Najstnica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. jun 2008 9:02

Kakšno mnenje imam o 14 letnici, ki ima fanta? Točno takšno, kot ga imam o Angliji, kjer ponavadi dežuje. In o travi, ki je praviloma zelena. Pa o tem, da pozimi pri nas ponavadi pada sneg. Hočem reči, kakšen izveserijski pojav pa je 14 letnica s fantom? Dajte, me prosim, razsvetlite, begam v temi, zadnjih 25 in nekaj let.... Bolj se bojim, da je izvenserijski pojav to, da starši v svoji neizmerni starševski ljubezni sploh spregledajo, da njihov otrok ni samo realizacija vseh njihovih želja in ne vem še česa - temveč bitje s svojo življensko potjo, svojimi cilji, svojim stilom in svojo starostjo. Čim prej, toliko bolje, zaželeno je, da se to doume že v porodnišnici. In štirinajstletnica ni nekdo, ki se je do včeraj še hihitala z deklicami, danes ima pa fanta. Hej, ona opazuje fante že nekaj let....Poleg tega je štirinajsletnica dekle, ki, če ni imela familjarnega praznovanja ob svoji prvi menstruaciji (jaz sem ga imela in sem mislila, da je to običajen ritual, pa sem šele pri dvajsetih doumela, da ni) in če je mama še ni odpeljala h ginekologu, da oddela svoj pregled in če potem obiska ne nadaljujeta z enim divjim šopingom (medve z mamo sva skurili celo plačo na tistem šopingu) - JE ŽE MNOGO IZGUBILA PA NE PO SVOJI KRIVDI IN JE TOLE ZADNJI TRENUTEK, DA MAMA Z NJO NADOKNADI ZAMUJENO. Ker, če mama tega ne bo storila, potem se ji bo hči naslednjih pet lagala in izmikala, potem se bosta naslednjih deset let kregali kot pes in mačka za vsako stvar, naslednjih dvajset let pa za vsako drugo nepomembno stvar na svetu. Poznam namreč zelo veliko žensk ki so že zdavnaj čez štirideseset pa se še vedno stalno prepirajo s svojimi mamami in ne vedo točno zakaj to počnejo, samo vedo, da nekako od pubertete dalje niso imele ta pravega odnosa. Drugače, mama, ki svoje hčerke NE ODPELJE na prvi obisk h ginekologu in kar miži in si misli, da njena 14-15 let stara hči je pa še premlada, pa a res danes gre vse tako hitr in ostala sprenevedanja.....to, je, kar se mene tiče, starševsko neodgovorno. Na svojo grozo poznam kar nekaj takih mam..... Glede kontracepcije in "škodljivosti" čakam na lady proximo, da spusti svoj medicinski šus. Mimogrede, dame, kako kaj stojite z vedenjem o reproduktivnem zdravju vobče? Znate vse? Dvomim. Če grem na stanje 14-letnice. Hej, a nismo bile VSE nekoč stare 14 let? Mene kar zmrazi ob misli na tisti čas. Se mi zdi, da smo pri 14-h pogledovale za fanti in čisto nič nam ni bilo jasno. V osnovi smo mislile, da fant je pa zato, da te drži za roko, pa da ti da kakega lupčka, pa da te cela šola vidi, kako šetaš z njim z rokico v rokici in se ostale sošolke žrejo od zavisti....Že poljub z jezikom - "francoski" - to je bil za nas pri 14-h višek gravža. Pa se mi zdi, da s fanti ni dosti bolje. Resda non-stop mislijo na seks, v realizaciji so približno tako zanič kot njihove vrstnice. Hitro pride in še hitreje izgine, da ne rečem, dol pade.... Kaj naj stori mama 14-letnice? Za začetek, naj končno spregleda. Potem naj odpelje hči h ginekologu in od tam gresta skupaj kupovat čevlje (čevlji so izvrstna medicina) In naj paralelno s tem pogleda okoli, če ima kakšno kolegico, sestro, whatever in naj se dogovori z njo, da naj bo nekakšna "nadomestna" mama v stilu, da se bo hči obrnila k tej "nadomestni"lady, če jo bo kaj v zvezi z odraščanjem pestilo in se bo o tem težko zmenila z mamo. Mama naj pa lepo požre svoj ponos in ljubosumje in naj bo zadovoljna s tem, da hči vsaj pri pametnem koncu išče dodatne informacije. Vendelina jr.

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

4. jun 2008 9:04

Ognjič je napisal/a:

ZAČETNICA je napisal/a:
Sem pa za varianto, da se druži s kom, kino... Pa poljubljanje seveda, da nebo kdo mislil, da sem direkt iz vojske priletela. Začetnica

Koliko si pa ti stara? Imaš hčer? Imaš katerega otroka v puberteti? Puberteta je dandanašnjki huda reč! Ko je mojega otroka premetavalo, sem šele videla, kaj sem delala svojim staršem...

In zelo lep je stavek, ki sem ga v neki knjigi zasledila takrat, ko se je mojem otroku dogajalo in sem prebrala vse, kar se dobi literature o puberteti in odnosih v družini v tistem času: med puberteto otrok odide v svoj svet. Če smo na pravi poti, se nam bo po koncu tega obdobja vrnil...

Ognjič [vrtnica]

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 04. jun 2008 08:47:28
Saj ne pravim, da se stvari ne dogajajo in vem kakšni so pubertetniki, povem pač, da zame ni sprejemljiv seks pri 14-ih. To da pa večina otrok (oz. mladostnikov) v tem času veliko misli na to in veliko tudi prakticira, je pa druga stvar. Tudi jaz sem bila nekoč v puberteti veš? Hvala bogu, da je minila. Začetnica

blažkaa  

član od: 8.5.2007

sporočila: 775

4. jun 2008 9:09

Simona84 Celo sama mi je rekla, naj dam čim več fantov skozi, da jih spoznam in da ne bom zagrabila prvega, ki pade s tovornjaka
No comment blažkaa

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

4. jun 2008 9:13

Moja najstnica točno ve, kje je meja pri meni, čeprav sva v prijateljskem odnosu. Vem, da tudi če ji bom preprečevala in jo omejevala, bo po ovinkih našla način in čas, da bo naredila prav to, kar jaz ne želim. Zato mi zaupa in jaz ji svetujem, kolikor pač znam iz svojih iskušenj. Poznam pa vso družbo s katero se druži in vedno vem, kje se nahaja. Uh, težka je ta vzgoja. mišika

Kristina  

član od: 13.1.2007

sporočila: 425

4. jun 2008 9:15

Se strinjam dragička.Seveda,vsi smo bili v "tistih" letih in podivjani,hormoni so delali itd....Ampak kot sem napisala,pogovor in vsekakor neke meje,ki jih otrok MORA imeti. Nisem mislila napisat,pa bom vseeno.Tako moje razmišljanje se je okrepilo še bolj takrat,ko sem od znanke izvedela da ima njen brat hčerko v 4mes. nosečnosti in da punca pravkar zapušča 9 razred 9letke.Že kar kmalu je tekala okoli z fanti in reakcije staršev so bile vedno podobne kot ste že nekateri tu napisali - danes so drugačni časi,eh,saj smo bili tudi mi mladi pa saj punca je pametna,je pridna v šoli,ve kaj dela....halo??Naj povem še,da zaenkrat še ne vejo kdo je oče,sumijo pa na 19 letnega fanta. Ko je punca doma mami povedala ji je med drugim zabrusila tudi,da saj ji ni nikoli branila imeti fanta. mišika mislim,da se nimaš česa bati in da je tvoja vzgoja čisto ok. Kristina Sporočilo je spremenil(a) Kristina dne 04. jun 2008 09:21:20

lisicka  

član od: 22.12.2004

sporočila: 658

4. jun 2008 9:19

Kristina je napisal/a:
Se strinjam dragička.Seveda,vsi smo bili v "tistih" letih in podivjani,hormoni so delali itd....Ampak kot sem napisala,pogovor in vsekakor neke meje,ki jih otrok MORA imeti. Nisem mislila napisat,pa bom vseeno.Tako moje razmišljanje se je okrepilo še bolj takrat,ko sem od znanke izvedela da ima njen brat hčerko v 4mes. nosečnosti in da punca pravkar zapušča 9 razred 9letke.Že kar kmalu je tekala okoli z fanti in reakcije staršev so bile vedno podobne kot ste že nekateri tu napisali - danes so drugačni časi,eh,saj smo bili tudi mi mladi pa saj punca je pametna,je pridna v šoli,ve kaj dela....halo??Naj povem še,da zaenkrat še ne vejo kdo je oče,sumijo pa na 19 letnega fanta. Ko je punca doma mami povedala ji je med drugim zabrusila tudi,da saj ji ni nikoli branila imeti fanta. Kristina
Bi rekla, da je dotična deklica kompenzirala pomanjkanje ljubezni nekje drugje! zvitorepka

SUD3  

član od: 1.9.2007

sporočila: 62

4. jun 2008 9:28

Moja hči je stara 11let, zaljubljena da kar poka po šivih.Usak dan mamo vprašanja o spolni uzgoji, spolne bolezni, zaljubljenost, sex gdaj? kje? skom itn.Mislim da otroku treba razložit brez sramu, in pol nebo nobenih problemov.Mati in hči morata biti na prvem mestu prijateljice.Moja hči mi pokaže kaj ji fant piše po e-mailu ali sms-su, komaj se zadržim da ne padnem v smeh, ma to so samo nedolžne ljubezni.Mislim da se moramo veliko pogovarjat, zaupat pa bo šla ta puberteta skozi. Naj bolj teška šola oziroma fakulteta je biti MATI yoli

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

4. jun 2008 9:28

dragička je napisal/a:
Simona84, ti kar misli, da smo v zmoti. Odgovori mi, ali imaš hčerko staro 14 let? Ko jo boš imela, potem se bomo pogovarjali, kaj si misliš o tem. Pozdravček!

Seveda jih nimam, ampak tako je z menoj delala moja mama, pa sem sedaj popolnoma normalna punca, ki stoji na realnih tleh. Težko je razložiti veš... ker me ne poznate osebno in to je največja težava. Težko je javno razložiti, kakšna je bila moja mladost, s kakšnimi težavami sem se srečevala in kako imam sedaj urejeno v glavi. Dobiš trdo kožo... samo toliko lahko povem. In tisti, ki me bolje poznate, točno veste, da ne govorim "tja v tri dni". 

P.S. Pozabila pa sem napisati najpomembnejše... VSAK POSAMEZNIK MORA IMETI TOLIKO ZDRAVE PAMETI, DA VE, KAJ SE SME IN KAJ NE (pa naj bo to pri 14, 24, 34 ali pa 74ih). Sam si najbolj odgovoren zase. Lep dan in veliko se smejte

Sporočilo je spremenil(a) Simona84 dne 04. jun 2008 09:31:54

mišika  

član od: 12.10.2005

sporočila: 374

4. jun 2008 9:30

Hvala Kristina. To mi veliko pomeni. mišika

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. jun 2008 9:34

Uvodoma naj povem moje mnenje, da trditev, da imajo deklice spolne odnose v obdobju, ko še pravzaprav nimajo niti menstruacije, drži. Zagotovo pa drži, da v tem času niso niti čustveno niti socialno zrele za poseledice takega odnosa. Socialna zrelost pa je pogoj, da lahko prenašamo vse obrobne zadeve, ki spremljajo odnos moški-ženska. Ja, seveda so spolni odnosi v tem času pogostejši kot so bili pred leti, socilana zrelost teh otrok pa je točno taka kot je bila v letih kot smo jih imeli mi.

Moja spolnost je moja intimna zadeva, v kateri nima mati nobenega prostora. Preprosto nima pravice brskati po tem, kakšno kontracepcijo imam, kolikokrat imam spolne odnose in s kom. V nobenem obdobju. Govorim o času, ko je zadeva aktualna.

Obstaja pa čas, ko je potrebno teren pripraviti in to je že precej pred prvimi spolnimi odnosi.

Ker sama nimam otrok, sem se s spolno vzgojo najstnikov precej pogovarjala z otroki, ki so hodili k meni na pogovore. Tudi o spolnosti. Jasno, da so mame, ki so moje prijateljce, vedele kakšno vlogo opravljam. Tako so npr. vsi, ki so bili rojeni v istem času, dobili za darilo ob 10. RD knjigo Nerodna leta, ki je ponudila osnove. DA so si jo lahko prebrali sami, brez sramu. Pozabljate, da matere, vsaj te, s katerimi imam opravka, izredno težko govorijo o spolnosti z otroki.

Vsekakor je tu problem, da šola ne opravi svojega poslanstva, čeprav mislim, da je tovrstno poučevanje učinkovitejše v manjši skupini.

Fiziologija spolnih odnosov je že tisočletja enaka, problematične so samo posledice. In nezaželeni spolni odnos so posledica, ki jo je mogoče z levo roko odpraviti. ( Kdove, zakaj so po porodu ukinili informiranje o kontracepciji, kjer so porodnici dali na ogled škatlo z vsemi pripomočki že kar na porodno posteljo.)

Problematična je čustvena dimenzija spolnih odnosov: naj me poskuša nekdo, ki je bolj liberalen od mene, prepričati, da ima mladež pri 14 osrečujoče spolno življenje, ki izpolnjuje oba partnerja. Da se je doživljanje spolnosti, ki sega nekako v pozna najstniška leta, prestavilo za deset let nazaj. Ne, seveda se ni.

Kakšne pa so posledica zvez, ko deklice doživljajo ljubezen, čustveno, dečki pa fiziološko, pa najbrž ni treba razlagati. Zelo hitra menjava partnerjev, hlepenje po nekem dražljaju, ki ga v tem obdobju pač še ne more biti, iskanje izpolnitve na druge načine in -čustvena praznina.

Iz gornjih razlogov sem proti spolnim odnosom pred polnoletnostjo.

Me je pa vedno zanimalo, v katerem času imajo froci čas za seks, ki si ga je le treba vzeti: med učenjem za solske ocene, v času, ko bi morali participirati pri domačih opravilih ( pa seveda ne, ker so še otroci). v času, ko bi morali krepiti svojo socilano mrežo. NA vprašanje, če matere, ki za rokico odpeljejo svoje deklice h ginekologu že pred prvim spolnim odnosom, v resnici vsakodnevno menjujejo posteljno perilo za ljubimca svoje mladoletne hčere, ga skrbno zlikajo, kot storijo za druge obiske, skrbijo, da ima ljubimec dovolj kakovstno prehrano ob obiskih, svojo zobno ščetko in svežo brisačo, kar je nujno spremljajoči del te zgodbe.

Ali pa za te potrebe poskrbi voljna ljubica, ki nima strahu pred nezaželeno nosečnostjo, njen gospodinjski pogled pa sega samo do lastnega krožnika, ki ga niti pomije ne sama. Nima časa.

To vprašanje se ne nanaša na platonsko ljubezen, ampak na (upravičen) strah, da je trenutek, ko (prezgodaj) nastopijo spolni odnosi, zelo blizu.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti