17. sep 2008 8:54
Kyara je napisal/a: |
Že res in prav, da naj ima vsak otroka, ko pride čas za to, ampak malo je vseeno potrebno pogledat, kaj lahko 50 letna mati nudi 2 letnemu otroku in kaj 30 letna. Kaj bo čez 10...15 let....otrok pa še mladoleten....mama pa 70?Saj ni vse samo denar. Otrok tudi zaradi denarja ne bo srečen, potrebuje še kaj drugega.
Kyara |
No, nisem ravno 50letna, imam "samo" stirideset. Kaj lahko vec nudim otroku kot pri 30ih?
Res mu zdaj lahko materialno ponudim vec, in tudi mu. Vendar se mi to ne zdi najpomembnejse. Ce gledam mlade starse na igriscu, potem imam definitivno vec energije in potrpljenja kot oni, pa tudi bolj striktna sem. Jaz pac ne sedim na klopci, se pogovarjam po telefonu in kadim, medtem ko se moj dvoletnik igra. Spodbujam ga, mu pomagam kadar rabi pomoc, pa vendar ga puscam da se osamosvaja. Ni mi problem porabit dve uri za nekaj kar bi lahko naredila v 15 minutah, ce bi ga namesto da hodiva in se pogovarjava, gledava mravljice, polze in kamencke, nabirava liste, ..., dala v vozicek in sla kamor sem namenjena. Ko bo najstnik sigurno ne bom z njim nabijala zoge na igriscu, ampak tega tudi pri 30 ne bi (in cisto resno, nobenega starsa ne vidim da bi to pocel, pa imam igrisce cez cesto, v glavnem so otroci prepusceni sami sebi).
Veliko mojih kolegov je imelo mlade starse, ki so takrat, ko so bili majhni, delali hiso. Kaj pravijo? Da od starsev niso imeli nicesar, saj so ti ves svoj prosti cas vlozili v hiso, tam so morali biti tam vse popoldneve, vikende, in se sedaj kar naprej nekaj vlagajo,.... Vecina tudi ni ostala doma, ampak je sla na svoje, kljub temu da so starsi ravno zaradi njih zgradili ogromno bajturino. Nekateri kolegi so dosti bolj navezani na svoje stare starse, kot na starse!
Moji sovrstniki imajo vec ali manj odrasle otroke, vecina jih je najstnikov. Zdaj naj bi bilo konec odrekanja in bi si lahko privoscili izlete in druge uzitke. Pa temu ni tako. Zdaj ponovno stiskajo pas in urejajo stanovanje - sedaj zase, ker so loceni.
Kar se pa prispevkov in pokojnin tice: ker imam solidno placo so tudi moji prispevki precejsni. Ce bi jih ves cas moje sluzbe dajala na poseben racun ali v sklade, bi imela precej vecjo pokojnino kot jo bom dobila. Zdi se mi absurdno, da skrb zase prevalimo na potomce. Mi smo tisti, ki moramo poskrebeti zase in omogociti otrokom boljse zivljenje.
LP, R.