15. sep 2008 11:47
Sem pozabila napisat, da se podpišem pod mamamio.
Vendelina jr. je napisal/a: |
Prva možnost je, da bo naredil faks in potem nekje do 30. leta dobil službo za nedoločen čas in po petih letih bo dobil eno kolikor toliko korektno plačo (jaz sem v službi v ustanovi z dobrimi plačami, ampak tisti, ki začnejo, tri leta fino gagajo, sklepam iz tega, da je drugje mnogo mnogo slabše), s katero bo morda lahko financiral kako stanovanjce. In drugega ravno ne dosti.
Druga možnost je, da si bo šel ustvarjat družino z dvakrat po 800 EUR (poznavajoč stroške življenja v LJ brez pomoči staršev in domačega vrta, no way) in si mislil, "saj bo šlo, če so moji starši, bom pa jaz tudi, saj skromnost je okej"...., s tem, da se bo za razliko od generacije staršev, ta faza z dvakrat po 800 EUR kar vlekla v nedogled in nič se ne bo dalo privarčevati.
Vendelina jr. |
Ma, Vendy, tebi bi jaz eno injekcijo optimizma sem pa tja vbrizgala! Če bi moja babica razmišljala, kaj vse se lahko zgodi, mojega očeta, ki se je rodil med vojno, gotovo ne bi bilo. Pa bi bilo ful škoda - vsaj zame
. pa posledično za vse, ki sem jim jaz všeč, ker seveda tudi mene ne bi bilo...
In lahko ti povem, da se s takimi plačami, kot jih omenjaš (jih slučajno res dobro poznam, hehe;) da živet in kaj prišparat ali pa plačevat kredit za stanovanje, če nisi ravno pogolten. Ja, seveda traja po 30 let, da odplačaš kredit, ampak si pa na svojem, je pa isto kot če plačuješ najemnino.
In ne, ni jasno, da ko računaš, si rečeš: ne hvala! Ker ko bi rad mel otroke, ti je dosti vseeno za tvojo penzijo, to je pač nagon! Če se kot pinka sprašuješ, zakaj bi sploh imel otroke ali kot ti računaš, koliko te to pride, potem pač ta nagon pri tebi ni ravno izražen - ali še ne ali sploh nikoli ne bo - in je gotovo boljše, da jih nimaš. Ker na splošno je odgovor zelo enostaven: imaš jih zato, ker si jih želiš. Tako kot si želiš spat z lubijem, živet z njim...
In ne glede na izobrazbo in trenutno stanje (finančno in drugačno), se lahko vse v trenutku spremeni: firma propade in ostaneš brez službe, z doktoratom te pa nikjer nočejo, ker noben šef noče imet bolje izobraženega pod sabo (primer mojega očeta, recimo) ali je firma v stečaju in 2 leti delaš, pa ne dobiš plače (tudi primer mojega očeta), ali pa se enostavno en kreten, ki misli, da se njemu ne more nič zgodit, zabije v tvojega ljubega ali vate in puf, v sekundi je konec idiličnega življenja, 2 plač in skupne vzgoje in gospodinjstva! Pa vseeno tvegamo! Čeprav se vse to lahko zgodi!
Ker ne moreš met vsega v življenju pod nadzorom, ne moreš se zavarovati pred vsem! Če tako misliš, potem res boljše, da nimaš otrok, ker tudi njih ne moreš in ne smeš zavarovat pred vsem, kar se jim lahko hudega zgodi.
Pod tale tvoj odstavek se pa podpišem:
Vendelina jr. je napisal/a: |
Drugače pa jaz kot ena žlahtna levičarka sprejemam vsakršnjo izbiro vsakogar, vse dotlej, dokler ta izbira ne ogroža mene ali pa kogarkoli drugega. Sama sicer mislim, da je nesmisleno siliti v dolgoročno zvezo, dokler vsakemu posamezniku ni jasnih nekaj temeljnih stvari in tudi odločitev za potomstvo je za moj okus primerna takrat, ko ne razmišljaš več o tem, čemu vse se moraš zavoljo otroka ODPOVEDATI. Ker ta žrtvena ekonomija ni my cup of tea. |
Ampak jaz nimam občutka, da bi se mojadva žrtvovala za nas: imela sta nas, ker sta si želela imeti družino in tudi jaz se prav nič ne žrtvujem za otroka! Pač imam rajši Ronjo kot potovanje in žure trenutno. Prav nič požtrvovalna nisem.
Skratka, kot je rekla
mamamia: če boš hotel imet otroka, ga boš imel, pa ne glede na računico! Če pa si po naravi tak ziheraš in tak pesimist, da vedno preračunaš, da se ne izzide, potem je pa boljše, da jih nimaš, ker je verjetno zadaj kak drug razlog ali pa si enostavno prevelik "control freak", da bi sploh lahko lepo vzgajal otroka, ki ga ne boš mogel niti smel tako nadzorovat.
PS: mali otroci ne stanejo tako veliko in tisti čas našparaš za to, da bo za vmesno obdobje, ko stanejo več, pa še ne služijo sami. Ko so pa v SŠ, pa si lahko za ekstra zadeve tudi sami kaj zaslužijo, meni se s tem ne zdi nič narobe. Jaz sem se tako veliko naučila in to mi je samo pomagalo v življenju. Otrok ne rabi vsega, kar imajo drugi - rabi pa,da mu po pravici razložiš, zakaj nekaj ja in zakaj nekaj ne in da mu odpreš oči, kaj ima on, pa drugi nimajo... To ti pa lahko rata z 800E ali pa s 2000!
Veri