15. sep 2008 9:24
Tule sta dve temi in sicer
- zamrzovanje jajčec
- odločanje za otroke.
In ti dve temi sta in pa tudi nista povezani.
Namreč, če imamo zamrzovanje semenčič in se vsi zavzemamo za semenske banke in za malo človeku bolj prijazne možnosti za umetne oploditve (punce, a ste pozabile leto 2001 in tisti kleromačizem, ki je sesuval pravice samskih žensk do umetne oploditve....) za vse, ki bi radi imeli otroke, pa jih ne morejo...A jajčeca se pa ne bi smela zamrzovati. Zakaj pa ne? Kaj je pa v jajčecu bolj imanentno svetega od semenčice?
Se mi zdi, da so še kakšne druge variante, zakaj se bi zamrzovala jajčeca in tisti razlog, da bi imeli otroke "po tem" ko pač nekaj doživiš - pa ta ni samo ta razlog, za božjo voljo. Se danes zgodi marsikaj, med drugim tudi to, da zelo mlade ženske zbolijo za rakom (med mojimi sodelavkami so v zadnjih petih letih zbolele štiri, od katerih je bila samo ena nad trideset, ostale so bile pa mlajše)...in te ženske imajo čisto okej maternico, medtem ko so jim kemoterapije jajčeca bolj kot ne poškodovala. Če bi lahko dale svoja jajčeca zamrzniti, bi jih dale, pa niso mogle. In verjetnost, da bodo kdaj zanosile, je minimalna. Pa verjetno so še kakšni drugi razlogi, ki bi jih človek s kakšnim premislekom našel. In sedaj se vprašajte: a lahko si zamrzneš jajčeca, če imaš diagnosticirano kakšno težko bolezen, če je pa nimaš, pa ne smeš? A bi to napisale v pravilnik - dajte, no, še enkrat premislite.
Glede načrtovanja družine in odločanja za potomstvo: tule se bo treba pa malo medgeneracijsko pogovarjati. Jaz verjamem, da si je nekdo, ki ima danes otroke stare tam med 25-30 let, pred točno toliko leti lahko prigovarjal nekaj v stilu "malo bom zobe stisnil, pa malo bodo starši pomagali, pa nekako bo že šlo...", ker si je verjetno mislil, da bo doba "stiskanja zob, pa bom že kako" trajala nekaj let, potem se bodo pa stvari odprle, v smislu, manj bo kreditov, plača bo višja...
In tudi spoštujem vse, ki so šli čez to fazo.
Ampak eno vprašanje: Ali imate vsi, ki imate toliko stare otroke, danes že odkljukano njihovo eksistenco? A so ti zelo veliki otroci "na svojem" (in podnajemniško stanovanje se ne šteje za "na svojem"), imajo službe za nedoločen čas (ekstra luksuz, ali opravljajo delo, ki jih veseli), ali lahko sami odplačujejo kredite in si ne hodijo sposojati k vam? Če imate vse to odkljukano, potem vas še bolj spoštujem, pa malo sem vam "fouš", ker ste imeli blazno srečo. Ker večina ljudi s toliko starimi otroki tega ne more odkljukati. Pa žal je tako, da večina še malo večjih otrok hodi potem k staršem po posojanje za avtomobile in stanovanja in starši kar dajejo...otroci pa vrnejo brezobrestno, če sploh...
Današnji 25-30 letnik ima na izbiro naslednje:
Prva možnost je, da bo naredil faks in potem nekje do 30. leta dobil službo za nedoločen čas in po petih letih bo dobil eno kolikor toliko korektno plačo (jaz sem v službi v ustanovi z dobrimi plačami, ampak tisti, ki začnejo, tri leta fino gagajo, sklepam iz tega, da je drugje mnogo mnogo slabše), s katero bo morda lahko financiral kako stanovanjce. In drugega ravno ne dosti.
Druga možnost je, da si bo šel ustvarjat družino z dvakrat po 800 EUR (poznavajoč stroške življenja v LJ brez pomoči staršev in domačega vrta, no way) in si mislil, "saj bo šlo, če so moji starši, bom pa jaz tudi, saj skromnost je okej"...., s tem, da se bo za razliko od generacije staršev, ta faza z dvakrat po 800 EUR kar vlekla v nedogled in nič se ne bo dalo privarčevati. In bodo otroci rasli in bo treba plačevati inštruktorje, pa če se bomo šli še tiste reforme, ko bo treba plačevati šolnine, ker zdaj imamo kapitalizem, ljudje moji....pred petindvajsetimi leti ga pa nismo imeli....in čez dvajset do petindvajset let bo še vedno realno sstandard današnjih "dvakrat po 800 EUR" in super bo, če sploh bodo. Otroci bodo pa večji in bodo imeli večje potrebe. Plus, v tistih 800 EUR bo treba odvajati še dodatno za dodatno pokojninsko zavarovanje, če nočeš imeti osnovne penzije, ki bo tam nekje 45% od dopenzijskih dohodkov, ergo 360 EUR....Da o kakšnem namenskem varčevanju, ki ga odpreš ob otrokovem rojstvu in se potem, ko to dete diplomira, reče, evo dete, tule je tvoja polica, nateklo se je gor 150.000 EUR, vzemi jih in lepo prosim, odidi od hiše, midva z očijem sva ti dala lepo popoptnico, od zdaj naprej si pa on your own....seveda ni govora.
Skratka, današnjih 25 letnik ima, če se danes odloči za družinsko življenje z dvakrat po 800 EUR lepe možnosti, da bo celo življenje varčeval in nič prihranil in imel penzijo od 360 EUR.
Pa jasno, da kdorkoli je karkoli računal, je rekel, ne, hvala.
Plus, še nekaj je - ker spadam v grupo "kariernih punc", lahko povem iz prve roke. Ženske, ki želijo še videti svet, ki želijo še "kaj doživeti", ki imajo še seznam želja, v katerih otrok še ni....to so povečini punce, ki prihajajo iz okolij, kjer so se njihovi straši fino matrali, da so one prišle do izobrazbe. In so staršem čisto hvaležne za njihov trud. Ampak tudi pod razno ne želijo ponavljati življenjskih vzorcev svojih staršev, še zlasti pa ne želijo ponavljati življenjskih poti svojih mater. Tista cankarjansko-vsemu-se-odrekajoča-mati ravno ni kakšen blazen role model.
Drugače pa jaz kot ena žlahtna levičarka sprejemam vsakršnjo izbiro vsakogar, vse dotlej, dokler ta izbira ne ogroža mene ali pa kogarkoli drugega. Sama sicer mislim, da je nesmisleno siliti v dolgoročno zvezo, dokler vsakemu posamezniku ni jasnih nekaj temeljnih stvari in tudi odločitev za potomstvo je za moj okus primerna takrat, ko ne razmišljaš več o tem, čemu vse se moraš zavoljo otroka ODPOVEDATI. Ker ta žrtvena ekonomija ni my cup of tea.
Ampak jaz imam rada red in organizacijo pri bistvenih stvareh, medtem ko koncept "bo že kako" uporabljam predvsem pri peki piškotov. Drugi se pa stvari pač drugače lotevajo.
Vendelina jr.