4. jun 2008 10:15
Sama sicer težko sprejemam spolnost pri 14, ampak ker mi je jasno, da se stavri dogajajo, se mi zdi, da je temu primerno potrebno ukrepati - torej poskrebti za nezaželjene posledice. Se mi zdi, da otrok, ki raste v skladni družini in ima s starši toliko zaupljiv odnos, ki je sprejemljiv za vse, hitro dojame, kaj in kako je z nekaterimi rečmi v teh letih. Eni to prvič počno hitreje, drugi kasneje, na nas, starših pa je, da jih na to prirpavimo. Tu je pomemben tudi naš lasten odnos do spolnosti in odnosov med partnerji. Mi smo se o otrokoma sproščeno pogovarjali o vsem, tako kot so se moji starši z menoj; spolnost ni bila nikdar tabu.
Naša otroka, sin in hči, sta najstniška leta prekrmarila brez večjih pretresov, na srečo mi je bila dilema kako ravnati, če si osnovnošolka omisli fanta, prihranjena. Zanimivo pravzaprav - kako bi se pa spraševali, če bi si naši sinovi pri 14 omilsili dekle???
Hči naših prijateljev je stara 14 let in ima že DVE leti fanta, zdaj star je 19 let. Hodi k njim domov. MAai se s tem strinja, oče je norel, potem se je navadil, pač po sistemu Kar je, je, ne bom še slabšal situacije. Tudi sama bi rekla, če je že tako, naj otroka raje prideta domov, kot da se zaradi nasprotovanja staršev skrivata in potikata naokoli. Ker je otrok potem tudi prisiljen lagati in skrivati, tega si pa verjetno nihče od nas ne želi.
S prepovedjo dosežemo nasproten učinek. Če otrok nekaj hoče, bo to tudi naredil, način in čas se vedno najdeta. Da so okoli res nas res takšni, ampak mojega otroka ni med njimi, je pa najlbolj samozavajojoč način razmišljanja.
Tako da se mi zdi, da je zaupen odnos med starši in otroki tisti najbolj zdrav temelj. Avtoriteta in pepričanje staršev, da imajo vse pod kontrolo, je lahko dobra tolažba, včasih morda čisto na mestu, a bolj za starše same kot za otroka.
Je pa res, da si starš zelo težko prizna, da njegov otrok odrašča. In potem ima na izbiro, ali se bo s tem sprijaznil in stal otroku ob strani in mu pomagal najti pravo pot, ali pa bo s tem odlašal in oteževal situacijo sebi in otroku.
Jaz nikdar nisem pozabila, kako je bilo, ko sem bila mlada in je bilo včasih kakšno malenkost za starše tudi prirediti, zato sem svoja dva vedno razumela in ona dva sto znala ceniti.
Mamamia
mamamia