4.4.2008

sporočila: 237

9. jul 2009 16:49

Pa še da jaz dodam nekaj iz našega dopusta v Turčiji. Letovali smo s Palmov hotelu Greenwood resort oddaljenem cca 10 km od Kemra. Letovali smo v terminu od 15. do 22. junij. Otrok do 14. leta je bil gratis. Bil je čudovit nepozaben dopust. Hrane (zelenjava in 1000 in en način, sadje in tudi vsega ostalega več in preveč), prijača od jutra do polnoči, brisače v sobi in na plaži, prijazni, ustrežljivi in ne vsiljivi. Okolica hotela v zelenju, obdana s cvetjem, pomaranče so rasle kar pred hotelom in tudi granatno jabolko je že oblikovalo svoje plodove (videla sem tudi čudoviti cvet tega drevesa), ležalniki ob bazenih in na plaži, senčniki itd. Torej v hotelu vse lepo, čudovito, nepozabno. Hotel je star cca 10 let z cca 200 sobami, kar sem mi ne zdi prevelik in ne premali. V kompleksu zdravnik, frizer, trgovinica, v bližini telefonska govorilnica in vsem priporočam, da se je poslužujejo, mi 7 € nismo mogli zapraviti (klicali smo cca 6 x v SLO in se kar pogovarjali, klicali smo tudi mobilno številko). Vsak večer animacija za otroke. Mi smo sicer vsak večer šli v bližnji kraj Göynuk peš in si ogledovali bazar, kafiče in opazovali domačine. V hotelu smo bili edini Slovenci (mi trije in naša prijatelja). Torej naš dopust je mimo, bilo je lepo in verjetno bomo Turčijo še enkrat obiskali. V Sloveniji natančneje v SV je bilo takrat neureje s točo, mi pa smo imeli vseh 7 dni od 32 do 38 stopinj. V kolikor koga še kaj konkretno zanima, z veseljem odgovorim. LP Sonce sonce51

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. jul 2009 17:00

Za Češko priporočam takole : Baziraš se v kakšnem srčkanem B&B družinskem hotelčku blizu Prage (nekaj, kar je v rastru bodisi avtoceste ali pa zahodno od Prage. In potem delaš izlete tipo - dva-tri dni za bazično Prago (priporočam: Plečnikovo cerkev v drugem okrožju na koncu Vinohradske, potem ogled Millerjeve hiše v šestem okrožju, ker gre za pramati sodobne meščanske vile - reče se jih Hiša Loos po arhitektu, pa gledališko ulico, pa ulico zlatarjev ali zlatno uličko, pa celotno pešcono...pa jasno, fotkanje na Vaclavovem trgu ob spominski plošči za Jana Palacha, pa večerja v Operi, ker je tam najboljša kuhinja v mestu, pa mnogo tega) - en dan za Marijanske Lazny (imaš tam silni kraljevski grad, kjer izveš zadnjih petnajst stoletij čeških kraljev plus gre za novejši turistični kraj z bazeni in golf igriščem) - en dan za Karlove Vare - je en poseben šmek hoditi po tem ogromnem letovišču, kjer je veliko 19. stoletja in veliko 21. stoletja, dvajseto stoletje pa kot da manjka... Potem pa se zapelješ do Olomuca in Ostrave in si v bistvu že na meji s Poljsko. Od Poljske pa poznam samo Varšavo, skratka premalo. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15830

9. jul 2009 17:25

Pa Krakow je čudovito mesto, če smem dodati. Lepo urejeno, veliko zanimivega, vsekakor vredno ogleda in vandranja po njem. Blizu so tudi znani rudniki soli, s čudovitimi sobanami in nekaj bolniškimi sobami - se splača pogledat. In ko smo že tam, tudi obiska Aushwitza ne bi smeli izpustiti. V Krakowu so tudi snemali Schindlerejvo listo, tovarna je še zdaj tam, pa stari židovski del mesta je zanimiva zgodba. Mamamia mamamia

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

9. jul 2009 19:37

Praga - na Vaclavskih namestih, ob spomeniku Jana Palacha in Jana Zajca je nacionalni muzej - zanj potrebuješ cel dan; ob prašnem stolpu je Muzej mučilnih priprav  - bljak; pivnica pri Fleku - ne toliko kot pivo je dober tisti šnopček, ki ti ga ponudijo pred pivom - ampak, da veš, je celo mogoče ostati kolikor-toliko trezen ; imajo tudi en ponaredek Eifflovega stolpa, se splača it nanj, že zaradi razgleda; do tega stolpa se povzpneš z zobato železnico, gor je tudi astronomski observatorij - zeloooo zanimivo - pa čudovit park - še bolj zanimivo. Židovsko pokopališče - obvezno. Tudi sinagoge so zanimive. Aja, saj to je pa že mamamia omenila.

Okolica Krakowa - mamamia je omenila Wieliczko, rudnik soli, v bližini je tudi romarsko središče –Czestochowa oz. Jasna gora ali nekaj podobnega, s podobo črne Marije, v mesti Tichy je pivovarna, katere ogled toplo priporočam, je zelo zanimivo, z degustacijo piva, ki nikakor ni slabo.

Če vam bostalo še kaj časa, pa zavijte še na Slovaško - tudi Bratislava in okolica skrivata polno zanimivosti, cene so pa kar se da ugodne.

lp

cervus

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 09. 2009 19:39

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

9. jul 2009 19:41

Fant elaphus - ti si pa imela eno "šnel-kurz" Prago! preveč lepega naenkrat, ali ne? Lisa

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

9. jul 2009 19:47

Neee, Lisa, jaz to degustiram lepo počas pa z andohtjo, bi rekel moj pokojni ata. Praga, Krakow, Bratislava - je bilo že več obiskov . Vidi človek kaj zanimivega, pa reče - to se bo pa ogledalo naslednjič. Mi nekako ni do stila japonskih turistov  : "Danes je petek. No, potem smo pa verjetno v Parizu!".

Si rada vse temeljito pogledam.

lp

cervus

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

9. jul 2009 21:02

Punce, hvala! Že pišem, načrtujem...vedno si naredimo nek okviren plan potepa, pustimo nekaj "lufta" za naključne zanimivosti in lenarjenje, če nam pač tako zapaše (ali če nam vreme zrihta lenobne ure)- torej počas in z andohtjo, kot pravi Elaphus...in če ob zaključku dopusta realiziramo le četrt plana, rečemo "brez panike"

(kot bi rekel dobri vojak Švejk), saj se lahko čez čas vrnemo.

LP, V.

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

10. jul 2009 0:35

Tudi mi smo zaključili naše popotovanje, nekaj težavam smo se izognili tudi po vaši pomoči - hvala!

Torej, nastanitev smo si rezervirali v naprej, kar se je izkazalo za zelo dobro, še zlasti na Lesbosu, kjer smo dobili prvo lekcijo o grški ažurnosti. Trajekt, ki bi moral kreniti iz pristanišča ob 18.00, čas vožnje naj bi trajal max 1,5 ure, se pravi, da bomo na otoku še za dneva. Dejansko smo iz pristanišča odpeljali šele ob 21.30 - v temi, željeno mesto pa je bilo oddaljeno 60 km.  Hvala Vendy za nasvet rezervitai vnaprej kljub verjetnosti, da bo še prostih kapacitet. 

Naša pot je potekala preko Novega Sada, do Istanbula, kjer smo ostali tri dni in si ogledali nekaj zelo znanih in nekaj turistom malo znanih zanimivosti.

Pot smo nadaljevali preko osrednjega dela Turčije do ant. mesta Hierapolis in Pamukkal. Nadaljevali smo do Selčuka, v bližini katerega so odlično ohranjeni ostanki starodavnega mesta Efez. Da nam je po ogledu mesta pri 36 C - zelo prijalo kopanje na bližnji peščeni plaži Pamucak, je najbrž razumljivo. Plaža je bila za naše razmere skoraj prazna.

Nekoliko višje leži tretje največje turško mesto Izmir, ki je hkrati drugo največje pristanišče Turčije. Sodobno mesto z vsemi pripadajočimi dabrimi in slabimi lastnostmi.

Na poti proti Ayvaliku smo se na kratko ustavili še v Bergamu - nekdanji Pergamon, eno izmed zelo znanih mest s stališča zdravilsta - tu naj bi bil rojen tudi Galen.

V Ayvaliku smo se poslovili od Turčije in s trajktom odpluli na Lesbos, kjer smo si vzeli 5 dnevni predah. Počitnikovali smo v malce večji vasici z imenom Petra na SZotoka. Idilična mirna vasica , kjer pa smo na naše presenečenje naleteli na kar nekaj slovencav.

Otok smo zapustili tokrat z res velikom trajktom, na katerem smo preživeli polnih 11 ur, do Kavale, 160 km pred Solunom. V nadaljevanju smo nameravali na poti skozi Makedonijo zaviti tudi na Ohrid, pa smo si zaradi težav z avtomobilom morali premisliti. Naši makini nenadoma gorski vzponi niso več odgovarjali in je pričela kuhati pri vsakem malo večjem hribu. Tako smo se zadovoljili s hitim ogledom Skopja in po polnih dveh tednih polni vtisov prispeli danes domov. Ups, včeraj.

Če bi komu prišle prav bolj podrobne inf. o potovanju z veseljem pomagam.

lp

 

 

robida

Majdina  

član od: 27.9.2007

sporočila: 281

10. jul 2009 8:16

Nekateri pa v Spodnjem Kaslju namakajo_mo noge na dezju. Majdina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti