4. jun 2008 9:02
Kakšno mnenje imam o 14 letnici, ki ima fanta? Točno takšno, kot ga imam o Angliji, kjer ponavadi dežuje. In o travi, ki je praviloma zelena. Pa o tem, da pozimi pri nas ponavadi pada sneg. Hočem reči, kakšen izveserijski pojav pa je 14 letnica s fantom? Dajte, me prosim, razsvetlite, begam v temi, zadnjih 25 in nekaj let.... Bolj se bojim, da je izvenserijski pojav to, da starši v svoji neizmerni starševski ljubezni sploh spregledajo, da njihov otrok ni samo realizacija vseh njihovih želja in ne vem še česa - temveč bitje s svojo življensko potjo, svojimi cilji, svojim stilom in svojo starostjo. Čim prej, toliko bolje, zaželeno je, da se to doume že v porodnišnici. In štirinajstletnica ni nekdo, ki se je do včeraj še hihitala z deklicami, danes ima pa fanta. Hej, ona opazuje fante že nekaj let....Poleg tega je štirinajsletnica dekle, ki, če ni imela familjarnega praznovanja ob svoji prvi menstruaciji (jaz sem ga imela in sem mislila, da je to običajen ritual, pa sem šele pri dvajsetih doumela, da ni) in če je mama še ni odpeljala h ginekologu, da oddela svoj pregled in če potem obiska ne nadaljujeta z enim divjim šopingom (medve z mamo sva skurili celo plačo na tistem šopingu) - JE ŽE MNOGO IZGUBILA PA NE PO SVOJI KRIVDI IN JE TOLE ZADNJI TRENUTEK, DA MAMA Z NJO NADOKNADI ZAMUJENO. Ker, če mama tega ne bo storila, potem se ji bo hči naslednjih pet lagala in izmikala, potem se bosta naslednjih deset let kregali kot pes in mačka za vsako stvar, naslednjih dvajset let pa za vsako drugo nepomembno stvar na svetu. Poznam namreč zelo veliko žensk ki so že zdavnaj čez štirideseset pa se še vedno stalno prepirajo s svojimi mamami in ne vedo točno zakaj to počnejo, samo vedo, da nekako od pubertete dalje niso imele ta pravega odnosa. Drugače, mama, ki svoje hčerke NE ODPELJE na prvi obisk h ginekologu in kar miži in si misli, da njena 14-15 let stara hči je pa še premlada, pa a res danes gre vse tako hitr in ostala sprenevedanja.....to, je, kar se mene tiče, starševsko neodgovorno. Na svojo grozo poznam kar nekaj takih mam..... Glede kontracepcije in "škodljivosti" čakam na lady proximo, da spusti svoj medicinski šus. Mimogrede, dame, kako kaj stojite z vedenjem o reproduktivnem zdravju vobče? Znate vse? Dvomim. Če grem na stanje 14-letnice. Hej, a nismo bile VSE nekoč stare 14 let? Mene kar zmrazi ob misli na tisti čas. Se mi zdi, da smo pri 14-h pogledovale za fanti in čisto nič nam ni bilo jasno. V osnovi smo mislile, da fant je pa zato, da te drži za roko, pa da ti da kakega lupčka, pa da te cela šola vidi, kako šetaš z njim z rokico v rokici in se ostale sošolke žrejo od zavisti....Že poljub z jezikom - "francoski" - to je bil za nas pri 14-h višek gravža. Pa se mi zdi, da s fanti ni dosti bolje. Resda non-stop mislijo na seks, v realizaciji so približno tako zanič kot njihove vrstnice. Hitro pride in še hitreje izgine, da ne rečem, dol pade.... Kaj naj stori mama 14-letnice? Za začetek, naj končno spregleda. Potem naj odpelje hči h ginekologu in od tam gresta skupaj kupovat čevlje (čevlji so izvrstna medicina) In naj paralelno s tem pogleda okoli, če ima kakšno kolegico, sestro, whatever in naj se dogovori z njo, da naj bo nekakšna "nadomestna" mama v stilu, da se bo hči obrnila k tej "nadomestni"lady, če jo bo kaj v zvezi z odraščanjem pestilo in se bo o tem težko zmenila z mamo. Mama naj pa lepo požre svoj ponos in ljubosumje in naj bo zadovoljna s tem, da hči vsaj pri pametnem koncu išče dodatne informacije. Vendelina jr.