4. jun 2008 9:34
Uvodoma naj povem moje mnenje, da trditev, da imajo deklice spolne odnose v obdobju, ko še pravzaprav nimajo niti menstruacije, drži. Zagotovo pa drži, da v tem času niso niti čustveno niti socialno zrele za poseledice takega odnosa. Socialna zrelost pa je pogoj, da lahko prenašamo vse obrobne zadeve, ki spremljajo odnos moški-ženska. Ja, seveda so spolni odnosi v tem času pogostejši kot so bili pred leti, socilana zrelost teh otrok pa je točno taka kot je bila v letih kot smo jih imeli mi.
Moja spolnost je moja intimna zadeva, v kateri nima mati nobenega prostora. Preprosto nima pravice brskati po tem, kakšno kontracepcijo imam, kolikokrat imam spolne odnose in s kom. V nobenem obdobju. Govorim o času, ko je zadeva aktualna.
Obstaja pa čas, ko je potrebno teren pripraviti in to je že precej pred prvimi spolnimi odnosi.
Ker sama nimam otrok, sem se s spolno vzgojo najstnikov precej pogovarjala z otroki, ki so hodili k meni na pogovore. Tudi o spolnosti. Jasno, da so mame, ki so moje prijateljce, vedele kakšno vlogo opravljam. Tako so npr. vsi, ki so bili rojeni v istem času, dobili za darilo ob 10. RD knjigo Nerodna leta, ki je ponudila osnove. DA so si jo lahko prebrali sami, brez sramu. Pozabljate, da matere, vsaj te, s katerimi imam opravka, izredno težko govorijo o spolnosti z otroki.
Vsekakor je tu problem, da šola ne opravi svojega poslanstva, čeprav mislim, da je tovrstno poučevanje učinkovitejše v manjši skupini.
Fiziologija spolnih odnosov je že tisočletja enaka, problematične so samo posledice. In nezaželeni spolni odnos so posledica, ki jo je mogoče z levo roko odpraviti. ( Kdove, zakaj so po porodu ukinili informiranje o kontracepciji, kjer so porodnici dali na ogled škatlo z vsemi pripomočki že kar na porodno posteljo.)
Problematična je čustvena dimenzija spolnih odnosov: naj me poskuša nekdo, ki je bolj liberalen od mene, prepričati, da ima mladež pri 14 osrečujoče spolno življenje, ki izpolnjuje oba partnerja. Da se je doživljanje spolnosti, ki sega nekako v pozna najstniška leta, prestavilo za deset let nazaj. Ne, seveda se ni.
Kakšne pa so posledica zvez, ko deklice doživljajo ljubezen, čustveno, dečki pa fiziološko, pa najbrž ni treba razlagati. Zelo hitra menjava partnerjev, hlepenje po nekem dražljaju, ki ga v tem obdobju pač še ne more biti, iskanje izpolnitve na druge načine in -čustvena praznina.
Iz gornjih razlogov sem proti spolnim odnosom pred polnoletnostjo.
Me je pa vedno zanimalo, v katerem času imajo froci čas za seks, ki si ga je le treba vzeti: med učenjem za solske ocene, v času, ko bi morali participirati pri domačih opravilih ( pa seveda ne, ker so še otroci). v času, ko bi morali krepiti svojo socilano mrežo. NA vprašanje, če matere, ki za rokico odpeljejo svoje deklice h ginekologu že pred prvim spolnim odnosom, v resnici vsakodnevno menjujejo posteljno perilo za ljubimca svoje mladoletne hčere, ga skrbno zlikajo, kot storijo za druge obiske, skrbijo, da ima ljubimec dovolj kakovstno prehrano ob obiskih, svojo zobno ščetko in svežo brisačo, kar je nujno spremljajoči del te zgodbe.
Ali pa za te potrebe poskrbi voljna ljubica, ki nima strahu pred nezaželeno nosečnostjo, njen gospodinjski pogled pa sega samo do lastnega krožnika, ki ga niti pomije ne sama. Nima časa.
To vprašanje se ne nanaša na platonsko ljubezen, ampak na (upravičen) strah, da je trenutek, ko (prezgodaj) nastopijo spolni odnosi, zelo blizu.
F r i n a